Sătenii care cresc porci în gospodăriile din mediul rural sunt sfătuiți să colaboreze cu medicii veterinari pentru prevenirea sau confirmarea suspiciunilor de îmbolnăvire a animalelor. Recomandările sunt făcute de oficialii Ministerului Agriculturii în contextul apariției unor focare de pestă porcină, confirmate și notificate în Ucraina, în zone aflate la o distanță de 20 kilometri de teritoriul României. Pesta porcină africană este o boală foarte greu de eradicat și care implică eforturi financiare foarte mari. Crescătorii de porci sunt sfătuiți să anunțe imediat medicii veterinari, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care poate preleva probe pentru analize de laborator.
Directorul DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, ne-a spus că la nivel județean au fost derulate acțiuni de informare la agenții economici cu profilul zootehnic asupra măsurilor de biosecuritate care trebuie luate. S-au luat măsuri de inspectare a explotațiilor comercile și non profesionale. Au fost informate ocoalele silvice, AJVPS care trebuie să raporteze fiecare caz de cadavru de porc mistreț pe care îl găsesc.
Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Veterinarii precizează că pentru această boală nu există vaccin iar singura cale de a feri animalele este de a respecta câteva măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. În cazurile în care un crescător de animale suspectează că un porc este bolnav trebuie să anunțe imediat medicul veterinar. Toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat la prețul de piață al animalelor. Deși nu există semne clare care să indice boala, la animalele bolnave s-a constatat temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 â¦C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.
Veterinarii au pregătit și câteva sfaturi pentru crescătorii de animale în care arată cum să își proteje porcii de această boală :
a. nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați
umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să
puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
b. creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci
străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin
porci domestici;
c. nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio
formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
d. nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă
exploatație;
e. nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără
certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică
împuternicit;
f. nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.