Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Matematicienii au descoperit secretul ”cafelei perfecte”


Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ”cafelei perfecte”. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC.
Alcătuită din peste 1.800 de compuși chimici, cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial — potrivit estimărilor, în fiecare zi în lume sunt consumate câteva miliarde de căni cu cafea. Prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulți. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth și alți oameni de știință au încercat să înțeleagă parametrii care influențează produsul final. Deși în trecut au mai fost efectuate studii legate de matematica extragerii cafelei, nu s-a insistat suficient asupra modului în care funcționează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.
În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitația face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compușii solubili din grăunțe. ”Ideea noastră este de a obține un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor și mecanica solidelor pentru a construi mașini de curse”, a declarat dr. Lee pentru BBC News. ”Am luat în calcul efectul mărimii grăunțele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafața boabelor, și unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunțelor”, a explicat acesta.

Anterior, s-a ajuns la concluzia că dacă boabele de cafea sunt măcinate prea mărunt, cafeaua rezultată este supra-extrasă și foarte amară. Pe de altă parte, dacă boabele nu sunt măcinate fin acest lucru poate face ca lichidul obținut să fie diluat. Dr. Lee a explicat că lucrarea matematicienilor a pornit de la această observație și că mărimea grăunțelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.
În cazul în care ”grăunțele sunt puțin mai mari decât într-o râșniță standard”, cafeaua este ”mai puțin amară, parțial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafața (grăunțelor — n.r.) și ceea ce iese din interiorul lor”, a explicat dr. Lee. ”Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreștere a suprafeței totale a sistemului”, a completat el. ”În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puțin timp în contact cu grăunțele, ceea ce contribuie și la reducerea extracției”, a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunțele sunt foarte mici ”este greu pentru apă să se strecoare printre ele, așa că aceasta petrece mai mult timp mișcându-se printre grăunțe”, iar lichidul final va fi mai concentrat. În acest sens, cercetătorii susțin că ar trebui îmbunătățite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunțelor măcinate astfel încât să se obțină ”extracția perfectă”.
Oamenii de știință studiază și forma ”patului de cafea” din cafetierele cu filtru deoarece acesta se modifică în timpul procesului de preparare. ”La început, stă pe fundul filtrului, dar la final îmbracă pereții filtrului. Și acest lucru pare să influențeze gustul cafelei”, a declarat dr. Lee. Acest lucru îi determină pe oamenii de știință să ia în calcul modul în care este turnată apa în filtru, dacă aceasta curge printr-un singur jet, în centru, cum ar fi de la robinet, sau dacă apa curge din mai multe locuri, cum se întâmplă în cazul unui cap de duș. ”Acestea pot deranja ‘patul de cafea”’, a precizat specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?