Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Festivalul de folclor „Vrancea, plai de dor” ar putea deveni unul național


Festivalul Concurs Regional – Interjudețean de Folclor al elevilor de liceu „Vrancea, plai de dor”, desfășurat la finele săptămânii trecute la Focșani, va deveni de anul viitor național. Evenimentul, ajuns la ediția a șasea, organizat de Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” în parteneriat cu Primăria Focșani, a adunat la start ansambluri de dansuri populare, grupuri vocale și soliști din 14 județe ale țării. Așa cum a precizat Marilena Vâlcu, profesor coordonator la Colegiul Economic, concursul are ca scop descoperirea și promovarea tinerelor talente în arta dansului și a cântecului popular. La eveniment au luat parte Cristi Misăilă – primarul municipiului Focșani, Ionel Cel Mare – vicepreședintele Consiliului Județean, viceprimarul Ionuț Mersoiu, directorul Ansamblului Folcloric „Å¢ara Vrancei” Maria Murgoci, inspectorul școlar Mihaela Simion și alții.
Concursul a fost organizat pe patru secțiuni: grupuri vocale, obiceiuri folclorice, dansuri populare și soliști vocali. Conform datelor furnizate de organizatori, s-au înscris în concurs 3 grupuri vocale, 6 participanți la secțiunea Obiceiuri Folclorice, 18 ansambluri la secțiunea „Dansuri populare” și 21 de soliști vocali. Trofeul festivalului de anul acesta la secțiunea „Dansuri populare” a fost câștigat de Ansamblul „Tradiții Uiorene” de la Casa de Cultură Ocna Mureș Alba, locul I de Ansamblul „Mugurii Mintiului” din Gherla județul Cluj și Ansamblul „Moștenitorii Bucovinei” din Gura Humorului. Pe locul doi s-au situat Ansamblurile Folclorice „Doina” din Piatra Neamț, „Vlăsceanca” din Videle, „Chindia” din Râmnicu Sărat și „Cununița Satului” din Liești, Galați. Pe poziția a treia s-au clasat ansamblurile folclorice „Balada” din Buzău, „Toporașul” din Neamț, „Sânzienele” din Dumitrești, Vrancea, „Plai de dor” din Niculițel, Tulcea, și „Vulturașul” din Mircea Vodă din Brăila. Premiul special al juriului a fost câștigat de Formația „Ciobănașul” de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani.

La secțiunea grup vocal, cei mai buni au fost concurenții din Republica Moldova, Grupul Codrenii din Ungheni, invitat special la eveniment, câștigând primul loc și la secțiunea „Obiceiuri Folclorice” cu momentul „La Stână”. A urmat apoi „Cetina” de la Măneciu, „Dulcea Bucovină” de la Suceava. Pe locul II s-au clasat cei de la Gura Humorului cu „Jocul Măștilor”, iar pe locul III s-a clasat „Sânzienele” din Dumitrești cu „Bărbieritul Mirelui”. „Toți participanții m-au sunat după concurs și mi-au zis că a fost bine organizat și au fost primiți cu mult drag la Focșani. Copiii au fost tratați așa cum se cuvine și au spus că sunt dornicii să participe deja la următoarea ediție. Vrem să facem din acest festival unul național. Am depus toată documentația și ne dorim să ajungem la o anvergură națională deoarece vor putea participa mult mai multe grupuri. Formațiile prezente anul acesta au fost de mare ținută artistică. Vreau să îi mulțumesc personal domnului primar Cristi Misăilă pentru contribuția semnificativă pe care a avut-o Primăria Municipiului Focșani. Este un om care răspunde prompt la tot ce înseamnă solicitările școlilor din orașul pe care în păstorește”, a spus profesoara Marilena Vâlcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?