Exercițiul SEISM 2016: Mii de clădiri dărâmate, persoane decedate și rănite

0
669


La o zi de la începerea operațiunii SEISM 2016, potrivit căreia un cutremur de proporții s-a produs în Vrancea, Ministerul Afacerilor de Interne a făcut bilanțul evenimentelor, petrecute potrivit scenariului. Persoane rănite și decedate, clădiri dărâmate, oameni rămași fără adăpost, sunt doar câteva dintre urmările seismului cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter. „În data 01 noiembrie a.c., la ora 08.04, s-a înregistrat un seism de 7,6 grade pe scara Richter, la o adâncime de 120 km, în zona Vrancea. În jurul orei 14.30, s-a produs o replică a acestuia, având o intensitate de 5,6 grade pe scara Richter. Efectele înregistrate:
– În București au fost înregistrate 4.150 persoane rănite, 1537 persoane decedate, iar 2.750 de persoane sunt sinistrate – rămase fără adăpost. Aceste cifre sunt încă în dinamică. Din punct de vedere al infrastructurii – au fost înregistrate 222 de imobile avariate, un spital afectat, 4 școli, 2 agenți economici, rețeaua de transport gaz metan dintre uzina Republica și zona rezidențială. Din motive de securitate, utilitățile rămân sistate, până când acestea vor putea fi reluate în condiții de siguranță. Cele mai afectate zone din București sunt Centrul Istoric, Pantelimon, Băneasa, Calea Moșilor, cartierul Pajura, zona George Coșbuc.
– În județul Iași au fost înregistrate 2.456 persoane rănite, 900 decedate, 800 persoane sinistrate. Și aceste cifre sunt în dinamică, deci pot interveni modificări. Din punct de vedere al infrastructurii, la acest moment avem 60 de imobile avariate, o avarie structurală la un baraj, precum și o rupere de terasament în Târgu Frumos. Cea mai afectată zonă este centrul Municipiului Iași. Potrivit evaluărilor experților tehnici, imobilele avariate nu mai pot fi locuite. De asemenea, bilanțul arată că la nivel național, 317 clădiri avariate în urma seismului nu mai permit utilizarea lor”
, se arată în comunicatul de presă primit de la Ministerul de Interne.
În urma scenariului fictiv de cutremur, au fost mobilizate forțe impresionante din toate județele. Din cadrul ISU Vrancea au plecat spre București 100 de pompieri și 30 de mașini. „În ultimele 24 de ore au fost mobilizate în zonele afectate de seism toate ISU teritoriale și asigurate resurse suplimentare pentru unitățile din București și Iași. La nivel național participă la exercițiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV asigură 4 elicoptere de mare capacitate și 7 tip SMURD. Jandarmeria Română participă cu 1.000 de jandarmi, pre-alertați și alertați. Poliția Română participă cu 700 de polițiști rutieri care asigură fluidizarea traficului rutier. Echipajele Poliției Capitalei și ale IPJ Iași continuă identificarea persoanelor decedate. Serviciile de ambulanță și echipajele SMURD au mobilizat 35 de ambulanțe de tip C și 328 de tip B, intervenind 89 de medici și 378 de asistenți și paramedici. MApN a pre-alertat toate unitățile militare din zona Capitalei, unitățile de geniu, precum și capabilități de evacuare medicală – 9 elicoptere și un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate și mobilizate următoarele resurse terestre: în București – 498 militari și 73 mijloace de transport auto (camioane și basculante) și în Iași – 136 militari și 26 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă). Alți peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor din sistemul național de management al situațiilor de urgență au participat, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcții de sprijin, conform HG 557 din 2016”, se mai precizează în același comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here