România și Rusia și-au dat mâna ieri la statuia generalului Suvorov de la Dumbrăveni pentru a-l omagia pe cel care i-a bătut pe turci la 1789 în vecinătatea Râmnicului. A devenit un obicei ca la sfârșitul lunii noiembrie, oficialități din cele două țări să se întâlnescă la monumentul ridicat în cinstea marelui luptător și să-i aducă un pios omagiu și o veșnică recunoștință generalului care a scăpat zona de asupritorii turci. Prezenți la eveniment au fost și elevi alături de dascălii lor, o parte dintre ei venind tocmai din Rusia pentru a depune o floare la monumentul generalului Suvorov, iar ceilalți de la școala din Dumbrăveni. Coroane de flori au depus autoritățile locale și județene, reprezentanți ai ambasadelor din Belarus și Serbia, dar și ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin.
„Ne bucurăm foarte mult să ne aflăm astăzi aici la această ceremonie tradițională anuală a depunerii coroanelor de flori la monumentul marelui comandant rus, Alexandr Vasilievici Suvorov. Acesta a fost o legendă a armatei ruse pentru că a servit în armată mai mult de 50 de ani și în tot acest timp nu a avut nici o înfrângere. Astăzi, aici, trebuie să ne aducem aminte de marile fapte care le-a făcut aici pe acest pământ Alexandr Suvorov. Aici, pe teritoriul actual al României independente și suverane deschizând drum țării pentru această libertate. În 1789, pe aceste tărâmuri au avut loc două bătălii, prima luptă de sub Focșani, așa cum este numită în istoriografia rusească, a avut loc în iulie 1789 și cea de a doua a avut loc după două luni, în septembrie lângă râul Râmnic ce se află în apropiere. În semn de recunoștință a talentelor militare ale lui Suvorov , împărăteasa Ecaterina II i-a acordat titlul special de contele Râmnicului (…). Vă mulțumesc încă o dată că ați fost prezenți astăzi și sper că acele fapte ale lui Suvorov o să le continuăm și noi în spiritul de bună înțelegere și prietenie între popoarele noastre”, a spus ambasadorul Rusiei Valery Kuzmin.
Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă și viceprimarul Ionuț Mersoiu au depus o coroană de flori, iar vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare a ținut să aprecieze întreaga carieră a generalului Suvorov. „Istoria ne-a arătat că orice neam își are eroii săi, cu care se mândrește și care sunt pentru generațiile de ieri și de azi modele de vitejie și dăruire pentru țară și popor. Mă bucur să fiu astăzi alături de Excelența voastră pentru ca împreună să aducem omagiul nostru unuia dintre cei mai mari generali ai istoriei, unul dintre puținii care nu au pierdut nicio bătălie în carieră. Iar dacă ne uităm la perioada istorică extrem de tulbure și plină de confruntări armate, performanța lui Alexandr Suvorov este cu atât mai memorabilă și demnă de admirație. Pentru noi românii însă, povestea marelui generalisim nu e doar o poveste, pentru că pașii și bătăliile l-au purtat până chiar pe aceste meleaguri. Iar dacă astăzi de pe înaltul colinei scrutează zarea bravul comandant este pentru că exact aici unde ne aflăm noi, măiestria și geniul militar și-au spus cuvântul și au făcut ca Suvorov să câștige de o manieră categorică în fața armatelor otomane. Pentru reușita sa, Suvorov a fost felicitat și înnobilat chiar de Împărăteasa Ecaterina II a Rusiei și Împăratul Iosif II al Sfântului Imperiu Roman. Pentru victoria de atunci și pentru întreaga sa carieră militară, generalisimul Suvorov este și va fi mereu un exemplu nu numai pentru poporul rus ci și pentru toți cei care știu să aprecieze cu adevărat un mare comandant. Domnule generalisim Suvorov, poporul român vă cinstește și vă respectă!”, a precizat Ionel Cel Mare, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea.