GALERIE FOTO : Elevi de la Economic, încântați de practica efectuată în Țara Galilor

0
945


La sfârșitul lunii trecute, 15 elevi ai Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani, de la profilul Alimentație publică și Turism, au participat la o mobilitate de pregătire profesională, din cadrul Programului ERASMUS +, Acțiunea KA1, cu proiectul „Competențe europene în industria ospitalității prin sistem dual”, ce a avut loc în Èšara Galilor. Gazda a fost Colegiul Cambria din orașul Wrexham, unde s-au desfășurat activități în bucătăriile și restaurantul colegiului, la care au participat 8 dintre elevi, ceilalți 7 desfășurând activități în laboratorul de turism, dar și în agenții. Acesta este cel de-al III-a flux din cele patru ale proiectului, ultimul desfășurându-se în Germania, în aprilie 2017. 
    Acest proiect este coordonat de profesoarele Corina Carmen Vișan și Sofica Ittu, care este și responsabil de certificarea și validarea rezultatelor. Din echipă mai fac parte economistul colegiului Mirela Constantinescu, Gabriela Dorina Bocsok, directorul instituției, Mihaela Tudor, director adjunct, Păuna Dochia și Nica Dogaru.
Joi, elevilor participanți le-au fost înmânate Certificate de mobilitate EUROPASS, recunoscute la nivel european și câte un Certificat de participare, prin aceste diplome fiind validate competențele și abilitățile dezvoltate în perioada deplasării. Evenimentul a avut loc în prezența părinților, a directorului instituției și a profesorilor. Elevii au împărtășit entuziasmați o parte din experiențele lor și cât de încântați au fost de Colegiul Cambria, de biblioteca și cantina acestuia, de condițiile de cazare. Au declarat că au rămas plăcut impresionați de educația și mentalitatea englezilor și că ar repeta oricând această experiență.

Impresionați de baza materială

Ei au avut parte și de vizite culturale, în primul rând în orașul Wrexham, în care au stat timp de două săptămâni, la Chester, Manchester și Liverpool, de unde și-au cumpărat suveniruri. „Am fost foarte impresionat de felul în care se desfășurau orele de curs. Activitățile zilnice au fost foarte bine organizate, atât în laborator cât și pe teren. M-a impresionat atenția acordată de profesorii galezi, felul în care ne vorbeau, ne cereau părerea despre un aspect sau altul. Laboratoarele pentru turism erau dotate cu multe materiale didactice, iar la oră, fiecare elev primea un laptop pentru a lucra. Când am văzut dulapul unde se țineau laptop-urile, am crezut că visez. Am apreciat și faptul că activitățile de formare profesională au fost îmbinate cu unele acțiuni recreative, dar și educative, cum au fost: dansurile populare galeze sau ședințele de tras cu arcul. Aș repeta oricând această experiență, a fost ceva minunat!”, a declarat un elev din clasa a XI-a.
Un alt elev, care a participat pentru a doua oară la un proiect ERASMUS, a spus că ar repeta ambele experiențe, în principal pe ultima, de la Colegiul Cambria. „Mi-au plăcut ambele deplasări. Și cea din Germania, și cea din Èšara Galilor, fiecare locație are plusuri și minusuri. Dacă ar fi să aleg între cele două, aș repeta ultima experiența, pentru că se vede diferența dintre un liceu și un colegiu”, a precizat acesta.
    Părinții au afirmat că această experiență a produs o schimbare în bine pentru copiii lor. „Din punctul meu de vedere, băiatul meu s-a maturizat, îl văd mai responsabil și mai deschis față de cum era înainte, a căpătat mai multă încredere îl el. În străinătate, copiii se pregătesc pentru viață, ceea ce este foarte important. Acum îl văd în bucătărie, este o schimbare în bine”, a declarat aceasta.
Înainte de a se întoarce acasă, elevii le-au spus colegilor englezi de ce ar trebui să viziteze România, iar gazdele au fost impresionate de locurile prezentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here