Proiectele de împădurire a terenurilor degradate din Vrancea au fost blocate deoarece Administrația Fondului de Mediu (AFM) nu a plătit lucrările executate în anii trecuți. La nivelul județului sunt trei proiecte derulate prin „Programul anual de îmbunătățire a calității mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate”, unde autoritatea contractantă este Consiliul Județean iar banii sunt alocați de către AFM, care însă nu are specialiști silvici care să verifice lucrările executate. Cele trei proiecte blocate din cauza AFM au o suprafață de 273,4 hectare, din care 81,9 hectare la Panciu, 91,5 hectare la Ciorăști și 100 hectare la Măicănești. Lucrările la cele trei proiecte sunt realizate de societatea Silvadi Prest III în asociere cu Hansilva SRL.
Raportul prezentat la ședința Colegiului Prefectural de inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Ionică Cherciu (FOTO), menționează că la cele trei investiții nu au fost realizate lucrări de împăduriri integrale, refaceri, completări sau întrețineri în 2016. Motivul îl reprezintă „abandonarea de către executant a lucrărilor datorită suspendării de către Administrația Fondului de Mediu a depunerii cererilor de tragere și neîncheierii de către aceasta cu executantul lucrărilor a unui act care să permită desfășurarea în continuare a lucrărilor în aceste Perimetre de Ameliorare”. Pentru deblocarea acestei situații, s-a propus trimiterea unei adrese către Ministerul Mediului pentru derularea în continuare a execuției lucrărilor în aceste perimetre prin Garda Forestieră Focșani, cea care dispune de specialiști în domeniu, spre deosebire de Administrația Fondului de Mediu.
Șeful Gărzii Forestiere Focșani a arătat că, la nivelul județului, au fost realizate studii de fezabilitate pentru înființarea de perdele forestiere pe mai multe tronsoane din DN 2 E85, respectiv pe raza localităților Cotești, Garoafa, Mărășești, Pufești, Ruginești, Adjud. Suprafața totală a acestor perdele forestiere va fi de circa 27 hectare. „Studiile de fezabilitate întocmite au fost avizate de Garda Forestieră și înaintate în vederea aprobării la Ministerul Mediului. După obținerea avizelor de mediu așteptăm alocarea de fonduri pentru a trece la etapa proiectului tehnic și execuția investiției”, a precizat inspectorul șef Ionică Cherciu.
Referitor la reîmpădurirea sau completarea lipsurilor în suprafețe de pădure privată unde a fost executat tratamentul silvic, respectiv a fost executată ultima tăiere, la nivelul județului Vrancea au fost executate lucrări pe 189,1 hectare, din cele 204,3 hectare programate pentru acest an. Este vorba despre lucrările care trebuiau executate în suprafețele de pădure aflate în proprietate privată. Cele mai multe lucrări au fost de împăduri integrale (83,1 hectare) și completări (39,4 hectare), realizate pe o suprafață de 122,5 hectare. Pe alte 66,6 hectare au fost realizate lucrări de regenerare naturală. Cele mai mari investiții au fost realizate la Ocolul Silvic Zăbala Nereju, cu 128,2 hectare, Ocolul Silvic Tulnici-29,5 hectare, și câte 15,7 hectare la ocoalele silvice Iri și Năruja.