Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a participat, marți, la evenimentul de lansare a proiectului educațional „Sunt mândru că sunt român!”, inițiat de Liceul Tehnologic „Al. Cuza” și derulat împreună cu Primăria Panciu și Casa Orășenească de Cultură „Mihai Eminescu”, cu sprijinul Casei Regale a României. „Proiectul «Sunt mândru că sunt român» aduce în atenție o temă mereu actuală: identitatea națională. Mândria de a fi român înseamnă a conștientiza valorile acestui popor. Trăim într-o țară minunată, cu oameni harnici și primitori. Avem cele mai frumoase datini și obiceiuri, colinde pe care nicio țară nu le are. Avem ținuturi de basm, binecuvântate cu munți falnici, păduri bogate, câmpii și dealuri rodnice, cu o Deltă unică în lume. România este țara iilor înflorate și porților sculptate. Este o țară cu o istorie zbuciumată, dar frumoasă. Ne mândrim cu domnitori și voievozi care au luptat și au apărat cu prețul propriei vieți unitatea națională și libertatea de care ne bucurăm, cu toții, astăzi. Trebuie să fim mândri că ne-am născut în țara care i-a dat lumii pe Decebal și Burebista, pe Mihai Viteazu, Ștefan cel Mare și Alexandru Ioan Cuza, pe Eminescu și Brâncuși, pe Èuțea, Eliade și Cioran, pe Grigorescu și Tonitza, pe Aurel Vlaicu și Henry Coandă, pe George Emil Palade, Ana Aslan și alte genii ale literaturii, artei, politicii și științei universale. Mă mândresc cu faptul că trăiesc în această țară și vreau să cred că acest sentiment există în inimile fiecărui român”, a declarat primarul Iulian Nica.
Proiectul „Sunt mândru că sunt român” se va desfășura în perioada noiembrie 2016 – noiembrie 2018. Din echipa de implementare fac parte directorul liceului, Valeriu Jalbă Bandrabur, profesorii Luminița Iliescu, Mirela Georgescu, Silviu Roșu și învățătoarea Mirela Stoica. Acest proiect urmărește formarea la elevi a unui nivel de conștiință națională ridicat și cultivarea patriotismului. În același timp, el se dorește a fi un prilej de a trăi profund sentimentul național prin evocarea marilor momente din Istoria României Moderne: Primul Război Mondial și Marea Unire din 1918, evenimente în care un rol major l-au avut regele Ferdinand și Regina Maria, după cum au afirmat inițiatorii proiectului.
Lansarea proiectului a fost urmată de un program artistic, dedicat zilei de 1 Decembrie. Acesta a fost susținut de elevii Miruna Ciupercă – clasa pregătitoare A, coordonator Anișoara Vizitiu, Maria Lupu și Andreea Udriște – clasa a IV-a A, pregătite de profesorul Silviu Roșu, Ana Maria Gonciar – clasa a VI-a B, îndrumată de profesoara Mirela Georgescu și Elena Crancu – clasa a VIII-a C, pregătită de profesorul Silviu Roșu. De asemenea, elevii clasei a II-a A, coordonați de învățătoarea Nuța Ghețu, au prezentat o suită de dansuri populare. Evenimentul s-a încheiat cu o mare Horă a Unirii. „Acest proiect este lansat în preajma zilei de 1 Decembrie – zi cu o puternică rezonanță în istoria românilor, în care aniversăm Marea Unire de la Alba Iulia, din 1918, și Ziua Națională a României. Iată încă două motive de a ne simți mândri de istoria noastră și de a participa, cu toții, la manifestările pe care Primăria Orașului Panciu le organizează la nivelul comunității. Vă invit, așadar, să fim împreună joi, 1 Decembrie, începând cu ora 9.00, la Monumentul Eroilor, pentru a ne exprima respectul și recunoștința față de înaintașii noștri. Profit de acest prilej pentru a ura, încă de acum, un sincer la mulți ani tuturor păncenilor, precum și tuturor românilor de pretutindeni!„, a afirmat edilul Iulian Nica.