GALERIE FOTO: Moș Crăciun, așteptat cu păpușele și biciclete de copilașii din Arșița!

0
10345


Patru fetițe și un băiețel îl așteptă și ei pe Moș Crăciun, sperând ca anul acesta să le aducă ceea ce își doresc: păpușele, o bicicletă și, poate, și o mașinuță cu telecomandă. Andrei este cel mai mare dintre cei cinci. Are 10 ani și este în clasa a IV-a. E singurul băiat al Marianei și al lui Ștefan Ilinca și la ora când le-am trecut pragul era plecat să bată mingea cu ceilalți copii din sat. Însă când a auzit că mesagerii lui Moș Crăciun au venit la el acasă, a dat fuga să le spună ce și-a dorit el dintotdeauna. „Foarte tare aș vrea o mașinuță cu telecomandă și o bicicletă!”, a spus pe nerăsuflate, ca nu cumva să-i piară curajul. 
Cu obrajii roșii de ger, cu ochii sclipind la gândul că în curând s-ar putea să-și vadă visul cu ochii, băiețelul s-a așezat, timid, în rând cu surorile sale și nici că a mai scos o vorbă în afară de cele de mai sus… Speră… Speră la fel ca micuțele aliniate una după alta, desculțe, îmbrăcate sărăcăcios dar cu atâta lumină în ochișorii rotunzi, întunecați, inocenți… Margherita are 7 ani și este în clasa 0. Zice, timid, că tare i-ar plăcea să primească „niște machieri! Și o păpușă! Am văzut la televizor că sunt așa, niște cutii cu culori pe care le dai pe față la păpușă”, a explicat ea, spre amuzamentul celorlalte surori mai mici. Denisa are doar cinci anișori, merge la grădiniță și știe foarte bine cam ce ar vrea să scoată Moșul, pentru ea, din vestitul său sac: „O păpușă bebeluș și… un iepuraș!”, pentru ca Alina, surioara ei de trei anișori să strige peltic, dar hotărât: „Eu vleau o păpusică!”.
Și mai este o fetiță în familia Ilinca, mezina de doar 6 luni, Tatiana. Ea nu se poate exprima încă prin cuvinte, dar în locul ei vorbește mama. „Vă dați seama că ei îi trebuie pamperși. Și sunt foarte scumpi… Încerc să fac economie… Nu am putut niciodată să cumpăr un pachet întreg, cumpăr la bucată, de la magazin de aici, din sat… Ne descurcăm și noi cum putem…”, a spus Mariana, mama de doar 28 de ani a celor cinci copii. O femeie frumoasă, dar mult prea tristă, ce pare să ascundă în suflet o suferință cumplită…

530 de lei lunar, toți banii

    S-a căsătorit cu soțul ei când era foarte tânără și au venit să locuiască în cele două odăi devenite, odată cu apariția copiilor, mult prea mici… Și mult prea lipsite de orice i-ar ușura munca femeii și ar face existența cotidiană mai confortabilă pentru toți copiii ei… Spală la mână rufele tuturor fiindcă nu are nici măcar o mașină de spălat simplă. Trebuie să gătească zilnic pentru că nu are frigider și pentru că nici aragaz nu există, mâncarea o face Mariana pe plita unicei sobe dintr-o cameră, care trebuie să o încălzească și pe cealaltă.
Familia nu are o bucătărie separată, iar baie nici atât. Tot ce au este recamierul din prima cameră, pe care stau așezate jucăriile de pluș primite de copii cine știe de  pe unde și pe care doarme Andrei. Iar în cea de a doua încăpere, cea cu soba, este un pat mai mare, în care dorm toate fetițele împreună cu mama lor. „Trăim din alocațiile copiilor. În total 530 de lei. El (soțul-n.r.) e mereu plecat. Lucrează cu săptămâna sau chiar mai mult, undeva la Brăila… Noi trebuie să ne descurcăm cu ce avem… Fac în așa fel încât să-mi ajungă banii… Eu nu pot merge la muncă pentru că copiii prea mici și nu are nimeni cine să mă ajute cu ei. Ajutor social sau alocație suplimentară nu primim pentru că are soțul amenzi pe care nu le-a plătit. Așa că mă străduiesc să mă descurc cum pot. Copiii sunt totul pentru mine”, a spus tristă, Mariana.

Alimente, îmbrăcăminte și mulți pamperși…

    …acestea sunt lucrurile care le-ar trebui foarte mult acestor copii necăjiți. Totodată, ei au mare nevoie de încălțăminte adecvată, cu care să poată face față frigului. Andrei poartă 35 la picior, Margherita 28, Denisa 26, iar Alina 24. De asemenea, cei patru copii care merg la școală și la grădiniță au mare nevoie de recizite, de cărticele de colorat și de povești.
    Dacă cineva are pe acasă hăinuțe pentru vârsta acestor cinci frați, dacă aveți ghetuțe sau alte lucruri care le-ar face traiul mai omenesc, dacă doriți să le trimiteți alimente și pamperșii de care cea mică are mare nevoie, le puteți aduce la sediul redacției noastre, pe strada Tinereții nr. 1, vizavi de Școala nr. 10. Și dacă-l vedeți pe Moș Crăciun, povestiți-i despre dorințele acestor fetițe nevinovate și ale frățiorului lor. Cine știe, poate că într-un fel sau altul, acesta le va împlini visurile!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here