Mango este fructul unui pom tropical, care face parte din aceeași familie cu fisticul și caju-ul, Anacardiacee și genul Mangifera. Arborele de mango își are originea în sudul Asiei, mai precis în Burma și estul Indiei, unde crește de aproape 4.000 de ani. A fost cultivat pentru prima dată în India, apoi, s-a răspândit, mai întâi în Malaezia, estul Asiei, estul Africii și apoi a fost, în cele din urmă, adus în California în jurul anului 1880. În Africa și Brazilia a fost adus de către exploratorii portughezi, iar cultivarea mango a început în Hawaii și Florida în jurul secolului al XIX-lea. Cele mai multe fructe sunt consumate în SUA și sunt produse în Mexic, Ecuador, Peru, Brazilia, Guatemala și Haiti. În Europa, fructul de mango a fost adus tot de portughezi în secolul al XVI-lea. În mai multe țări este considerat fructul național, precum în India, Pakistan, Filipine, Bangladesh.
Planta de mango necesită un climat subtropical sau tropical cald, fără perioade de îngheț, deoarece pentru a se dezvolta corespunzător are nevoie de temperaturi medii de aproximativ 25 grade Celsius și o intensitate mare a luminii. Copacii mango sunt, de asemenea, renumiți pentru longevitatea lor, fiind cunoscute exemplare care au o viață de peste de 300 de ani și continuă să dea roade. Frunzele tinere sunt, de obicei, de culoare roșie, apoi devin culoare verde deschis, care se închide pe măsură ce acestea cresc. Florile apar la terminalele de ramură și emană o substanță volatilă, care poate fi alergenă pentru unii oameni și poate provoca probleme respiratorii.
După înflorire până la maturitatea deplină a fructului este nevoie de 100-150 de zile, potrivit www.organicfacts.net. Fructele proaspete ar trebui să fie cel puțin de aproximativ 4 cm lungime. Forma poate varia între ovală, rotundă sau având un contur asemănător ridichii. Pulpa, acoperită de un înveliș exterior (pericarpul) neted, când fructul este copt devine consistentă asemănătoare cu a piersicii și excesiv de suculentă. Ea are în interior un singur sâmbure de formă ovală. Unele soiuri de mango nu se colorează în roșu, portocaliu sau galben, ele rămân verzi. Cele verzi sunt populare în multe feluri de mâncare din Thailanda, India și Malaezia. În piețele din India, fructele de mango verzi sunt uscate și transformate în pudră de mango sau amchoor/amchur, care este un foarte popular condiment indian.
Fructul este bogat în vitamine și minerale. De exemplu, un fruct de 150 de grame are în coajă și în pulpă o cantitate de vitamina A, suficientă pentru o săptămână întreagă pentru o persoană. În plus, pulpa conține vitamine (C, E, B6, K), riboflavina, niacina, acid folic, tiamina, acid panthothenic. Este bogată în fibre, antioxidanți, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, 17 aminoacizi, precum și alte substanțe.
Fructele de mango sunt utilizate pe scară largă în bucătărie. Necoapte sunt folosite în murături și în diferite feluri de mâncare. Fructul copt este folosit pentru realizarea de sucuri, piureuri, înghețată, plăcinte și sosuri. În medicina naturistă, din frunzele de mango se prepară o infuzie utilă în tratamentul parodontozelor, al diareei și diabetului, iar din sâmburi se obține un decoct folosit în caz de infecție cu Trichomonas vaginalis, diaree sau hemoragii. Aceste fructe bogate în fier sunt benefice pentru persoanele care suferă de anemie. Un consum regulat și moderat de mango poate ajuta la tratarea anemiei, acționând asupra creșterii numărului de celule roșii din sânge. Această componentă recomandă fructele și în dietele femeilor gravide, deoarece cerința de fier în timpul sarcinii este extrem de importantă.
Mango are efecte benefice pentru sănătatea pielii. Aduce o strălucire sănătoasă acesteia și tratează în mod eficient acneea prin deschiderea porilor pielii. Decolmatarea porilor pielii este cel mai eficient mod de a elimina acneea. Cantitățile mari de vitamina A și vitamina C ajută atât pentru a produce proteine, cât și colagen în interiorul corpului. Colagenul protejează vasele de sânge și țesutul conjunctiv al organismului, încetinind astfel procesul natural de îmbătrânire al pielii. O cană de mango are 100 de calorii. Aceeași cantitate furnizează 100% din recomandarea zilnică de vitamina C, necesară pentru creșterea imunității și formarea de colagen și 35% din vitamina A, importantă pentru vedere și creșterea oaselor. A fost demonstrată de studii clinice contribuția importantă în protejarea organismul de cancer de plămâni și din cavitatea orală.
Potasiul din mango este o componentă care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. O cană de mango asigură 12% din fibrele necesare într-o zi, care nu numai că mențin realizarea unei digestii fără probleme, dar, de asemenea, reduce timpul de staționare a deșeurilor în colon, reducând riscului de cancer de colon. S-au dovedit, în studii clinice, acțiuni benefice ale compuși antioxidanți polifenolici din fructului de mango în protejarea împotriva cancerului de colon, de sân și de prostată, dar și în leucemie.
Mango are cantități importante de vitamina B6, care este vitală pentru menținerea și îmbunătățirea funcției creierului. Cu mango ca parte din dietă se poate asigura funcționarea eficientă a sistemului nervos. Conținutul de acid glutamic în fructele de mango îmbunătățește, de asemenea, concentrarea și puterea memoriei. La fel ca și morcovul, mango este bogat în beta-caroten, un carotenoid puternic, care ajută la îmbunătățirea sistemul imunitar al organismului făcând organismul impermeabil la bacterii și toxine. Excesul de beta-caroten este, de asemenea, transformat în vitamina A în interiorul corpului. Aceasta este o altă vitamină antioxidantă, care oferă o protecție suplimentară împotriva radicalilor liberi ce pot afecta organismul uman.
Cercetări suplimentare sunt în curs de desfășurare, dar unele studii au arătat deja că sunt fructe ce pot constitui remediu natural important pentru diabet, și chiar frunzele de mango sunt, de asemenea, utile în tratarea diabetului zaharat, potrivit foodfacts.mercola.com. Este posibil ca mango să provoace alergii. O cantitate mică dintr-o substanță toxică numită urushinol, se află în coaja fructului și poate provoca dermatite. Gravitatea acestei alergii asupra pielii este diferită la persoanele care consumă fructul de mango.