Echipa focșăneană care va participa la „World Robot Olympiad” de la New Delhi, India, și-a prezentat, ieri, roboțelul minune cu care speră să obțină premiul întâi la competiția internațională care va avea loc în perioada 25-27 noiembrie. În sala de conferințe a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” a fost proiectat un filmuleț cu performanțele dispozitivului pregătit de membrii echipei. Din motive de securitate, în fața audienței a fost prezentat un dispozitiv tester, imaginele oficiale cu roboțelul urmând să poată fi publicate abia săptămâna viitoare, pentru ca ideile echipei din Focșani să nu poată fi copiate de adversari.
Lotul olimpic al Centrului de Excelență pentru Robotică Educațională de la Focșani este format din elevii Cezar Ștefănel Holban, de la Colegiul Economic și Marian Cosmin Lupu, de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, îndrumați de profesorul inginer Săndel Agache. Echipa focșăneană și-a câștigat dreptul de a reprezenta România la competiția din India după ce a obținut premiul I la „World Robot Olympiad România 2016”, faza națională, categoria „Standard III – high school”. Participarea la această competiție este posibilă datorită sprijinul financiar acordat de Primăria și Consiliul Local Focșani, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Institutul Cultural Român.
„World Robot Olympiad” este considerată cea mai mare competiție de robotică educațională din lume. Profesorul Săndel Agache a arătat că este o competiție care presupune o pregătire de cel puțin un an de zile pentru realizarea roboțeilor care să îndeplinească tema impusă de organizatori. La World Robot Olympiad participă peste 20 de mii de echipe din peste 50 de țări, de la nivelul de stat până la faza regională. Tema impusă este unică la nivel mondial, stabilită de țara care găzduiește competiția, în funcție de problemele și specificul țării respective. Anul acesta, sub genericul „Rap the scrap”, roboții vor trebui să facă „spectacol cu deșeuri”, vor avea sarcini de selectare, reciclare a deșeurilor. Evaluarea roboților este foarte obiectivă. „Competițiile sunt organizate în mediul universitar. Participă observatori de la forul mondial și fiecare etapă pe care o parcurge robotul pe pod este fotografiată iar după terminarea probei pune elevul să semneze iar antrenorul nu are voie să se apropie„, a explicat profesorul Săndel Agache.
Cei doi elevi ai echipei focșănene au avut sarcini clare în realizarea proiectului. „M-am ocupat în special de partea software. Robotul poate fi îmbunătățit mereu, lucrăm foarte mult la acest proiect și sperăm să aducem rezultate foarte bune”, a spus Cezar Holban, elev al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”. Partea de mecanică a fost specialitatea lui Marian Cosmin Lupu, elevul Colegiului „Edmond Nicolau”. „La acest proiect m-am ocupat de partea hardware, de construcția lui. A început să îmi placă destul de mult acest domeniu”, a spus Marian Cosmin Lupu. Elevii au fost lăudați de profesorul formator. „Consider că această echipă, de la Edmond Nicolau și de la Colegiul Economic, este cea mai bună de până acum. Nu vreau să îi laud dar sunt copii excepționali, mă refer și la caracterul lor”, a spus profesorul Sorinel Agache.
Directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”, Gabriel Danielescu, a fost cel mai optimist pentru rezultatul care va fi obținut de echipa focșăneană la „World Robot Olympiad”. Directorul a arătat că dispozitivul creat de tinerii elevi va trebui să facă față unor probleme surpriză create de arbitri. Elevii din echipă trebuie să se descurce singuri în competiție, de la montat părțile mecanice, la încărcatul softului, modificări mecanice și de soft pentru a face față cerințelor supriză din partea juriului. „Sper să ne întâlnim din nou și să sărbătorim succesul echipei. Eu sunt convins că s-ar putea să vină și cu premiul întâi”, a spus directorul Gabriel Danielescu.
Consiliul Local susține performanța elevilor de la Centrul de Robotică
Performanța elevilor de la Centrul de Excelență pentru Robotică Educațională va fi în continuare susținută de Consiliul Local Focșani, a promis consilierul local Bogdan Matișan la prezentarea de ieri. Acesta a arătat că, în ultimii ani, comunitatea locală a dovedit că este alături de elevii Centrului de Robotică și a arătat că nu vor mai fi probleme legate de finanțarea activității. „Consiliul local, comunitatea locală, cel puțin de câțiva ani de zile a înțeles foarte mult rolul acestor centre, nu doar cel de robotică dar și al celorlalte centre educaționale din acest oraș, și a finanțat întotdeauna performanța. Acest centru își va continua activitatea pentru că noi întotdeauna am ținut la performanța școlară. Comunitatea locală vă susține financiar 100%. Sunt ferm convins că veți veni cu o medalie și o să ne obligați să vă mai premiem o dată”, a spus consilierul local Bogdan Matișan.
Profesoara Marilena Oprea a precizat, la rândul său, că este nevoie de o susținere din partea comunității locale din Focșani pentru elevii Centrului de Robotică. „Nu putem realiza aceste concursuri dacă nu avem și sprijinul comunității locale. Sunt convinsă că oamenii care sunt astăzi aici vor sprijini performanța”, a spus profesoara.