Garda Forestieră Focșani scoate la concurs 21 de posturi vacante pentru funcții de execuție în specialitatea silvică și juridică. Candidații pot depune dosarele de înscriere până la începutul lunii ianuarie, iar concursul va avea loc în data de 17 ianuarie. Cele mai multe posturi vacante sunt la Direcția de Control al Regimului Silvic și Activității Cinegetice, unde au fost scoase la concurs 10 posturi. Dintre acestea, cinci posturi sunt la Compartimentul de Control al Aplicări Regimului Silvic și al Trasabilității Materialelor Lemnoase, trei posturi la Compartimentul Control al Activității de Vânătoare și două posturi la Compartimentul Instrumente informatice, baze de date, statistici și raportări.
La Direcția Implementare și Avizare sunt disponibile opt funcții publice de execuție de specialitate silvică. Este vorba despre patru funcții de consilieri, clasa I la Biroul de implementare silvică și monitorizare tehnico-economică și patru funcții la Compartimentul de consultanță, asistență de specialitate, cadastru, inventar forestiere, amenajări silvice, programe de finanțare și vânătoare. Ultimele trei posturi sunt la Serviciul financiar contabil, juridic și administrativ. Sunt scoase la concurs două funcții de consilier la Compartimentul Investiții și Achiziții și un post de consilier juridic la Compartimentul Juridic.
Concursul va avea loc la sediul Gărzii Forestiere Focșani din strada Republicii. Garda Forestieră a anunțat că proba scrisă va fi în data de 17 ianuarie 2017, de la ora 10.00, pentru funcțiile de execuție vacante de specialitate silvică și în aceeași zi, ora 14.00, pentru funcția de consilier juridic. Proba interviului va avea loc în data de 20 ianuarie, de la ora 10.00 pentru candidații la funcția de consilier juridic și de la ora 14.00 pentru candidații la funcțiile de specialitate silvică. Dosarele de înscriere la concurs pot fi depuse în termen de 20 de zile de la data publicării anunțului, respectiv 12 decembrie. Dosarele se depun la sediul Gărzii Forestiere din Focșani, strada Republicii.
Candidații pentru funcțiile vacante de specialitate silvică trebuie să fie absolvenți de studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în specializarea silvicultură. O condiție nouă este obligația prezentării avizului psihologic și de integritate obținut în urma testării la unul dintre cabinetele psihologice autorizate. Candidații trebuie să aibă vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice.
De asemenea, silvicultorii trebuie să aibă „capacitatea de a lucra singur și în echipă, nivel ridicat de cunoștințe privind regimul silvic și cinegetic, să fie apt pentru muncă în teren în condiții meteorologice diverse, deplasări frecvente, delegări, disponibilitate pentru program de lucru prelungit”. Reprezentanții Gărzii Forestiere au anunțat că toate informațiile despre acest concurs, inclusiv bibliografiile sau lista entităților acreditate, respectiv autorizate să realizeze evaluări psihologice și de integritate se afișează la sediul și pe site-ul instituției. „Concurenții vor menționa în mod explicit pe Formularul de înscriere la concurs funcția publică de execuție pentru care candidează (consilier asistent, consilier principal, consilier superior, consilier juridic superior, după caz), cu precizarea exactă a Compartimentului, a Biroului respectiv a Serviciului, Direcției conform anunțului public/afișat”, se arată într-o notă semnată de inspectorul șef Ionică Cherciu.