GALERIE FOTO : Expoziție de tablouri din piatră decorativă, la Colegiul „Gheorghe Asachi”

3
1216


Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani a găzduit, ieri, în spațiul generos al Centrului de Documentare și Informare, un eveniment cultural inedit, care a purtat marca Ioana Andrei. Profesor, scriitor și artist plastic, Ioana Andrei a venit la colegiul din Focșani pentru a lansa un calendar inedit pentru anul 2017, ocazie cu care au fost expuse și câteva dintre tablourile sale. În calendar, fiecare lună a anului este reprezentată de câte o fotografie ale unor tablouri realizate de artistă. Prima lună, ianuarie, este reprezentată de fotografia tabloului „Idealuri”, iar ultima, decembrie, de tabloul „Ascensiune”. Cele 12 tablouri decorative realizare din piatră neprelucrată, care au fost incluse în calendar, au fost prezentate în cadrul expoziției cu titlul „La Sinfonia de las Piedras” din Spania, la care autoarea a participat în perioada 21 decembrie 2006-07 ianuarie 2007, exact când România devenea parte a marii familii europene.
    Prima pagină a calendarului are o fotografie a tabloului „Libertate”, pe care autoarea i l-a dăruit marelui și regretatului profesor Valeriu D. Cotea, la aniversarea de 80 de ani. De altfel, arta Ioana Andrei a fost apreciată de mai multe personalități vrâncene, printre care regretații Valeriu D. Cotea și Dumitru Pricop, care i-au fost prieteni apropiați, dar și de la câțiva critici de artă.
    Ioana Andrei a precizat că o parte din tablourile sale au fost înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, fapt care atestă că merge „pe un drum nebătătorit”. „Poate că e un ecou al copilăriei mele lipsite de jucării. Îmi amintesc, în copilărie mă jucam cu ceilalți copii un joc numit Pietrele. Ideea mi-a venit cu totul și cu totul întâmplător, când mă aflam în Malaga, Spania, și scormonind în nisipul unei plaje, am găsit două pietre asemănătoare unor pâini. Cu gândul la românii plecați în străinătate să-și câștige o pâine, am creat primul meu tablou, care se numește «Pâinea cea de toate zilele». Sunt primul om din România care a pus pietrele pe pânză. O parte din tablourile mele sunt înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, fapt care atestă că merg pe un drum nebătătorit. Iubesc pietrele, plămădiri ale pământului, care înseamnă memorie și istorie”, ne-a precizat Ioana Andrei.
    Autoarea deține o Diplomă de merit pentru promovarea în artele vizuale a unui nou gen de artă decorativă, o Diplomă de excelență acordată cu prilejul apariției celui de-al XXX-lea volum al Dicționarului enciclopedic – personalități române și faptele lor 1950-2000, în semn de recunoștință pentru contribuția sa generoasă la dezvoltarea artei decorative. O altă diplomă acordată Ioanei Andrei este Diploma de excelență pentru promovarea prin arată plastică a imaginii județului Vrancea și României în Uniunea Europeană. „Acest calendar omagiază împlinirea unui deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, eveniment pe care pietrele goale goluțe, nevopsite, necioplite, neprelucrate l-au sărbătorit în cadrul expoziției colective organizate de Colegio El Toyo Retamar-Almería, Espana”, a adăugat Ioana Andrei.
    La lansarea calendarului au participat mai multe cadre didactice ale Colegiului Gh. Asachi, urmând ca în perioada următoare expoziția de tablouri, din holul unității de învățământ focșănene, să fie vizitată și de elevii colegiului. „La acest eveniment inedit au participat cadre didactice active din școala noastră, dar și foste cadre didactice care se bucură de liniștea pensiei, domnul profesor Băncilă Vasile, doamna Agache Argentina, Russu Klilia și Neagu Costică. A fost prezentă și fiica doamnei Ioana Andrei, Daniela Ramona Mierlăcioiu”, a declarat directoarea colegiului focșănean, Marilena Răvaș.
    „Să trăiți, să-mbătrâniți, ca un măr, ca un păr, ca un fir de trandafir, tare ca PIATRA, iute ca săgeata! (Sorcova) S-aveți bani în buzunare/ Câte PIETRE sunt în mare,/ Față luminată, pâine coaptă-n vatră/ Și CASÄ‚ DE PIATRÄ‚/ Pentru viața toată!”, este urarea făcută de artistă, text care se regăsește și pe prima pagină a calendarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here