GALERIE FOTO : Forțe și autospeciale ISU Vrancea, la exercițiul „SEISM 2016“

0
572


Un exercițiu de simulare a unui cutremur, intitulat „SEISM 2016”, s-a derulat ieri la nivelul întregii țări, la acesta participând și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Potrivit locotenentului Paul Bîndar, purtătorul de cuvânt al ISU, 100 de pompieri vrânceni și 30 de mașini au participat la exercițiu, la București, unde a fost nucleul acțiunii. Acțiuni similare au avut loc și la Iași.
Potrivit unui comunicat de presă al ISU Vrancea, către Iași au fost trimise echipaje din județele Botoșani și Bihor, iar spre București din restul județelor și de la Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani. „Misiunile au fost orientate cu prioritate pentru salvarea vieților omenești în paralel cu evaluarea zonelor grav afectate. Astfel, imediat după alertare, în zona București – Ilfov, primele echipaje operative, cu 21 de autospeciale de stingere a incendiilor și ambulanțe SMURD, au pornit în misiuni de recunoaștere în teren pentru identificarea persoanelor rănite și a clădirilor afectate. De asemenea, în cel mai scurt timp, la sediul ISU BIF a fost convocat Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situații de Urgență pentru evaluarea datelor preliminare și dispunerea de urgență a măsurilor pentru gestionarea situațiilor din teren. (…) În spitalele din București și Iași a fost declanșat PLANUL ALB, fiind mobilizate ambulanțe de la Serviciile Județene și SMURD. Totodată, peste 100 ambulanțe și 7 ambulanțe private din județele neafectate se deplasează de urgență în zonele afectate de seism. Pentru asigurarea urgențelor de rutină s-a solicitat alertarea ambulanțelor aparținând societăților private. (…) Conform scenariului, cele mai afectate zone din Capitală sunt Centrul Vechi, zona Băneasa și zona Republica”, se arată în comunicat.
Potrivit scenariului, în urma seismului au rezultat câteva mii de victime și mai multe persoane aveau nevoie de ajutor. „Primele evaluări arată că numărul răniților este de aproximativ 3.200, iar alte aproximativ 1.500 sunt sinistrate și au nevoie de ajutor. Aceste date sunt fictive pentru exercițiu, însă se testează capacitatea de cazare pentru sinistrați pe care MDRAP o poate asigura. În municipiul Iași, conform primelor estimări, în urma cutremurului peste 1.400 au fost rănite, iar circa 350 au rămas fără locuință. Inspectoratul General de Aviație are pregătite 4 elicoptere de mare capacitate și 7 de tip SMURD. Până în prezent au fost ridicate un elicopter în București și unul în zona Iași pentru survol și evaluare aeriană. De asemenea, Ministerul Apărării Naționale are la dispoziție 5 elicoptere amplasate în București, Bacău, Constanța, Câmpia Turzii și Timișoara. Un avion «Spartan» poate fi utilizat pentru misiuni de evacuare medicală. (…) Totodată, pentru prevenirea unor situații de urgență, în zonele afectate au fost întrerupte furnizarea serviciilor publice. (…) s-a decis lansarea solicitării pentru sprijin prin Mecanismul European de Protecție Civilă pentru 5 echipe medii de căutare – salvare. Acestea vor ajunge pe Aeroportul Băneasa în aproximativ 12 ore. Acțiunile efectivelor MAI sunt monitorizate și coordonate din Centrul Național pentru Coordonarea și Conducerea Intervenției de la Ciolpani care a fost activat în această dimineață (ieri dimineață-n.r.) imediat după alarmare, comandantul acțiunii fiind șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat”, se mai arată în comunicatul de presă al ISU Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here