GALERIE FOTO : Simulare de cutremur la Panciu pentru pregătirea populației și a forțelor de intervenție

0
899


Reprezentanții ISU Vrancea au simulat producerea unui cutremur în orașul Panciu, „scenariul” presupunând rezolvarea mai multor situații tactice. Una dintre acestea a avut loc la Liceul „Al. I. Cuza” din localitate, unde a fost nevoie de o intervenție rapidă pentru a scoate patru victime de sub dărămături, la o alta s-a intervenit în cazul unui accident rutier produs tot în urma seismului. O altă situație tactică a presupus stingerea unui incendiu la un acoperiș, în incintă fiind surprinse două persoane. În cea de-a treia situație tactică, un muncitor la rețeaua de canalizare a rămas blocat într-un canal de viziare. 
„Joi, 24 noiembrie a.c., începând cu ora 11.00, în orașul Panciu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea a executat un exercițiu complex, cu forțe și mijloace în teren, pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de un cutremur major. Scenariul exercițiului a presupus rezolvarea mai multor situații tactice. În prima situație tactică este afectat de cutremur liceul «Al. I. Cuza», în clădire rămânând blocate sub dărâmături 4 victime, care se află într-o stare gravă. Forțele de intervenție sosite la fața locului acționează pentru căutarea și salvarea victimelor, deblocarea acestora și a căilor de acces, acordarea primului ajutor medical, trierea și transportul de urgență la unitățile de primire urgențe. Tot în cadrul acestei situații tactice, pompierii intervin la un accident auto, produs în apropierea liceului, ca urmare a cutremurului. În accident au fost implicate două autovehicule, rezultând rănirea gravă a 2 persoane care au rămas încarcerate. Se acționează pentru descarcerarea victimelor, concomitent cu acordarea primului ajutor medical și transportul la spital. A doua situație tactică presupune că în urma cutremurului s-a produs un incendiu la acoperișul unui bloc, în incintă fiind surprinse alte 2 persoane. În cel mai scurt timp, pompierii intervin pentru localizarea și lichidarea incendiului, căutarea și salvarea victimelor și transportul la spital. Conform celei de-a treia situații tactice, pe timpul executării unor lucrări la rețeaua de canalizare a orașului, un muncitor rămâne blocat întru-un canal de vizitare și are nevoie de ajutor medical. Pompierii militari intervin pentru evacuarea victimei cu ajutorul echipamentelor speciale, pentru acordarea primului ajutor calificat și transportul acesteia la unitatea de primiri urgențe. Anterior declanșării situațiilor tactice, în orașul Panciu s-a efectuat alarmarea populației cu ajutorul sirenelor, evacuarea elevilor de la liceele «Al. I. Cuza» și «Ioan Slavici» și transportul acestora într-o zonă de siguranță”, se arată într-un comunicat al ISU Vrancea.
Potrivit aceluiași document, a fost activat Planul roșu de intervenție. „Dată fiind amploarea și gravitatea situației, la propunerea inspectorului șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea, prefectul județului Vrancea aprobă activarea Planului roșu de intervenție, la fața locului fiind dispusă deplasarea următoarelor mijloace: 4 autospeciale de stingere a incendiilor cu apă și spumă, 1 autospecială de descarcerare, 1 autospecială de intervenție și salvare de la înălțimi, 1 autospecială de transport scafandri de intervenție cu modulul de dezastre, 1 autospecială de transport personal și victime multiple, 1 punct medical avansat, 2 ambulanțe SMURD și 2 ambulanțe SAJ. La exercițiu au participat forțe și mijloace din cadrul mai multor instituții care asigură funcții de sprijin în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv: IPJ Vrancea, IJJ Vrancea, SAJ Vrancea, SVSU Panciu, S.C. Electrica S.A, C.U.P., RomTelecom. Această activitate s-a executat atât pentru pregătirea populației, cât și a forțelor de intervenție, privind modul de comportare și acțiune în cazul producerii unor situații de urgență complexe, verificarea timpilor de reacție și de intrare în acțiune a forțelor, precum și verificarea modului de organizare a cooperării între forțele participante și stabilirea căilor de perfecționare”, se mai arată în comunicatul ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here