Medicul psihiatru Mircea Mihai Duțescu, despre DEPRESIE și tendința suicidală

2
7345


Frecvența tentativelor de suicid cauzate de depresie a devenit un adevăr alarmant al timpurilor noastre. Un adevăr ce pare să nu mai țină cont de categoria de vârstă. Tot mai mulți tineri, vulnerabili în fața acestei suferințe, ajung săptămânal la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean sau în secțiile de Psihiatrie, în urma tentativelor de suicid pe fondul unui episod depresiv. În România, județele Harghita și Covasna sunt cele care dețin cea mai mare rată a sinuciderilor, dar în ultimii 10 ani s-a observat o creștere a suicidului și în celelalte județe ale țării. Dacă acum 20-30 de ani procentajele erau mai mari doar în cele două  județe, în prezent se constată o creștere a procentajului incidenței și în celelalte județe.
    Explicațiile acestui fenomen îngrijorător țin cont de mai mulți factori, cei mai importanți fiind cauzele sociale, economice și cauzele morale. Sarcinile nedorite, indiferent dacă sunt duse la termen sau nu, constituie un alt factor declanșator al depresiei. Depresia postpartum este unul dintre motivele de bază ale abandonului de copii și sinuciderilor.
    Medicul primar psihiatru, șeful secției Psihiatrie de la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, dr. Mircea Mihai Duțescu, spune că din păcate cei mai mulți dintre oamenii care se confruntă cu astfel de probleme aleg să trăiască în izolare și să nu solicite ajutor, ba chiar mai rău decât atât, își caută alinarea în consumul de alcool sau de substanțe interzise.
    „Semnele de debut ale depresiei se manifestă prin lipsa interesului față de viața de zi cu zi, insomnii frecvente, dispoziție tristă aproape tot timpul zilei, scăderea energiei vitale și diminuarea randamentului pe plan profesional sau relațional. De obicei pacienții nu pot depăși singuri problema și-și găsesc scăparea în droguri, alcool și izolare. Problemele apar treptat în cea mai mare parte a situațiilor. Incidența în rândul tinerilor a depresiei și a tentativei de suicid este din ce în ce mai mare. Adolescenții de asemenea sunt din ce în ce mai vulnerabili.
Statul român încearcă la ora actuală să-și formeze niște structuri funcționale. Cea mai importantă dintre acestea este Bordul Comunitar format din medic de familie, psiholog, preot și asistent social. Această structură menită să asigure asistență în caz de depresie și tulburări de comportament este din păcate foarte puțin și arareori accesată de către pacienții care se confruntă cu astfel de probleme.

Problemele financiare nu doar că-i aduc pe oameni în pragul tentativei de suicid, dar îi rețin și să solicite ajutor

     Sprijinul social este foarte important, dar nu întotdeauna acesta este posibil, fie pentru că pacientul alege să nu comunice și să se izoleze, fie din considerente financiare. Veșnica problemă pecuniară este cea care-i determină pe mulți să nu apeleze la ajutor de specialitate. Există și oameni de bine doritori să ajute, fără pretenții financiare, dar chiar și aceștia ajung să fie depășiți de situație. Chiar și așa, oamenii care suferă de stări depresive nu sunt deschiși și de cele mai multe ori trăiesc în izolare. Anul acesta, pe perioada 1 ianuarie- 31 octombrie, am tratat în secția noastră 81 de persoane cu depresie. În Vrancea problema este oarecum augmentată și de faptul că județul nostru are în mod proporțional cea mai mare suprafață cultivată cu vie din țară. Implicit putem spune că procentul consumatorilor de băuturi alcoolice este foarte mare. Alcoolismul are un proces de instalare insidios și se caracterizează prin câteva etape: curiozitate, obișnuință, viciu și în cele din urmă boala. Foarte multe familii sunt dezmembrate din cauza fapului că în ultimii ani a scăzut considerabil nivelul de populație angajată, lucru care generează probleme psihologice  majore, mai ales la populația de sex masculin. În marea lor majoritate aceste probleme  generează și depresie, foarte mulți găsindu-și, aparent, alinarea în consumul de alcool. Dar depresia este accentuată de consumul de alcool și nicidecum combătută sau anihilată. Le recomand tuturor acelora care se confruntă cu astfel de probleme să apeleze cât mai curând la ajutor (psiholog, psihiatru, chiar preot sau membru al familie) și să-și expună gândurile care-i macină.

Alimentația, un aspect important în prevenirea depresiei

    Perioada de recuperare după un episod depresiv depinde foarte mult de sprijinul social și economic, pe care-l oferă cei din jur. Există și oameni cu stare materială bună, obținută cu eforturi excesive, prin activitate aproape neîntreruptă, prin deprivare de somn, alimentație haotică și inconstantă, abuz de substanțe energizante, care intră în depresii majore din cauza apariției unei mari responsabilități în viața lor. Alimentația are și ea o mare importanță în prevenția depresiei. De asemenea, consumul excesiv de condimente duce la stări de hiperactivitate, acestea duc ulterior la stări de oboseală, care constituie un factor favorizant pentru depresie. Fenomenul depresiei este extrem de alarmant atât la nivel județean, cât și pe plan național. Munca de prevenție este cea mai grea când vorbim despre această afecțiune, depistarea din timp fiind cel mai important aspect, dar dificil de realizat, pentru că cei mai mulți refuză să vorbească despre problemele lor.
    Medicamentele antidepresive au devenit din ce în ce mai eficiente. Pe plan mondial se fac eforturi pentru eficientizarea lor, condiția este însă să fie administrate la timp și să fie efectuate evaluări ritmice. Dar degeaba dăm medicamente dacă suportul social, material și cel moral al pacientului nu este suficient de stabil. De aceea important este ca membrii familiei și toți cei apropiați să manifeste interes față de cei din jur”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here