Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO : O profesoară de matematică din Nereju îi provoacă pe elevi în mod continuu la reciclare


Mirela Măciucă predă matematica la Școala Gimnazială „Dimitrie Gusti” din Nereju. Dincolo de fracții și ordinea efectuării operațiilor, elevii săi învață de la aceasta și cum să protejeze natura. Astfel, provocați de „profa’ de mate”, elevii din Nereju au scotocit prin gospodării în căutarea lucrurilor ce nu mai foloseau și puteau fi reciclate, au luat la pas albiile râurilor din zonă și au atacat, să spunem așa, și gropile de gunoi amplasate necorespunzător de localnici certați cu bunul simț ori de turiști.
Aproape șase tone de deșeuri s-au adunat numai în acest an din zona Nereju. Mai precis, proiectul a debutat în primăvară, în săptămâna ,,Școala Altfel”, săptămână dedicată activităților extrașcolare și s-a încheiat în toamnă, când timpul rece nu a mai permis desfășurarea proiectului. Deșeurile colectate au fost preluate de o firmă specializată în domeniu, și au fost transportate la Buzău, la o fabrică de reciclare a deșeurilor. Elevii au realizat împreună cu dascălul lor performanța de a merge mai departe cu proiectul lor și de a obține truse pentru matematică din gunoi, metaforic vorbind. În urma finalizării și a ultimului transport de materiale reciclate, elevii Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Gusti” Nereju se pot lăuda că, în anul 2016, au ajutat natura reciclând 488 kg PET-uri, 1708 kg hârtie și carton, 2218 kg sticlă, 1092,8 kg DEE, 9 kg HDPE și 114 kg doze aluminiu. Cu banii obținuți în urma campaniilor de reciclare au fost achiziționate câteva truse de geometrie pentru tablă ce vor fi folosite în vederea creșterii calității procesului educativ în cadrul școlii.
Profesoara Mirela Măciucă speră că proiectul va fi dus mai departe. ,,Deși împreună cu elevii mei am reciclat aproape 6 tone de deșeuri, îmi doresc ca aceste acțiuni să nu se oprească aici. Sper ca elevii noștri să continue singuri să recicleze și după ce părăsesc băncile școlii noastre. Scopul acțiunilor întreprinse la nivelul școlii a fost ca elevii să fie responsabilizați cu privire la problemele mediului înconjurător și pentru a vedea în mod concret cum pot acționa pentru a salva natura. Dorim ca acțiunile noastre să fie un model și pentru alții și o dovadă că se poate face ceva bun pentru mediul în care trăim, nu doar la nivel declarativ. Vreau să-i felicit pe toți elevii care s-au implicat în campaniile de reciclare și vreau să știe că au toată admirația mea”, a precizat dascălul din Nereju.
Elevii s-au arătat foarte mulțumiți de activitatea pe care au desfășura-o și au ținut în mod special să își spună părerea în legătură cu această acțiune: ,,Am reușit să facem un bine naturii pentru că am reciclat aproximativ peste o jumătate de tonă de PET-uri, 2 tone de hârtie, 2 tone de sticlă și o tonă de electrice. Suntem foarte mândri!”, a spus Mădălina Lupașc. ,,Mi se pare un gest foarte frumos din partea doamnei de a ne încuraja în salvarea mediului, cu ocazia acestei campanii am învățat că mediul este în strânsă legătură cu omul și trebuie să-l îngrijim corespunzător”, a spus și Ilie Gabriel. „Părerea mea este că doamna profesoară a vrut să dea puțină strălucire comunei noastre, o mână de ajutor naturii”, a spus eleva Andreea Catîru. ,,Inițiativa doamnei profesor Măciucă Mirela de a îndemna elevii să recicleze este o idee foarte bună deoarece elevii vor recicla și pe viitor, poate frații sau colegii lor mai mici vor lua această inițiativă. Din banii strânși din cele patru campanii de reciclare am reușit să ne cumpărăm truse geometrice pentru table de care avem foarte mare nevoie la orele de matematică”, a spus Florin Åžușu „Inițiativa doamnei profesoare a fost una foarte bună deoarece a făcut Nereju un loc mai curat și gunoaiele nu au mai fost aruncate oriunde”, a spus și Daniel Crețu.
,,Activitățile extrașcolare au fost mereu încurajate în școala noastră deoarece dorim o dezvoltare armonioasă a elevilor noștri. Am sprijinit campaniile de reciclare desfășurate în unitatea noastră deoarece viitorul ne impune să formăm la viitoarele generații un spirit mult mai responsabil cu mediul înconjurător. Sunt binecunoscute problemele care capătă o amploare din ce în ce mai mare în ceea ce privește degradarea mediului și a epuizării resurselor naturale, iar educația pentru mediu devine vitală” , a spus la rândul său directorul școlii, profesoara Simona Păucă. Una peste alta, ceea ce fac elevii din Nereju înseamnă și o soluție pe care cei mai mici dintre noi o dau în acest moment unei probleme naționale care ar putea să aducă României penalități din partea UE deoarece gropile de gunoi încă ne inundă zările în multe localități rurale. Important este că elevii din Nereju, coordonați excelent și în mod consecvent de profesoara de matematică Mirela Măciucă, și-au predat lecția unei bune civilizații, dar și pe a bunului european corect față de mediul în care trăiește.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?