Pensia de urmaș nu poate fi mai mică de 400 lei pentru fiecare urmaș în parte deoarece valoarea pensiei minime garantate social este, din acest an, de 400 lei. Potrivit celor spuse de Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, în momentul de față, în evidențele instituției sunt înregistrați 11.776 beneficiari de pensii de urmaș, 498 dintre aceștia intrând în drepturi de la începutul acestui an și până la finele lunii octombrie. „Conform Legii nr. 263/2010, în sistemul național unitar de pensii publice există două categorii de persoane care pot primi, în anumite condiții, pensie de urmaș: copiii și sotul supraviețuitor. Pensia de urmaș se calculează din: pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă. Cuantumul pensiei de urmaș nu poate fi mai mic de 400 de lei”, a declarat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
În cazul copiilor, pensia de urmaș se acordă în următoarele condiții: dacă au vârsta de până la 16 ani; dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani; pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situațiile prevăzute mai sus.
Pensia de urmaș se acordă soțului supraviețuitor: la împlinirea vârstei-standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. Dacă durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus; indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul l sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 1 an; indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut. Totodată, soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.
Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Cuantumul pensiei de urmaș și acordarea acesteia
Pensia de urmaș se stabilește, după caz, din: pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat; pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei, în funcție de numărul urmașilor îndreptațiți, astfel: 50% pentru un singur urmaș; 75% pentru doi urmași; 100% pentru trei sau mai mulți urmași. Cuantumul pensiei de urmaș, în cazul orfanilor de ambii părinți, se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș, calculate după fiecare părinte.
Copiii au dreptul la pensie de urmaș, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, până la terminarea acestora, fără a depăși vîrsta de 26 ani. „Având în vedere că plata pensiei de urmaș se suspendă dacă nu se face dovada continuării studiilor, conform prevederilor art. 114, lit g) din Legea nr. 263/2010, beneficiarii pensiilor de urmaș sunt obligați să depună la Casa Județeană de Pensii Vrancea, după caz, următoarele acte: adeverință de școlarizare pentru anul școlar, eliberată după începerea anului școlar, mai exact după 15 septembrie pentru elevi și după data de 1 octombrie pentru studenți; pentru copiii care studiază în străinătate este nevoie de adeverința originală și traducerea legalizată. Mai este nevoie de o copie de pe cuponul de pensie și după buletinul tutorelui. Actele trebuie depuse până la data de 30 septembrie pentru elevi și 5 octombrie a fiecărui an pentru studenți. Copiii urmași care, în cursul anului școlar împlinesc vârsta de 16 ani, au obligația să prezinte dovada continuării studiilor, respectiv, adeverința de elev, emisă în luna împlinirii vârstei. Termenul de depunere este sfârșitul lunii respective”, a arătat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
Acte necesare obținerii pensiei de urmaș
Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie. Actele necesare sunt următoarele: cerere de opțiune; copie cupon de pensie proprie și cupon pensie decedat; declarație că nu s-a recăsătorit după moartea soțului; copii de pe actul de identitate, certificatul de naștere și certificatul de căsătorie.
Cererea, însoțită de actele doveditoare, se depune la sediul CJP Vrancea, ghișeul „Stabiliri pensii”. Trecerea de la pensia proprie la pensia de urmaș se face cu data de întâi a lunii următoare depunerii cererii de opțiune.
Pensia de urmaș acordată copiilor, poate fi cumulată cu orice tip de venit, indiferent de mărimea venitului. Pensia de urmaș acordată soțului supraviețuitor poate fi cumulată cu venituri din activități profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut pe economie.