Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Europenii trăiesc mai mult, dar nu sunt neapărat mai sănătoși (raport)


Populația Uniunii Europene (UE) trăiește mai mult, dar nu are neapărat o sănătate mai bună, subliniază un raport comun publicat miercuri de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Comisia Europeană, care cere un acces mai bun la îngrijire. Ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani a crescut în UE, de la sub 10% în 1960 la aproape 20% în 2015 și ar urma să ajungă la aproape 30% până în 2060. Speranța de viață a depășit 80 de ani în 18 state membre (Slovenia este singura țară din Europa de Est în acest caz), dar acesta nu este neapărat un semn de sănătate bună, având în vedere că aproximativ 50 milioane de oameni din UE suferă de boli cronice, relevă raportul citat de France Presse.
Puțin peste o jumătate de milion de oameni aflați încă la vârsta activă mor în fiecare an de boli cronice, ceea ce costă UE 115 de miliarde de euro. Ajutoarele sociale legate de probleme de sănătate (boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet, probleme psihologice) ”cântăresc” financiar și mai greu: 1,7% din PIB în medie în fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale, mai mult decât se alocă pentru șomaj.
Comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat, s-a plâns că „mulți oameni mor în fiecare an din cauza unor boli ce pot fi evitate, legate de factori de risc cum ar fi fumatul și obezitatea”. În Uniunea Europeană, o persoană din cinci continuă să fumeze și 16% dintre adulți sunt obezi, comparativ cu 11% în anul 2000. Obezitatea împreună cu un consum excesiv de alcool sunt probleme „din ce în ce mai importante” în multe țări ale UE, cea mai mare regiune din lume consumatoare de alcool.
Îmbătrânirea populației și ratele crescute de boli cronice combinate cu constrângerile bugetare fac ”necesară” o schimbare în serviciile de îngrijire a sănătății, subliniază Comisia într-un comunicat. Ea citează dezvoltarea online în domeniul sănătății, dar și reducerea spitalizărilor și raționalizarea cheltuielilor pentru medicamente. Cheltuielile pentru sănătate în 2015 au reprezentat 9,9% din PIB-ul UE, față de 8,7% în 2005.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?