Asumarea realității, informarea și prevenția prin toate mijloacele este singurul mod prin care se poate stopa răspândirea virusului HIV și a infecției SIDA – a fost concluzia conferinței cu tema „Persoana seropozitivă, o prioritate locală”, organizată în cadrul proiectului „Prin ochii mei”, derulat de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în colaborare cu echipa Compartimentului HIV al Spitalului de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani. O conferință în cadrul căreia s-a vorbit deschis despre creșterea îngrijorătoare a numărului de bolnavi HIV/SIDA în județul nostru, despre felul în care aceștia sunt marginalizați de medicii de familie și angajatori, despre lipsa de informație a populației cu privire la modurile de transmitere și metodele de prevenție, aspecte care, odată cunoscute, ar intra în conștiința fiecărui individ încă de la cele mai fragede vârste, astfel încât prin cunoaștere, oricine să învețe să accepte și să trăiască în siguranță alături de un seropozitiv. „Infecția cu HIV nu mai este ceva nou. Cu toate astea, rămâne o problemă de sănătate publică iar cifrele, în creștere, arată că problema nu a atins încă vârful. Trendul este ascendent. Dorim să vedem în ce măsură autoritățile sunt conștiente de această problemă și în ce măsură populația este informată că această infecție există”, a spus, în deschiderea conferinței, Iulian Petre, directorul executiv UNOPA.
Apoi, medicul Georgeta Șerban, șefa Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean, cea care a îngrijit cu multă dăruire și a luptat pentru drepturile bolnavilor HIV/SIDA încă din anii 90, a vorbit fără niciun fel de reticențe despre realitatea din Vrancea. „La început, la noi în județ erau mulți copii descoperiți în leagăn dar și în teritoriu, care au fost infectați în spitale. Dar ce vreau să spun e că predomina HIV la copii, care acum au 26-28 de ani, care la rândul lor sunt părinți cu copii care nu sunt seropozitivi, ceea ce e foarte important. Acum însă, vin din urmă adolescenții, și chiar adulți care se infectează în principal prin transmitere sexuală. Avem doar un caz care a contactat virusul prin droguri, s-a drogat la București. În momentul de față, în evidențele noastre sunt 182 de pacienți bolnavi HIV/SIDA, dar fără îndoială sunt mai mulți în județ, care nu vor să se afle că au această boală sau care chiar nu știu că o au. Problema îngrijorătoare este transmiterea pe cale sexuală. Din ce am observat noi, se remarcă o răutate a persoanelor seropozitive care, deși știu că sunt infectate, nu respectă regulile de protecție și o transmit mai departe. Din răutate nu se protejează! Avem anul acesta un caz infectat de partener, despre care ulterior am aflat că știa că e infectat”, a spus doctorul Georgeta Șerban.
Specialistul a relatat că sunt și persoane care refuză să ia tratamentul sau care încetează tratamentul și mor. „Descoperim cazuri din populație, în stadii foarte avansate, pe care îi recuperăm cu greu fiindcă au infecții foarte severe. Din iunie încoace am avut patru astfel de cazuri din care două femei au decedat. Sunt și cazuri care nu doresc să se încadreze în grad de handicap și să beneficieze de drepturi ca să nu se știe la primărie că au SIDA, și aici venim cu propunerea ca ancheta socială, pentru acești oameni, să nu se mai facă. În definitiv, ei beneficiază de drepturi pentru boală și nu pentru condițiile lor de viață. Unii nu sunt înscriși la medic de familie tot pentru ca să nu se știe și pentru orice problemă vin la noi… Avem și tratamente post-expunere, anul acesta avem două cazuri. Iar ceea ce este foarte grav este că sunt adolescenți infectați și tineri care au deja partenere. Unii sunt atenți și le protejează, dar alții…”, a mai spus medicul Georgeta Șerban.
„Știm prostituate infectate care vin la noi la spital, și apoi le vedem pe centură!”
Medicul de boli infecțioase Mădălina Vasilache a atenționat, în cadrul conferinței, că urmează o „etapă nouă a infecției HIV. Dacă până acum au fost cazuri infectate de spital, de acum încolo vor fi tot mai multe cazuri infectate prin transmitere sexuală. Și să nu uităm că viața sexuală începe de la vârste din ce în ce mai mici. De aceea, toate instituțiile, DSP-ul, ISJ-ul, școlile, profesorii, părinții, medicii trebuie să conlucreze pentru prevenție, să deruleze campanii de informare a copiilor, a tinerilor. Se spune că în spatele fiecărui bolnav HIV/SIDA sunt alte zece persoane infectate. Și asta pentru că efectele bolii încep să se simtă în zece ani, iar dacă persoana respectivă nu se testează, nu știe că are boala. Poate că ar trebui ca testarea HIV să devină obligatorie. De cele mai multe ori, bolnavii HIV/SIDA ascund boala pentru că le e frică de ce spun cei din jur. Și ei și rudele lor ascund, am avut două persoane care au murit, iar rudele au spus că au murit de toxoplasmoză, dar ei au murit de SIDA”, a spus medicul Vasilache.
Totodată, a lansat un apel către medicii de familie să nu marginalizeze pacienții cu HIV/SIDA. „E la fel ca virsurile B și C. Transmiterea virusului B de exemplu este de 100 de ori mai mare ca HIV! Trebuie să lucrăm mai mult pe prevenție, iar medicii de familie să nu mai marginalizeze pacienții cu infecția HIV! Spun asta pentru că știu că există medici care nu consultă pacienți cu HIV!”, a spus medicul Mădălina Vasilache.
„Avem 1-2 gravide lunar depistate cu HIV”
Despre cât de gravă este situația infectării cu HIV în județul nostru și despre cât de imperios necesară este prevenirea, a vorbit și medicul Marina Maiorov, de la DSP Vrancea. Ea a precizat că medicii de familie deseori nu știu că pacienții au HIV/SIDA pentru că aceștia nu spun. Iar stomatologii refuză să trateze pacienți cu aceată boală fie de frică, fie de teama că se va afla că i-au tratat și își vor pierde din ceilalți pacienți. „Trebuie să contracarăm aceste neajunsuri și asta se poate face și prin campanii de informare. Noi, DSP-ul, pe partea de educație derulăm Campania de promovare a sănătății pe HIV/SIDA în școli. Mai mult, DSP-ul testează gratuit pe oricine solicită acest lucru. Testăm toate gravidele în maternitate și să știți că avem 1-2 depistări pe lună, la gravide, cazuri noi! Dar lumea vine pentru testări ocazionale, pentru căsătorie. Iar ceea ce am observat este că cele mai multe cazuri se depistează la testările ocazionale. Și de asemenea, în ultimii ani, majoritatea pozitivilor sunt persoane care au lucrat în străinătate, și în special în Italia, și s-au infectat prin transmitere sexuală. Și să ținem cont că tot mai mulți tineri nu-și iau Bacalaureatul și pleacă în străinătate să muncească…”, a spus doctorul Marina Maiorov.
„E nevoie de campanii agresive de informare!”
Eugenia Geogloman, reprezentanta Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea, a confirmat faptul că nu toți bolnavii HIV/SIDA ce figurează în evidențele spitalului sunt beneficiari de drepturile prevăzute de lege și asta tot pentru că nu doresc să afle cineva că sunt în această situație. „Ei preferă să nu primească banii cuveniți ca indemnizație de hrană și celelalte drepturi ca să nu afle primăria, poștașul, vecinii…”, a spus aceasta.
În cadrul conferinței s-a mai discutat despre posibilitatea creării unei campanii agresive de prevenție, prin spot-uri informative în mediul online și mass-media, dar în lipsa unor fonduri care să susțină financiar această inițiativă, totul pare încă un vis greu de atins. Directorul Agenției Județene pentru Ocupare Forței de Muncă Vrancea, Marina Danțiș, a vorbit despre faptul că agenția urmărește nevoia locului de muncă și integrarea persoanelor seropozitive în muncă. „Pentru asta noi evaluăm persoanele și stabilim care sunt categoriile de locuri de muncă pentru care sunt apte, mediem conflictele de muncă ce apar atunci când angajatorul refuză să angajeze persoane seropozitive”, a spus directorul AJOFM Vrancea.
La conferință a participat și șeful Centrului „Sfânta Maria” din Golești, Sorin Atomulesei, care a amintit cât de grea a fost lupta începutului, când comunitatea în care funcționează centrul nu știa nimic despre SIDA și cât de bine i-au acceptat apoi și i-au integrat pe beneficiarii acestuia.
La rândul său, Dan Cazaciuc, reprezentantul Primăriei Focșani a vorbit despre disponibilitatea instituției cu privire la sprijinul pe care orice persoană seropozitivă îl poate solicita din partea lor, dacă acesta întrunește toate aspectele normative prevăzute de lege, precum și cu privire la campaniile de informare.
Cum NU se transmite HIV
Orice cetățean ar trebui să cunoască faptul că HIV nu se transmite prin sărut, prin contact sexual protejat, lucrând cu o persoană seropozitivă sau stând lângă aceasta. HIV nu se transmite nici prin atingerea obiectelor pe le folosește o persoană infectată, prin înțepătură sau mușcătură de insecte, prin folosirea în comun a toaletei, luând masa cu o persoană seropozitivă, sau făcând alte lucruri din viața de zi cu zi, îmbrățișând sau dând mâna cu o astfel de persoană. HIV nu se ia prin aer, prin apă, sau prin relații sociale.
La nivelul județului Vrancea, la 30 iunie 2016, era înregistrat un număr de 182 persoane diagnosticate cu HIV, din care 158 erau în tratament antiretroviral. Spre comparație, în urmă cu 4 ani, la sfârșitul anului 2011 era înregistrat pe județul Vrancea un număr de 155 de persoane seropozitive.
Mult mai grav este faptul ca foarte multe persoane isi injecteaza in mod intentionat virusul HIV pentru banii care li se ofera ca ajutore si pensii de handicap care ajunge la 3000 lei lunar
Stiu de la fratele meu care s-a injectat in urma cu 10 ani si e super fericit pentru banii(2800 lei/luna) castigati fara sa munceasca,nu mai zic ca nu mai ia tratamentul de 5-6 ani !