Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Criterii noi pentru fermierii care vor subvenții europene


Ministerul Agriculturii a pregătit condiții noi pentru fermierii care vor să primească subvenții europene. Un proiect de act normativ va modifica criteriile de eligibilitate prevăzute în Ordinul 619 din 2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți. Modificări la condițiile de eligibilitate sunt la modul de declararea a suprafețelor, soluționarea suprapunerilor de teren. Proiectul de act normativ propune ca „livadă tradițională utilizată extensiv” să fie considerate „suprafețele de livezi tradiționale care sunt utilizate în principal ca pajiști permanente prin cosit și/sau pășunat, având dimensiunea minimă a parcelei eligibile de 0,3 ha. Densitatea pomilor este de 140 – 240 pomi/ha, indiferent de specia cultivată, iar intervalele dintre pomi sunt acoperite cu specii furajere perene”.
    Printre cele mai importante modificări și clarificări sunt cele referitoare la identificarea și suprapunerile terenurilor agricole pentru care se solicită sprijinul financiare. Astfel, proiectul prevede că „identificarea parcelei/parcelelor agricole utilizate” înseamnă declararea și delimitarea în cadrul blocului fizic a parcelei/parcelelor agricole utilizate, în aplicația electronică GIS, pusă la dispoziție de către APIA. „Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alți fermieri și să nu depășească limita blocului fizic”, se arată în proiect. Dacă aceeași suprafață de teren este trecută în cererile depuse de doi sau mai mulți solicitanți, se oferă un termen de 30 zile calendaristice pentru rezolvarea litigiului. „Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafața de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepția cazurilor în care litigiul este soluționat în instanță judecătorească”, precizează proiectul.
    Clarificări sunt și pentru cazurile în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui grup sau unei organizații de producători recunoscute de Ministerul Agriculturii. În această situație, „actele doveditoare ale cantității livrate prin intermediul grupului/organizației sunt fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol sau copia facturii emise către grup”. Proiectul de act normativ precizează că „fermierii pot aduce modificări cererii unice de plată sau pot retrage în totalitate cererea unică de plată sau părți ale acesteia, numai dacă: a) APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformități din cererea unică de plată; b) APIA nu a notificat fermierului intenția sa de a efectua un control la fața locului; c) animalele pentru care solicită plata nu trebuie să respecte o perioadă de reținere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?