În săptămâna care tocmai s-a încheiat, elevii Åcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Focșani au scris prin faptele lor încă o filă din istoria binelui, derulând activități de voluntariat, în cadrul campaniei de colectare și donare de fructe și legume, pe care le-au donat grupurilor vulnerabile ale comunității din care fac parte. Campania „Săptămâna legumelor și a fructelor donate” se desfășoară în fiecare an în luna noiembrie, în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), în parteneriat cu Ministerul Educației, iar ecourile ei răzbat până în preajma sărbătorilor de iarnă, când voluntarii revin pentru a-și ajuta semenii la nevoie și pentru a le oferi prietenie și sprijin.
Campania SNAC a debutat pe 16 noiembrie, cu acțiunea elevilor din clasele pregătitoare A și C, I A, I B, a IV-a A, a V-a B și a VIII-a A, care au donat fructe, legume și alimente la Căminul de Vârstnici Focșani. Copiii voluntari au petrecut clipe încărcate de sensibilitate alături de gazdele emoționate, în ale căror priviri mulți dintre ei și-au regăsit bunicii, care le-au vegheat cu blândețe primii ani de viață. Cu stropi de rouă în gene, ei au recitat poezii, au spus ghicitori și s-au lăsat strânși la piept și îmbrățișați de bătrâni, care și-au amintit cu nostalgie de tinerețe, de proprii copii și nepoți și s-au bucurat că cineva le-a trecut pragul și se interesează de ei.
Tot miercuri, elevii clasei a VII-a C au donat fructe, legume, dulceață, compot și zacuscă copiilor din Modulul familial Johnny England III, din Sud. Vineri 18 noiembrie, în școală a fost un adevărat furnicar. Voluntarii reprezentanți ai elevilor claselor a V-a A, a VI-a A, a VII-a A și B și a VIII-a B au ajuns la CSEI „Elena Doamnaââ, unde erau așteptați de copiii din cele 8 clase de gimnaziu și din clasa pregătitoare. Ei au donat fructe și legume prietenilor pe care i-au cunoscut toamna trecută și pe care i-au revăzut cu diferite ocazii în anul școlar precedent și au păstrat legătura pe rețelele de socializare.
Cei mai impresionați au fost elevii clasei a V-a A, care au participat pentru prima dată la o astfel de acțiune și au avut ocazia să înțeleagă și să prețuiască ceea ce au în familie, în momentul în care au întâlnit copii de vârsta lor, dar care au probleme de sănătate, datorită cărora se simt neajutorați și neînțeleși. Ei au fost copleșiți atunci când au primit în dar ornamente de iarnă confecționate de copiii speciali, prin care le-a fost mai ușor să-și transmită gândurile, emoțiile și speranțele, decât prin cuvinte. În tot acest timp, elevii mai mari, musafiri și gazde, au realizat desene și colaje cu fructe, au participat la jocuri interactive și au învățat semne din limbajul mimico-gestual.
Cu o zi mai înainte, și copiii din clasa a II-a de la aceeași unitate de învățământ au primit în vizită pe colegii mai mari, de la clasa a IV-a B. Acțiunile din cadrul campaniei de săptămâna trecută au fost coordonate de doamnele diriginte și învățătoare, cărora li s-au alăturat și alte cadre didactice din școală, precum și câțiva părinți voluntari. Elevii noștri au dovedit încă o dată că puterea lor de a aduce bucurii și de a-i face pe alții fericiții provine din resorturile copilăriei, care recepționează emoțiile și le transformă, în timp, în fapte menite să aducă schimbarea în bine a relațiilor interumane.
În concluzie, gestul de a dărui cu sinceritate din puținul pe care îl au familiile elevilor voluntari, a fost răsplătit cu bucurie, sensibilitate, afecțiune și prețuire din partea copiilor și vârstnicilor care sunt nevoiți să stea pentru o vreme departe de cei dragi lor. Cu siguranță vom reveni și cu alte ocazii acolo unde este nevoie de noi, acolo unde cineva are sufletul înlăcrimat de singurătate sau de probleme de sănătate. Totodată, dorim să menționăm că la finalul acestei campanii am avut un motiv în plus de bucurie. Am constatat că s-au implicat de trei ori mai mulți elevi decât anul trecut și au fost donate fructe și legume tot de atâtea ori mai multe. Din povestea noastră cu emoții de toamnă fac parte alături de voluntari și beneficiari și toți cei care ne-au ajutat să îndeplinim o misiune specială pentru sufletul semenilor noștri aflați în dificultate și le mulțumim pe această cale tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au susținut.
Coordonator școlar SNAC, prof. Marlena Boldeanu