Femeia cu barbă a atras privirile în Piața Unirii din Focșani

17
44911


Un bărbat îmbrăcat în rochie, fardat și rujat…. e ceva ce nu vezi chiar în fiecare zi pe străzile unui oraș de provincie cum e Focșaniul. Și totuși Ion/Ioana (așa cum se recomandă dacă îl/o întreabă cineva) a decis că e cazul să-și facă apariția în Focșani, chiar la manifestările dedicate Zilei Naționale, când Piața Unirii era plină de lume. Cu unghii lungi și roz, fard de pleoape verde și ruj roșu aprins, Ion/Ioana s-a lăsat fotografiat/ă și filmat/ă de oricine îi cerea asta. Ba chiar zâmbea cu cochetărie și poza precum un model. Îmbrăcat/ă elegant, cu o rochie roșie și palton negru, Ion/Ioana purta și o eșarfă, în mână ținea un fel de portofel, iar de braț îi atârna o poșetă. Avea o pereche de cizme negre cu toc, care-i făceau picioarele să pară finuțe precum ale unei doamne care se respectă. Părul negru, pieptănat cu cărare pe o parte, era prins într-un fel de coc lejer. În urechi avea cercei, sprâncenele erau vopsite, iar în una dintre ele avea un piercing. Barba neagră și îngrijită părea să fie cireașa de pe tort; sau bomboana de pe colivă…
    Oamenii întorceau capetele și ba își făceau cruce, ba izbucneau în râs, ba parcă ar fi vrut s-o/îl scuture de să-i sară toate cele din/de pe ea/el. Iar ei/lui părea că nu-i pasă de ce spun, de ce vor, de ce fac miile de oameni din Piața Unirii. Părea că venise acolo ca să fie privit/ă, ca să dea de știre lumii că există și că are nevoie de atenție.
    În 2010, șefa guvernului islandez, Johanna Sigurdardottir, s-a căsătorit cu scriitoarea și scenarista Jónína Leósdóttir. În 2015, premierul liberal luxemburghez Xavier Bettel s-a căsătorit cu partenerul său belgian, arhitectul Gauthier Destenay. Dana International, o cântăreață pop-transsexual din Israel, a câștigat concursul Eurovision în 1998. Conchita Wurst, o cântăreață travestită austriacă, a câștigat Eurovisionul în 2014. Anul trecut, Curtea Supremă a SUA a decis să legalizeze la nivel național căsătoriile între homosexuali.

    În România, săptămâna aceasta, Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat din nou pronunțarea asupra sesizării referitoare la nerecunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, președintele CCR, Valer Dorneanu, arătând că judecătorii vor adresa întrebări preliminare Curții de Justiție Europene. În iulie, scrie AGERPRES, Asociația ACCEPT și Coaliția antidiscriminare au prezentat cazul soților Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton, cetățean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaștere a căsătoriei lor, oficiată în 2010 la Bruxelles.
Pe de altă parte, în luna mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. În luna iulie, CCR a constatat că această propunere legislativă cetățenească de revizuire a Constituției îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei. Curtea indica, în motivarea deciziei, că prin înlocuirea sintagmei „între soți” cu sintagma „între un bărbat și o femeie” se realizează doar o precizare în privința exercitării dreptului fundamental la căsătorie, mai precizează AGERPRES.
    Subiectul sexualității este unul foarte sensibil. Este sensibil și atunci când vine vorba despre relații între persoane de același sex, este sensibil și atunci când cineva nu se definește clar ca fiind bărbat sau femeie. Ion s-a transformat în Ioana, ceea ce nu poate decât să stârnească neliniști, mascate chiar de râs, în sufletele multora. Poate că Ion/Ioana vrea doar să se amuze văzând reacțiile oamenilor. Sau poate într-adevăr este o femeie captivă în corpul unui bărbat. Ori poate e un om care are nevoie de ajutor și travesti-ul este modul în care poate să-l ceară.
    Și, de ce nu, poate că Ion/Ioana este un îndemn la toleranță, la acceptare a diversității. Poate că Ion/Ioana este un îndemn la a (ne) pune întrebări, la a cerceta, la a fi curioși. Indiferent dacă el/ea și-a propus asta. Importante sunt reacția pe care o stârnește, emoția pe care o trezește, lupta cu prejudecățile pe care o ducem cu noi înșine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here