„Scutul Pădurii 2016”! Amenzi și lemn confiscat în cadrul unei acțiuni de amploare a POLIȚIEI, GĂRZII FORESTIERE ȘI DIRECȚIEI SILVICE

7
6071


Polițiștii vrânceni, împreună cu Garda Forestieră Focșani, Direcția Silvică Vrancea și ocoalele silvice private, au demarat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, intitulată „Scutul Pădurii 2016”. Timp de două luni și jumătate, organele menționate au efectuat controale, în urma cărora au aplicat mai multe amenzi, au întocmit dosare penale în regim silvic și au confiscat material lemnos, pentru care nu erau deținute acte de proveniență. Acțiunile au fost întreprinse în localități cum ar fi Nereju, Bolotești, Andreiașu de Jos sau Vizantea-Livezi.
„În perioada 1 septembrie 2016 – 17 noiembrie a.c., polițiștii vrânceni împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Focșani, Direcției Silvice Vrancea și ocoalelor silvice private au acționat în cadrul Planului Comun de Acțiune «Scutul Pădurii 2016» pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase. Cu această ocazie, au fost efectuate 889 de controale în fondul forestier, pe drumurile publice, la instalații de prelucrare/depozite de material lemnos, târguri/piețe/oboare, au fost efectuate 47 de acțiuni, în cadrul cărora au fost constatate 41 de infracțiuni, 34 de dosare penale înregistrate, fiind aplicate 322 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 578.900 lei. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 880,93 m.c. de material lemnos în valoare de 275.000 lei și 12 mijloace de transport.
– La data de 2 noiembrie a.c., a fost depistat pe raza municipiului Focșani, administratorul unei societăți comerciale din Nereju, în timp ce transporta cu autocamionul societății, cantitatea de 31,52 m.c. cherestea din specii de rășinoase pentru care a prezentat un aviz de însoțire în baza căruia anterior mai fusese efectuat un transport de material lemnos. Societatea comercială, prin administrator a fost sancționată (…). Totodată s-a dispus confiscarea valorică a 31,52 m.c. cherestea, în cuantum de 17.478 lei.
– La data de 5 octombrie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Bolotești, într-un canton silvic s-a constatat faptul că un bărbat din comuna Vidra, sat Burca, a tăiat fără drept și sustras un număr de 19 arbori din specia gorun, pe care ulterior i-a comercializat pe raza comunei Bolotești. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de «tăiere fără drept de arbori» și «furt de arbori» (…).
– La data de 7 septembrie a.c., ora 21.00, pe DN 2M – comuna Andreiașu de Jos, a fost depistat un bărbat din comuna Vârteșcoiu, care transporta cu un autocamion cantitatea de 8.47 m.c. lemn rotund din specia brad cu un aviz de însoțire care nu avea înscris codul unic online. S-a procedat la sancționarea contravențională a conducătorului auto (…), fiind dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 8.47 m.c. material lemnos.
– La data de 9 septembrie a.c., în fondul forestier de pe raza comunei Vizantea-Livezi, punctul «Dosul Satului», s-a constatat faptul că doi bărbați, ambii din localitate, au tăiat fără drept și au sustras 24 arbori din specia fag din suprafața de pădure proprietate a unui consătean. În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de «tăiere fără drept de arbori» și «furt de arbori» (…)”, se precizează în buletinul de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here