Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Producătorii de vinuri vrânceni participă la „Bachus 2016”


Principalele companii de vinificație din Vrancea vor expune în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2016”. Sunt vinuri care, an de an, au obținut medalii naționale și internaționale la competițiile de profil. La standurile din Piața Unirii din Focșani, vizitatorii vor putea degusta din vinuri celebre în toată țara, precum Șarba de Odobești, Galbenă de Odobești sau Șampanie de Panciu. Printre firmele care vor avea standuri expoziționale în Piața Unirii se află: Cramele Odobești; Vinexport Trade Mark, Focșani; Apcovin Import-Export, Focșani; Carpatvin Group, Odobești; Odovitis, Jariștea; Rotrade Wine, Jariștea; Natura SRL, Èšifești; Dionysos SA, Cotești; Vingex Trans, Focșani; Viticom, Panciu.
    Standuri expoziționale vor mai avea Consiliul Județean Vrancea, care implementează proiectul european de promovare turistică „Drumul podgoriilor vrâncene”, și Primăria Orașului Panciu care implementează proiectul european de promovare turistică: „Tradiție și spiritualitate pănceană”.

Concurs Național de Vinuri

    Tot în cadrul acestei manifestări va avea loc Concursul Național de Vinuri „Bachus-2016”, organizat sub patronajul Consiliului Județean Vrancea și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. Obiectivele concursului sunt: promovarea vinurilor de calitate, dinamizarea pieței vinului de calitate și, nu în ultimul rând, educarea publicului cu privire la tipicul vinurilor românești și a celor din import, comercializate în țară noastră. Concursul este deschis tuturor categoriilor de vin, inclusiv vinuri noi din recolta 2016, produse în conformitate cu reglementările UE (vinuri albe liniștite nearomate, vinuri albe semiaromate și aromate, vinuri roze și roșii și vinuri spumante), băuturi spirtoase și băuturi pe baza de vin (vinarsuri).     Participarea la concurs este inițiată de producător prin trimiterea mostrelor însoțite de buletinul de analiză sau un borderou care va cuprinde: numele societății, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică, zahărul (sec, demisec, demidulce, dulce). Producătorul care dorește să se înscrie la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” va trimite 2 probe din fiecare sortiment de vin din recolta 2016 și 3 probe din vinurile recolta 2015 sau mai vechi, iar pe eticheta sticlei se va scrie societatea, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică, zahărul (sau sec, demisec, demidulce, dulce). Participarea la Concursul de Vinuri „Bachus 2016” este gratuită. „Pe această cale dorim să îi informăm pe toți producătorii de vinuri din țară că pot trimite la concurs și vinuri din recolta 2016, vinuri fermentate (nefiltrate) cu eticheta școlară pe care se vor trece numele societății, soiul, anul de recolta, tăria alcoolică și zahărul sau sec, demisec, demidulce, dulce”, anunță organizatorii evenimentului. Termenul limită de primire a probelor în concurs este 12 octombrie 2016, ora 24.00. Adresa pentru expedierea probelor este: Camera Agricolă Județeană Vrancea, str. Cuza Vodă nr.75, Focșani, jud. Vrancea.
    Verificarea și înregistrarea probelor se va realiza pe baza datelor înscrise în buletinele de analiză sau borderou. Ordinea de prezentare a probelor în concurs se face pe secțiuni și categorii, în ordinea crescătoare a conținutului de zahăr. Aprecierea calității vinurilor se face prin metodă scării de 100 de puncte aprobată de O.I.V. – U.I.O. Punctajul unui vin se obține calculând media aritmetică a punctelor acordate de către degustători (după eliminarea punctajelor extreme – minim și maxim). Distincțiile se acordă în funcție de punctajul obținut. Atfel, vor fi acordate următoarele medalii: Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin alb cu cel mai mare punctaj obținut; Marea Medalie de AUR – pentru proba de vin roșu cu cel mai mare punctaj obținut; Marea Medalie de AUR – pentru proba de băuturi alcoolice spirtoase cu cel mai mare punctaj obținut; Medalia de AUR = 85 – 100 puncte; medalia de ARGINT = 80 – 84,99 puncte. 

Degustări de vinuri alături de somelieri celebri

    Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2016” reprezintă un prilej pentru pasionații de vin să se întâlnească cu somelieri celebrii, care îi vor învăța cum se degustă un vin și cum poate fi el asociat cu diverse mâncăruri. Toți cei care sunt interesați de modalitatea de degustare a vinurilor pot participa, gratuit, la lecțiile de degustare organizate de către Consiliul Județean Vrancea în colaborare cu Organizația Somelierilor din România.

Vrâncenii, invitați la Concursul Gastronomic „Bucătarul de Aur”

    De asemenea, vrâncenii și focșănenii sunt invitați, sâmbătă, 15 octombrie 2016, de la ora 17.00, la o Lecție de degustare și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic „Bucătarul de Aur”. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Vrancea în colaborare cu Focșani Mall. În cadrul „Lecției de degustare”, care va avea loc în zona de food a Focșani Mall, somelierii vor prezenta publicului mai multe soiuri de vinuri oferite de către societatea de vinificații Vincon SA Vrancea. Deoarece Lecția de degustare este un eveniment care implică un consum redus de alcool, acesta nu se adresează decât persoanelor majore. Alte două „Lecții de degustare” vor avea loc vineri, 14 octombrie 2016, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00 și duminică, 16 octombrie 2016, în Piața Unirii din Focșani, de la ora 15.00.     Concomitent cu organizarea „Lecției de degustare” din Focșani Mall va avea loc și cea de-a cincea ediție a Concursului Gastronomic „Bucătarul de Aur” – un punct de întâlnire al celor care activează în domeniul culinar tradițional, desfășurat sub egida: „Gastronomie românească – Regândim tradiția!”. În cadrul concursului, participanții trebuie să prezinte master chefului Horia Vârlan, cel care va juriza, un meniu tradițional, compus dintr-un fel principal și un desert, ambele pregătite prealabil. Concursul se adresează tuturor restaurantelor din Municipiul Focșani, indiferent daca sunt independente sau în cadrul hotelurilor. Participarea la concurs este posibilă prin înscriere, care este liberă, și care se va efectua prin confirmare scrisă, transmisă pe e-mail-ul oficial al instituției: contact@cjvrancea.ro. Conform regulamentelor concursurilor internaționale de gastronomie, ierarhia va fi media aritmetică a punctelor obținute la fiecare criteriu pentru toate serviciile din tematică. În funcție de punctajul obținut, se vor acorda următoarele premii: Locul I: 100 – 90 puncte; Locul II: 89 – 80 puncte; locul III: 79 – 70 puncte; Mențiune: sub 69 puncte. Se va acorda un premiu special al celei mai bune asocieri a preparatelor cu băuturile recomandate de bucătar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?