Revoltele țărănești de la Suraia, Vadu Roșca și Răstoaca, marcate la Odobești

0
1035


Casa de Cultură din Odobești va organiza astăzi, la ora 14.00, un memento dedicat revoltelor țărănești din Suraia, Vadu Roșca și Răstoaca. Evenimentul este prilejuit de apariția unui volum cu mărturii ale supraviețuitorilor: Daniel Popa, „«Pe aici nu se trece!» Revolte țărănești din Vrancea” (București, 2016), volum publicat de Fundația Academia Civică.
În perioada 28-30 noiembrie 1957 la Suraia, 1-4 decembrie 1957 la Vadu Roșa și 12 ianuarie 1958 la Răstoaca au avut loc cele mai crâncene revolte țărănești din România împotriva colectivizării. Regimul comunist le-a reprimat cu brutaliate, revoltele soldându-se cu morți, răniti și zeci de ani de temniță pentru supraviețuitori. În memoria celor uciși au fost ridicate troițe, care mărturisesc peste timp dramele acelor familii.
Pentru ca aceste momente ale demnității țăranului român să nu fie trecute cu vederea, Casa de Cultură din Odobești cu sprijinul autorităților locale organizează oficial comemorarea revoltelor țărănești din Vrancea, ocazie pentru a lansa și volumele lui Daniel Popa „«Pe aici nu se trece!» Revolte țărănești din Vrancea” (București, 2016) și Cameliei Sandu „Revolta din Suraia împotriva colectivizării – 1957”. Manifestarea se va desfășura în foyerul Casei de Cultură Odobești, din str. Libertății nr. 124, la aceasta fiind invitate și autoritățile din Suraia, Răstoaca și Vulturu, precum și supraviețuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here