PERCHEZIȚII la Soveja, doi bărbați REȚINUȚI pentru că ar fi tăiat și furat 255 de brazi. Un patron din Brăila este anchetat pentru complicitate

1
1380


Doi bărbați din Soveja au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiști deoarece au tăiat ilegal arbori. Ei au fost reținuți în urma mai multor percheziții, care au avut loc la domiciliile lor, dar și la sediul unei societăți comerciale din Brăila. Oamenii legii au descoperit 255 de brazi fără documente legale.
Surse din cadrul anchetei ne-au spus că bărbații tăiau pomii, ulterior transportându-i la societatea din Brăila. Prejudiciul cauzat se ridică la 215.539 lei. „La data de 22 noiembrie a.c., polițiștii din Panciu au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, 2 dintre ele la sediul unor societăți comerciale din municipiul Brăila, județul Brăila, iar 3 la domiciliul unor persoane fizice din comuna Soveja. Activitățile au vizat un furt de arbori din pepiniera OS Soveja, furt comis în noaptea de 18/19.11.2016, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 215.539 lei. În urma perchezițiilor efectuate la sediul unei societăți comerciale din municipiul Brăila, au fost identificați un număr de 255 pomi de Crăciun, pomi deținuți fără documente de proveniență. Ca urmare a celor 3 percheziții domiciliare din comuna Soveja, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe telefoane mobile și obiecte de tăiat lemn, obiecte confecționate artizanal. Față de doi bărbați din comuna Soveja au fost dispuse măsuri de reținere pentru 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt material lemnos, iar față de administratorul societății din municipiul Brăila, unde a fost găsită masa de material lemnos, se continuă cercetările pentru complicitate la  infracțiunile de tăiere ilegală de arbori și furt material lemnos”, au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

Aveți grijă de unde cumpărați brazi de Crăciun!
 
Polițiștii trag un semnal de alarmă asupra tăierilor ilegale de brazi în această perioadă. Pentru a combate astfel de fapte, oamenii legii fac recomandări în această privință. „Din analiza situației operative în domeniul silvic, precum și din experienta anilor trecuți a rezultat faptul că, în lunile noiembrie și decembrie, se intensifică activitățile ilegale de tăiere, transport și comercializare a materialelor lemnoase, în special a arboretelor de rășinoase prin extragerea exemplarelor tinere din speciile brad și molid, pentru a fi valorificate sub forma «pomilor de Crăciun». Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă recomandă:
– Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar – dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele – dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).
– La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat obligatoriu dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).
– În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.
Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 – 10.000 lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun”
, se arată în același comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here