Cartea „Vieți de Poveste” a fost lansată ieri la Biblioteca Județeană. Într-o atmosferă de sărbătoare la care au participat personalități, prieteni, colegi și iubitori de carte, autorii Laura Breană și Aurel Åelaru și-au primit invitații atât în mediul real cât și virtual. Jurnalista Carmen Avram, realizator al emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3, a ținut să-și arate considerația și aprecierile față de această lucrare deosebită, intrând în direct pe Skype. A fost un eveniment emoționant în care s-a vorbit despre viață, apreciere de semeni și respect. Cartea, care este un colaj de reportaje, a fost dedicată părinților celor doi autori.
Holul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” din Focșani a devenit neîncăpător, ieri, la lansarea cărții „Vieți de Poveste”, a colegilor noștri Laura Breană și Aurel Åelaru. Atmosfera a fost emoționantă și specială, la fel ca poveștile pe care Laura le-a relatat în reportajele sale. Dincolo de cuvinte, au stat mărturie imaginile surprinse de aparatul de fotografiat al fotoreporterului Aurel Åelaru. O parte din munca lor din ultimii doi ani a fost strânsă în cartea „Vieți de Poveste”, pe care cei doi jurnaliști au pus-o la dispoziția publicului larg, prin intermediul unei lucrări unice în felul său, în care a fost surprinsă viața așa cum este ea, cu sărăcie, cu tristețe, cu bucurii și împliniri.
Evenimentul care a debutat ieri la ora 14.00, a adus un plus de culoare și lumină programului dedicat Săptămânii naționale a bibliotecilor din România. Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene, a fost cea care a deschis șirul aprecierilor asupra lucrării și autorilor acesteia. „«Vieți de Poveste», autori remarcabili, motive de reflecție pentru noi toți”, a spus Teodora Fîntînaru.
Poveștile prezentate de Laura, pe care le-a strâns în această carte ca într-un șirag de perle, au fost mai întâi prezentate în paginile cotidianului „Monitorul de Vrancea”, la fel ca și fotografiile care ilustrează viața, în cele mai inedite situații. „Sper că după ce veți citi cartea «Vieți de Poveste» vă veți întreba care este prețul unei vieți sau cel puțin cum putem ajuta pentru salvarea, îmbunătățirea unei vieți. Este un proiect de suflet atât pentru Laura cât și pentru Aurel, este un proiect ambițios având în vedere această criză care pare a nu se mai sfârși. Este o carte încărcată de sensibilitate, este un colaj de reportaje, experiențe de viață, care sunt scrise cu o sensibilitate de modă veche. Veți constata că modul Laurei de a scrie arată ca o oglindă viețile oamenilor. Citindu-i reportajele, veți ajunge să vă activați toate simțurile, veți gusta ceea ce ea vă transmite, veți mirosi, veți simți, este o îmbinare, o magie a cuvintelor alese și alăturate perfect. Laura trăiește aceste povești și se implică până la a apela personal la instituții, astfel încât oamenii pe care ni-i aduce în față, să trăiască puțin mai bine”, a declarat Corina Trifan, director general al „Monitorul de Vrancea”, care a amintit de campaniile în care cei doi jurnaliști au fost implicați și în urma cărora unii semeni fie au primit o nouă șansă la viață, fie au simțit că nu sunt singuri pe lume.
Carmen Avram își dorește o colaborare cu autorii cărții
Cartea „Vieți de Poveste” a trecut prin mâinile unor specialiști înainte ca ea să apară. Unul dintre ei, care a prefațat cartea și care a crezut în succesul acestei apariții este jurnalista Carmen Avram, realizator al emisiunii „În Premieră” de la Antena 3. Aceasta nu a putut fi prezentă ieri la eveniment, dar a fost alături de Laura Breană și Aurel Åelaru, prin intermediul tehnologiei, respectiv pe Skype. Prin intermediul camerei video i-a putut vedea pe cei prezenți la eveniment, la fel cum aceasta a putut fi văzută și auzită de invitații celor doi autori.
Chiar din studioul emisiunii „În premieră”, Carmen Avram a declarat: „Iubesc poveștile și povestitorii, și dacă aș fi avut inspirație și oleacă de viziune aș fi scris eu cartea, înaintea Laurei, dar ea a fost și mai talentată și mai rapidă și o felicit mult de tot. Am citit poveștile ei, pe unele de două ori și îmi plac atât de mult…mi s-au părut o combinație unică între au-tenticul românesc și cel american. Åi am mai simțit ceva, curaj, foarte mult curaj, pentru că să știi să cauți excepționalul, să-l găsești și să știi să-l aduci la lumină cu darul unui arheolog înseamnă curaj. Față de Laura nu pot simți decât invidie pozitivă. Am citit în «Vieți de Poveste» despre personaje pe care mi-aș fi dorit să le facem noi mai întâi cunoscute. Nu pot simți decât invidie pozitivă și sper să ne ajute să ajungem și noi la unele dintre personajele acestea. Mi-ar plăcea să le auzim graiul molcom, să le urmărim emoția pe față și să le spunem povestea prin imagini. Mi-aș dori foarte tare să colaborăm, e o onoare că ne-ați invitat și vă felicităm din inimă”, au fost cuvintele lui Carmen Avram.
„Vieți de Poveste” în cuvinte pentru nevăzători
Sunt destui cei care o cunosc pe Laura din viața de zi cu zi, sunt poate puțini care au văzut-o cu rucsacul în spate, cu agenda la subraț și cu încălțările pline de noroaiele ulițelor de unde își culege poveștile de viață, dar sunt din ce în ce mai mulți cei pentru care Laura este vocea care le descrie în cuvinte imaginile surprinse de propria privire sau de fotografiile lui Aurel. Laura Breană este voluntar al Fundației „Cartea Călătoare”. După zecile de înregistrări ale unor lucrări în format audio-Daisy, colega noastră și-a transformat și propria lucrare într-o povestire pentru cei care nu pot citi și vedea cu propriii ochi viața văzută de cei care ne bucurăm de acest simț.
Mircea Bucur, președinte al Fundației, a făcut ieri o demonstrație a cărții „Vieți de Poveste”, pentru nevăzători. Cu ajutorul aparatului special, se poate ajunge la orice pagină a volumului, chiar și coperta sau prefața sunt descrise în cuvinte. „Cartea va pleca în toate bibliotecile din țară. După ce am citit aceste reportaje, am înțeles că fiecare dintre ele ar putea fi germenele unei nuvele. Åi chiar ele așa cum sunt scrise, sunt o micro-nuvelă”, a declarat Mircea Bucur.
„Vieți de Poveste” dedicată părinților
Lansarea cărții s-a bucurat de un real succes. Spațiul s-a dovedit mic pentru iubitorii de carte, pentru cei interesați să citească un material proaspăt, pentru cei care au fost acaparați de reportajele și imaginile prezentate în „Monitorul de Vrancea”. „Am scris cartea asta ca pe un manifest, mi-a plăcut să îi spun «manifest contra indiferenței». Dacă am fi fiecare mai atenți la omul de lângă noi, fără să-i judecăm și să-i arătăm așa cum sunt ei și să-i apreciem pentru acel bine care există în fiecare dintre noi, ar fi mai bine. Să pornim de la acel bine înainte de a vedea urâtul”, a declarat Laura Breană.
Aurel Åelaru, cel care a însoțit-o în „expedițiile” sale a ținut să reamintească sacrificiul făcut pentru ca aceste povești să poată fi povestite. „De multe ori am plecat de acasă de dimineață, ne-am întors seara târziu, atât familia colegei cât și a mea s-au supărat și îngrijorat pentru plecările noastre. Nu este ușor, aceste povești de viață nu cresc la marginea drumului, ele trebuie căutate”, a spus Aurel. Autorii au dedicat cartea părinților lor.
Evenimentul a fost presărat de alocuțiunile prietenilor, cunoscuților care au ținut să mulțumească pentru munca lor, pentru valoarea lor umană. Prieteni vechi ai Laurei, cum sunt Rodica Davidean de la Crucea Roșie Vrancea și Elena Smighelinschi, reprezentantul Filialei Vrancea a Asociației Nevăzătorilor din România au participat la eveniment. Au luat cuvântul Daniela Nicolaș, directorul DGASPC, Lucica Nistor, cadru didactic, inspectorul Maria Lupu, primarul Vasile Vatră. Maria Murgoci, interpreta de muzică populară a ținut de asemenea să-i felicite pe Laura și Aurel și a creat un moment deosebit cântând alături de ceilalți invitați „La mulți ani „.
Un moment emoționant a fost atunci când profesoarele de limba română ale celor doi colegi ai noștri și-au amintit de aceștia în anii lor de școală. Fiecare dintre ei a fost remarcat la vremea lui, nu numai prin modul de a scrie ci și prin alte veleități. Marieta Tudorache, profesoara Laurei, a ținut să menționeze că dacă aceasta nu s-ar fi dedicat oamenilor și acestei profesii, cu siguranță ar fi făcut o carieră în mu-zică. Aneta Pioară, profesoara lui Aurel, s-a mândrit cu elevul său. Lenuța Åelaru, soția lui Aurel, a fost ultima care a luat cuvântul și a putut confirma munca titanică ce a stat la baza realizării acestei lucrări.
„Vieți de Poveste” poate fi cumpărată împreună cu ziarul „Monitorul de Vrancea”. E o lucrare care descrie viața extraordinară a unor oameni simpli, care au găsit fericirea în simplitatea celor mai modeste lucruri, este o lucrare care descrie sentimente, trăiri și tristeți. Sunt povești reale ale unor oameni care trăiesc și pe care îi puteți găsi și vizita.
Fotografiile întregesc încă o dată lumea construită din cuvinte. Åi poate că nu va fi singurul volum. În fiecare zi se naște o poveste, rămâne doar să fie descoperită și prezentată într-o formă sensibilă, care să o pună în valoare.