Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Scrumbia de Dunăre afumată”, la un pas de dobândirea protecției la nivelul Uniunii Europene


Dosarul pentru „Scrumbia de Dunăre afumată” a trecut de etapa opoziției naționale și a fost transmis la Bruxelles conform procedurilor europene, în vederea înregistrării și dobândirii protecției la nivelul Uniunii Europene ca Indicație Geografică Protejată (IGP), conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit MADR, „Scrumbia de Dunăre afumată” este obținută prin metoda de sărare și afumare la rece, specifică ariei geografice de proveniență, care conferă unicitate produsului propus pentru înregistrare la nivel european. În comunicat se precizează că potențialul gastronomic și natural al României, pus în valoare de Politica Agricolă Comună prin politica de calitate, poate constitui un element important în vederea creșterii valorii adăugate a produselor agroalimentare care poate duce la dezvoltarea zonelor rurale, în special și a comerțului cu produse de calitate în general.
România deține deocamdată trei produse românești recunoscute la nivel european: Magiunul de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salamul de Sibiu (Indicație Geografică Protejată) și Telemeaua de Ibănești (Denumire de Origine Protejată). Alte două produse se află în analiză la Comisia Europeană, „Novac afumat din Èšara Bârsei” și „Cârnați de Pleșcoi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?