Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO : Protest la Răcoasa. Sătenii acuză guvernul tehnocrat că îi lasă fără lemne de foc: „Ordonanța este pentru păduchioși ca noi“


Peste 150 de persoane din comuna Răcoasa au protestat, ieri, în fața sediului primăriei din localitate, pentru că au rămas fără lemne de foc în prag de iarnă. Oamenii au acuzat că Ordonanța de Urgență 51 din 2016 emisă de guvernul tehnocrat nu le mai permite proprietarilor de păduri să exploateze masă lemnoasă dacă nu au încheiat un contract de pază cu o structură silvică. Însă același act normativ interzice ocoalelor silvice să încheie contrate de servicii silvice, deci să marce arborii din păduri, dacă oamenii nu au acte de proprietate sau nu sunt moștenitori legali ai proprietarilor. Iar mulți oameni nu au reușit să își facă asemenea documente, să facă dezbaterea succesiunii din cauza costurilor foarte mari pentru această procedură. Așa că, deși proprietari pe pădure, oamenii nu pot aduce nici măcar o căruță de vreascuri de pe terenurile care le aparțin.  De asemenea, oamenii au protestat și pentru a-și arăta nemulțumirea că deși au documente care atestă dreptul de proprietate nu au fost puși în posesie cu suprafețele de pădure cuvenite nici până azi.

    Sătenii din Răcoasa au protestat, ieri, în fața primăriei din localitate, pentru că au rămas fără lemne de foc în prag de iarnă. Prima ninsoare din această iarnă i-a găsit pe oameni fără lemne de foc, deși mulți dintre ei au pădure în proprietate. Oamenii au acuzat că Ordonanța de urgență 51 din 2016 nu le mai permite proprietarilor de păduri să exploateze masă lemnoasă dacă nu au încheiat un contract de pază cu o structură silvică. Măsura ar fi bună, spun oamenii, însă nu ține cont de realitățile din sate deoarece același act normativ interzice ocoalelor silvice să încheie contracte de servicii silvice, adică să marce arborii din păduri, dacă oamenii nu au acte de proprietate sau nu sunt moștenitori legali ai proprietarilor. Iar mulți oameni nu au reușit să își facă asemenea documente, să facă dezbaterea succesiunii din cauza costurilor foarte mari pentru această procedură. Așa că, deși sunt proprietari pe pădure, oamenii nu pot aduce nici măcar o căruță de vreascuri de pe terenurile care le aparțin. Dacă vor să se încălzească trebuie să plătească 150 lei pentru un metru ster de lemn pe care îl vând comercianții, băieții deștepți care profită de necazul oamenilor. Aceasta și pentru că, spun oamenii din Răcoasa, la Ocolul Silvic Panciu nu sunt lemne de foc care să poată fi vândute către populație.
    Viorica Apostu ne-a spus că părinții săi au moștenit peste 8 hectare de pădure dar nu au cum să scoată lemne de foc din pădure pentru că nu făcut dezbaterea moștenirii. Iar taxele sunt prea mari pentru doi bătrâni care abia au bani ca să se întrețină. „M-am dus la Ocolul silvic, cu titlul de proprietate al bunicilor mei, unde moștenitor este tatăl meu care încă mai trăiește, are 86 de ani. Ei nu au pensie, nu au cu ce să cumpere lemne și au o proprietate de opt hectare și treizeci de ari. Nu au lemn să pun pe foc. De la Ocolul silvic mi-au spus să mă duc să fac taxă de moștenire cu morții, m-am dus la notar și au spus că trebuie să fac succesiunea la surorile tatălui meu, din care una este decedată. Dacă nu au nicio posibilitate financiară, nu au pensie, cu ce să fac succesiunea ca să pot să mă duc să tai un metru de lemn pentru părinții mei? E strigător la cer”, ne-a spus Viorica Apostu.

Proprietarii de pădure mor de frig în casă

    Primarul comunei Răcoasa, Vladimir Păun, a confirmat că aproape 80% din locuitorii comunei sunt în situația de a tremura de frig în această iarnă pentru că nu au cum să taie lemn din pădurile care le aparțin. Edilul a explicat de ce s-a ajuns în această situație. „S-a ajuns în această situație deoarece majoritatea locuitorilor comunei nu au demarat procedurile de succesiune a moștenirii din motive financiare, iar în acest context, majoritatea titlurilor de proprietate sunt emise pe numele unor persoane decedate. Deoarece proprietarii legali sunt decedați, conform prevederilor OUG 51/2016, structurile silvice refuză să încheie contracte de pază cu urmașii titularilor din titlul de proprietate dacă nu este făcută succesiunea și moștenirea în așa fel încât proprietarii acestor păduri să aibă și acte în acest sens. Nefiind proprietari în acte, nu pot încheia contracte de pază și nici nu pot face acte de punere în valoare pentru a tăia lemne din pădurile proprietate. S-a ajuns în situația în care oamenii sunt proprietari dar mor de frig în casă. În această situație se află peste 80 la sută din proprietarii de păduri din Răcoasa”, a arătat primarul Vladimir Păun.
    Oamenii din sat au propus ca în fiecare situație să fie lăsat măcar unul din moștenitorii defunctului să încheie contract de pază și să solicite documente de punere în valoare pentru a avea lemne de foc. „Oamenii vor o soluție la problema lor. Succesiunile nu au fost făcute din cauza costurilor foarte mari, iar oamenii sunt săraci și nu au acești bani. De asemenea, trebuie știut că la Răcoasa nu s-a făcut niciodată exploatare de masă lemnoasă pentru comercializare, nici cu camionul și nici cu camioneta. Oamenii sunt disperați de frig și au început să taie prunii și merii din grădini pentru a se încălzi. Și asta în condițiile în care pădurea cade pe noi, cum se spune în popor”, a mai spus primarul Vladimir Păun.

Amendați pentru o căruță de vreascuri

    Oamenii din Răcoasa au acuzat că nu mai pot lua din păduri nici măcar vreascurile care putrezesc lângă copaci. Pentru orice bucată de lemn cu care ies din pădure au nevoie de documente. Altfel sunt amendați de pădurari și polițiști. „Nu putem, pe proprietatea noastră, să tăiem lemne. Trebuie să plătești iar ei nu pot să marce decât maxim trei metri cubi de lemn pe hectar”, a spus Vasile Filimon. Oamenii au acuzat că Ordonanța dată de guvernul tehnocrat este împotriva oamenilor săraci, care nu au bani și nu sunt acoperiți de hârtii pentru tăierile din păduri. „Tata este mort, titlul este pe numele lui iar eu nu pot să marc lemnul. Dacă eu mor, nu rămân în urma mea moștenitorii mei? Cum se poate acest lucru? Vine jandarmul la spate, în pădurea mea, că nu am voie să tai lemnul. Ordonanța este pentru păduchioși ca noi. Pe noi ne dărâmă”, ne-a spus Nicolae Irimia.
    Un bătrân de 90 de ani ne-a spus că a primit amendă de la pădurari și polițiști pentru o căruță de vreascuri pe care o scotea din pădure. „Sunt proprietar pe o jumătate de hectar de pădure? Sunt. Plătesc pază? Plătesc. Iar eu dacă mă duc să iau o căruță de vreascuri mi-au dat 20 de milioane de lei amendă cei de la Ocolul Silvic și Poliție”, ne-a spus Vasile Matei.
    Oamenii spun că pădurea de la Răcoasa este a țăranilor din comună, nu a statului, iar acum au ajuns să stea la mila firmelor care au autorizații să taie în păduri.
„În tot bazinul de aici este pădure țărănească, nu este ocol silvic, s-au făcut hărți fictive. Noi nu putem trăi cu doi, trei metri cubi de lemn. Am o jumătate de hectar de pădure și îmi dă un metru cub de lemn. Cum pot eu să trăiesc cu acest lemn? Să ne dea pădurile înapoi și să înlăturăm firmele fantomă, care au primit sute de hectare. Ei spun să nu se distrugă pădurile, dar nici să trăiești cu cinci metri cubi de lemn pe hectar”, ne-a spus Ion Cavalu.
    De asemenea, sătenii erau nemulțumiți că nu sunt lăsați să taie nici măcar arborii de pe pășunile înregistrate la APIA. „De la APIA ne obligă să ne curățăm islazul, ca să primim subvenții. Dincoace, de la Ocolul Silvic, nu avem voie dacă nu marcăm, fără foaie de transport. Cum procedăm? Pe de o parte ne spun că trebuie să tăiem iar pe de altă parte, ne amendează”, ne-a spus Gheorghe Roșu.

Sătenii cer restituirea pădurilor țărănești

    Mulți dintre oameni au acuzat tergiversările la retrocedările din pădurea țărănească de la Verdea. Circa 1300 hectare de pădure ar trebui retrocedată însă nici până acum nu au fost aprobate cererile oamenilor. În schimb, sătenii au acuzat că au început să apară oameni din afara localității care au pus ochii pe această pădure. Primarul Vladimir Păun a arătat că doar trei persoane au câștigat procesele de retrocedare a pădurilor pe baza martorilor. „Există o hotărâre judecătoreacă pentru cele 1300 de hectare, dar comisia locală nu vă poate pune în posesie dacă nu aveți acte care să arate că ați avut această pădure. Singura soluție este să mergeți în instanță. Puteți să vă asociați, să faceți amenajament și să luați mai mult de trei metri cubi de lemn. Doar că trebuie să dovediți că sunteți proprietari”, a spus primarul Vladimir Păun.
    Punerea în aplicare a Ordonanței 51 a nemulțumit și personalul silvic dar și pe proprietarii de păduri. Forestierii au solicitat Parlamentului suspendarea Ordonanței 51 privind contravențiile silvice și consideră că acest act normativ este unul care lovește numai în personalul silvic, nicidecum în persoanele care produc, cu adevărat, pagube în pădurile României. De asemenea, Federația Proprietarilor de Păduri din România, Nostra Silva, a atras atenția asupra faptului că actuala criză a lemnului de foc destinat populației este cauzată și de intrarea recentă în vigoare a Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 51/2016 privind contravențiile silvice, prin care controalele au devenit abuzive.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?