Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Micii comercianți de cartier, obligați să se doteze cu POS


Micii comercianți de cartier vor fi obligați să ofere servicii de bancomat clienților care vor să retragă bani de pe cardurile de debit sau de credit. Obligația intră în vigoare de la 1 ianuarie și se aplică tuturor comercianților care au o cifră de afaceri de cel puțin 10 mii euro/anual.
Expertul contabil Mirela Lupu ne-a spus că, de la 1 ianuarie 2017, intră în vigoare mai multe noutăți referitoare la activitatea agenților economici, respectiv acceptarea plăților cu cardurile de debit sau de credit. Cei care desfășoară activități de comerț cu amănuntul sunt obligați să accepte plăți cu cardul, ceea ce înseamnă că trebuie să își instaleze un POS. Aceste obligații fiscale se aplică și operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiilor publice care încasează taxe și amenzi. „Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată au obligația să accepte încasări și prin intermediul cardurilor de debit și al cardurilor de credit”, se arată în legea 209 din 2016.
Expertul contabil Mirela Lupu precizează că legea aduce elemente noi pentru firmele care dețin POS-uri și care vor fi obligate să elibereze numerar clienților care au nevoie de bani de pe card. Bineînțeles că acești clienți vor achita comisioane de retragere. „Elementul de noutate este că firmele care dețin POS-uri vor putea elibera numerar către clienții deținători de carduri în plafonul maxim de 200 lei și vor putea percepe un comision de retragere în cuantum de maxim 1% din valoarea sumei. Sumele astfel acordate se vor evidenția distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Agenții economici care nu se vor conforma riscă amenzi cuprinse între 5000 lei și 20000 lei. Până pe 15 decembrie 2016 ar trebui să se publice și normele de aplicare ale legii”, spune expertul contabil Mirela Lupu.
Deocamdată, legislația prevede doar că aceste tranzacții privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți. O altă prevedere legală stipulează că, în cazurile în care suma existentă în casă nu acoperă suma solicitată de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibilă. Aceste precizări îi nemulțumesc pe micii comercianți care atrag atenția că există riscul să nu mai poată vinde marfa din magazine dacă rămân fără bani în casă, implicit fără posibilitatea de a achita restul la următorii clienți.   

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?