A demarat acțiunea „Foc de artificii”! Polițiștii verifică vânzătorii de articole pirotehnice

1
430


Acțiunea „Foc de artificii” a demarat, aceasta urmând a se derula până pe 4 ianuarie 2017. În această perioadă, polițiștii vrânceni vor efectua controale la societăți comerciale, în piețe și târguri, avându-i în vedere pe vânzătorii de articole pirotehnice.
Activitatea, demarată la nivel național, are ca scop prevenirea unor evenimente neplăcute prin nerespectarea corespunzătoare a obiectelor pirotehnice. „Poliția Română continuă și în acest an acțiunea națională «FOC DE ARTIFICII», pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice. În perioada 15 noiembrie 2016 – 4 ianuarie 2017, din dispoziția șefului Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu, polițiștii acționează la nivel național, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. Astfel, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.G.P.R., cu sprijinul Direcției de Ordine Publică din I.G.P.R., polițiștii vor efectua acțiuni și controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale. Poliția Română reamintește că este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR Vrancea.
Polițiștii atrag atenția asupra folosirii articolelor de acest gen. „Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații: a) între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; b) la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri; c) la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane; g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri. Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul inspectoratului județean de poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, se mai arată în același comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here