Un bătrân de 71 de ani, din Focșani, a fost prădat în propria casă de doi indivizi, care s-au dat drept angajați ai unei firme de deratizare. Victima le-a spus polițiștilor că cei doi i-ar fi sustras dintr-un șifonier suma de 2.600 lei.
Prin intermediul unui comunicat de presă, polițiștii au precizat că bătrânul le-ar fi dat drumul în casă celor doi și în timp ce unul îl ținea de vorbă, celălalt ar fi cotrobăit prin locuință. La plecare, i-au cerut și contravaloarea serviciilor prestate, respectiv 200 de lei. „La data de 16 octombrie a.c., ora 11.00, polițiștii focșăneni au fost sesizați de un bărbat de 71 ani, din municipiul Focșani, despre faptul că la data de 10 octombrie a.c., ora 09.00, la domiciliul său s-ar fi prezentat doi indivizi ce au afirmat că sunt lucrători la o firmă de deratizare, trimiși de autoritățile locale să efectueze dezinsecție-deratizare în apartamente. În timp ce unul dintre bărbați îl ținea de vorbă pe reclamant, cel de-al doilea, profitând de neatenția acestuia, i-ar fi sustras dintr-un șifonier aflat într-o altă încăpere, suma de 2600 lei. Pentru manopera de dezinsecție cei doi i-ar fi pretins părții vătămate suma de 200 lei, fără să elibereze vreo chitanță. Bărbatul a constat lipsa banilor abia în data de 14 octombrie a.c. și a reclamat cu întârziere faptele datorită stării precare de sănătate. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor și a recuperării prejudiciului cauzat”, au transmis oamenii legii.
Atenție pe cine primiți în casă
Pentru a face rost de bani cât mai ușor, infractorii inventează tot felul de procedee pentru a intra în casele oamenilor și a le sustrage bani, bijuterii ori alte lucruri de valoare. Metoda accidentul, prin ademenire, metoda detergentul sau deratizarea sunt doar unele dintre modurile de „lucru” ale delicvenților.
Polițiștii spun că în capcana infractorilor cad cel mai adesea persoane în vârstă. „Unul dintre modurile de operare al hoților care fură din locuințe este cel «prin ademenire». Acești infractori acționează prin distragerea atenției sau atribuirea unor calități false și astfel încearcă să ajungă în casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei. Bunurile sustrase sunt în general sume de bani, însă au fost cazuri în care au fost furate și alte bunuri mici și de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor în vârstă, care sunt mai vulnerabile”, atrag atenția polițiștii.
Polițiștii spun că trebuie să rețineți cât mai multe semnalmente, dacă cineva necunoscut vă bate la ușă: „Polițiștii vrânceni recomandă cetățenilor să fie atenți în momentul în care persoane necunoscute le bat la ușă oferindu-le diverse servicii. Deratizările se fac unitar, în întreg imobilul și se anunță din timp, prin afișe sau verbal, de conducerea asociației din care faceți parte. Solicitați tuturor persoanelor care vă oferă diferite servicii la domiciliu actul de identitate și/ sau dovada că sunt autorizați să efectueze astfel de servicii. Dacă sunteți singuri acasă, nu permiteți accesul acestor persoane în locuință și cereți-le să revină la o altă oră când este și altcineva acasă. În situația în care ați fost înșelați, anunțați de îndată poliția și încercați să oferiți cât mai multe semnalmente”.
Ce povești/metode folosesc infractorii pentru a pătrunde în locuința victimei:
– metoda „DETERGENTUL”: falși vânzători care bat la ușa victimelor și oferă produse de curățenie gratuite sau la prețuri promoționale;
– metoda „DERATIZARE”: sub motivul că sunt angajații unor firme care oferă servicii de deratizare primesc accesul în locuință.
– cum acționează după ce pătrund în locuință: distrag atenția victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un anumit lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenția victimei (de exemplu, stau în bucătărie cu ușa închisă), cel de-al doilea pătrunde în apartament și caută în celelalte camere.