Analize medicale gratuite doar dacă ai noroc. Altfel, ești pus pe lista de așteptare

4
1383


Mulți vrânceni se declară nemulțumiți față de modul în care își pot face, dacă pot, analize medicale gratuite. Cetățeni presați de diferite urgențe medicale sau  afecțiuni ale căror tratamente nu suportă amânare, bolnavi cronici care nu pot trăi fără medicamentele ce le ușurează viața, toți aceștia se învârt în cercul vicios ce se construiește în jurul medicilor de familie, al trimiterilor date de aceștia și al laboratoarelor care sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vrancea.
    Oamenii întâlniți pe holurile clinicilor se plâng de faptul că sunt sătui de birocrație. În opinia lor, sistemul medicul nu ar trebui să fie așa cum este în prezent. „Nu așa ar trebui să arate această ordine a lucrurilor. Nu ar trebui să fim plimbați periodic de la Ana la Caiafa. Suntem bolnavi, bătrâni și sătui de această birocrație. Medicul de familie e rareori de găsit și când îl găsești nu e disponibil sau te ia la rost, laboratorul te trimite înapoi la medicul de familie și când într-un sfârșit obții trimiterea care se cere, te trezești al nu știu câtelea pe o listă de așteptare. Cel mai mult am așteptat patru luni, pentru niște analize gratuite. Boala nu așteaptă”, ne-a declarat o doamnă, în timp ce aștepta să-i vină rândul la ușa unui cabinet.
La CJAS, lucrurile par simple: analizele medicale se fac în baza trimiterii de la medicul de familie. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Mihaela Nagler, recunoaște că dacă fondurile s-au terminat, se întocmesc liste de așteptare. „Orice cetățean poate beneficia de analize gratuite în baza unei trimiteri de la medicul de familie, la toate laboratoarele de analize medicale care au contract cu CAS. În funcție de fonduri se fac ori programări pentru mai târziu, ori se iau analizele pe loc. Dacă fondurile alocate s-au terminat, se întocmesc niște liste de așteptare”, a declarat Mihaela Nagler.
    Mulți pacienți se prezintă lună de lună la laboratoare pentru a-și face analize gratuite a precizat medicul primar Larisa (Popescu) Topor, medic șef în cadrul unui laborator aflat în contract cu CJAS. „Noi suntem un caz fericit, pentru că putem acoperi un set complet de analize, cu o precizie satisfăcătoare a rezultatelor obținute, lucrând doar pe aparatură perfomantă, complet automatizată. Zi de zi se efectuează controale și calibrări ale aparatelor.  Într-adevăr, un număr considerabil de persoane ne vizitează lună de lună, pentru a beneficia de analize gratuite. Statistic, putem face referire la un număr de 25 de persoane per punct, în fiecare primele zece zile ale lunii. Se acoperă cam zece zile din luna respectivă, după care pacienții sunt reeșalonați pe luna următoare. La ora actuală mai dispunem de aproximativ 4-5 zile de analize, pentru această lună. Ne străduim să rezolvăm fiecare cerință de la lună la lună”, ne-a declarat medicul.
Pentru a beneficia de analize medicale gratuite, primul pas este să vă adresați medicului de familie, care este singurul în măsură să decidă ce analize sunt necesare pentru dumneavoastră. Apoi, în baza trimiterii dată de acesta, trebuie să mergeți la un laborator medical, care în funcție de plafonul de buget de care dispune vă va efectua analizele sau vă va programa pentru o dată ulterioară.
    Întrebat cum privește desfășurarea programului național de analize medicale, doctorul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea,  ne-a spus că toți pacienții pot primi trimiteri. „NU există criterii de eliberare.  Analizele medicale sunt necesare în stabilirea/ precizarea unor afecțiuni. Patologia impune anumite analize/ investigații și acelea se indică! Toți pacienții pot primi recomandare de investigații (analize de laborator) atunci când din punct de vedere  medical sunt necesare. NU există «prioritizare pentru analize» în cabinetul medicului! Când sunt necesare analizele, sunt recomandate! Analizele sunt necesare pentru precizarea unui diagnostic. Ele sunt alese de medic pentru a-și putea stabili sau confirma un anumit diagnostic sau pentru a se urmări evoluția unei boli… Medicina se bazează și pe investigații. Practic, în orice boală apar modificări ale valorilor normale ale unor parametri (analize!). Medicina actuală se bazează pe dovezi!”, a precizat medicul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here