Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

GALERIE FOTO : Administrația județeană și focșăneană, alături de micii întreprinzători vrânceni la Topul IMM


Micii întreprinzători vrânceni au fost premiați, ieri, la Topul firmelor realizat de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) Vrancea în sala Ateneului Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focșani. Clasamentul celor mai performante afaceri a fost realizat în funcție de profitul brut, de cifra de afaceri și de productivitatea muncii. Premiile au fost acordate în funcție de ramura de activitate, respectiv producție, agricultură/zootehnie, construcții, confecții textile, exploatarea lemnului, viticultură, comerț, restaurante, turism, servicii, școli de șoferi, farmacii, mase plastice. La eveniment au participat președintele Federației Patronatelor IMM din Regiunea Sud Est și vicepreședinte al CNIPMMR, Marian Filimon, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, directorul AJOFM Vrancea, Marina Danțiș, șeful de la Protecția Consumatorilor, Dumitru Dilă.
    Președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman, a arătat că evenimentul este dedicat micilor întreprinzători care muncesc în Vrancea, care plătesc taxe și impozite la bugetul de stat. Ion Roman a subliniat că în ultima perioadă s-a reușit adoptarea câtorva modificări fiscale, precum impozitarea microîntreprinderilor în funcție de numărul de salariați, reducerea CAS. „Ne doare că impozitele și taxe sunt încă foarte mari. Vrem să fie mai puțină birocrație, să ne ocupăm mai mult de treburile noastre, să fie accesate mai multe fonduri europene. Acum este un blocaj, nu știi unde să reclami, unde să ceri un ajutor pentru că guvernanții hibernează. Ne pare bine că în acest an s-a lucrat după reguli economice permisive pentru mediul de afaceri, mă refer la Codul Fiscal. Referitor la Vrancea, sunt foarte multe firme dinafara Focșaniului, prin comisia de Dialog Social am vrea să facem comisii de dialog social la nivelul orașelor și chiar a comunelor pentru ca autoritățile să lucreze cu mediul de afaceri, să se sfătuiască și împreună să lucreze pentru comunitate”, a spus Ion Roman. Acesta a arătat că în Vrancea trebuie realizat un parc industrial, trebuie construite depozite frigorifice care să îi ajute pe producătorii vrânceni de legume și fructe dar și investiții în zona de munte.
    Președintele Federației Patronatelor IMM din Regiunea Sud Est, Marian Filimon, a vorbit despre sprijinul pe care autoritățile centrele și locale trebuie să îl acorde micilor întreprinzători români. Acest a arătat că întreprinderile mici și mijlocii reprezintă 99% din mediul economic românesc și au o contribuție crucială la dezvoltarea țării. „În România mai sunt circa 1500 de firme mari, restul sunt întreprinderi mici și mijlocii”, a spus Marian Filimon. El a subliniat că, din total capital în România, 80% sunt cu acționariat străin și 20% românesc, dar aportul la bugetul statului este invers. Mai mult, începând cu anul 2007, guvernele au dat ajutoare de stat companiilor în valoare de 730 milioane euro, însă din multitudinea firmelor care au primit aceste ajutoare, o singură companie a fost românească. În acest context, autoritățile centrale și locale ar trebui să fie mai atente cu micii producători români și cu rolul acestora în dezvoltarea societății românești. „Nu avem ceva cu capitalul străin dar autoritățile ar trebui să își orienteze sprijinul, strategiile către tot cea ce înseamnă investitori autohtoni”, a spus Marian Filimon, precizând că micii patroni români solicită doar „tratament egal, cu măsuri și atitudini egale între investitorul străin și investitorul autohton”. În acest context, IMM-urile sunt dispuse să organizeze, în colaborare cu administrația județeană, evenimente de prezentare a investițiilor din Vrancea la care să participe misiuni diplomatice străine.

Primăria Focșani susține organizarea unui Club al oamenilor de afaceri

    Mesajul administrației focșănene către oamenii de afaceri care contribuie la bugetul municipiului a fost transmis de primarul Cristi Misăilă. Acesta a subliniat că, după alegerile locale din această vară, au început demersurile pentru a forma o comisie de dialog social la nivelul Focșani, în care să fie discutate, alături de reprezentanții patronatelor, ai sindicatelor și instituțiile statului, problemele importante al comunității. „Suntem deschiși dialogului, suntem deschiși la tot ce înseamnă inovație. Am început deja demersurile pentru Comisia de Dialog civic în care reprezentanții patronatelor, ai întreprinderilor mici și mijlocii, ai asociațiilor sindicale vor avea un rol important. Ne dorim ca tot ceea ce întreprindem în municipiul Focșani să fie în urma unei consultări publice. Îmi doresc să înființăm un Club al oamenilor de afaceri care să vină în sprijinul municipalității, să avem un punct de vedere, să beneficiem de expertiza dumneavoastră”, a spus primarul Misăilă.
    Acesta a subliniat că micii întreprinzători focșăneni sunt cei care au contribuit, prin afacerile lor, prin taxele și impozitele plătite la bugetul local, la dezvoltarea municipiului după 1990. De altfel, economia vrânceană s-a dezvoltat încet, dar sigur, fără salturi sau mari investitori strategici, iar în ultimele clasamente, Vrancea este pe locul al treilea la creșterea economică realizată în anul 2015. „Îmi doresc ca și după aceste alegeri care vor veni să putem să vorbim despre predictibilitate pentru că dumneavoastră de asta aveți nevoie, de siguranță în ceea ce înseamnă mediul a afaceri, aveți nevoie de stabilitate și de un sprijin din partea autorităților publice, în special cele centrale. Noi contribuim și vă sprijinim atât cât ne permite cadrul legislativ. Ne bucurăm că astăzi avem întreprinderi mici și mijlocii care au performant, care au accesat fonduri europene. Din păcate, nici noi, autoritățile locale, nici dumneavoastră, nu am putut accesa niciun euro datorită unei guvernări de care nu vreau să amintesc. Sperăm ca în 2017 să putem realiza o accesare a fondurilor europene atât de necesare”, a mai spus primarul Misăilă.
    Vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel Mare, le-a mulțumit patronilor pentru activitatea desfășurată, taxele și impozitele achitate la bugetul de stat care permit funcționarea sistemului bugetar din țară.  Ionel Cel Mare a subliniat că administrația județeană, prin președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, sprijină mediul de afaceri. „În programele de guvernare ale PSD și ALDE, IMM-urile au capitole separate și sunt convins că, dacă în urma alegerilor parlamentare vom putea constitui guvernul, sigur se va apleca foarte mult către problemele IMM-uri”, a precizat Ionel Cel Mare. Acesta a amintit despre legea pentru eliminarea celor 102 taxe, votată de parlamentarii PSD și ALDE. „Sper că legea va fi promulgată de președintele României pentru că este în interesul dumneavoastră, al micilor întreprinzători. Vă felicit pentru curajul pe care îl aveți, spor în anul viitor atât la producție cât și la bani”, a afirmat Ionel Cel Mare.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?