Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Cinci sfaturi pentru a fi siguri că NU vă veți număra printre câștigătorii unui premiu Nobel


După crearea premiilor Nobel, în 1901, distincțiile acordate oamenilor de știință nu au vizat și femeile decât în 18 cazuri. Totuși, Marie Curie a luat două premii Nobel, ceea ce reduce numărul femeilor premiate la 17, informează Le Figaro într-un articol care cuprinde cinci sfaturi pentru ca oricine să fie sigur că NU va câștiga o asemenea distincție prestigioasă. În total, au fost acordate femeilor două premii Nobel pentru Fizică, patru pentru Chimie și doisprezece pentru Medicină. Bărbații au primit 565 de premii până la Premiile Nobel 2016. Așadar, o femeie nu are decât 2,9% șanse să ia un astfel de premiu, chiar dacă face parte din crema elitei științifice, după cum mai arată sursa citată.
Un alt lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere pentru a fi siguri că nu veți câștiga un Nobel este să activați in domeniul medicinei, matematicii sau ecologiei. Deși se vorbește despre ”Nobelul pentru Medicină” (în realitate, ”premiul pentru Fiziologie și Medicină”), mai puțin de o treime dintre cei 210 laureați practică sau au practicat medicina. O carieră medicală oferă astfel o șansă bună de a evita premiul, însă cu condiția de a nu fi specializați în genetică deoarece acest domeniu are 48 laureați Nobel pentru Medicină.
Matematicile reprezintă una dintre garanțiile cvasi-absolute pentru a nu câștiga un Nobel, mai arată Le Figaro, pentru că nu există o categorie dedicată acestei științe. Potrivit unor speculații, motivul ar fi gelozia nutrită de Alfred Nobel față de un matematician de renume cu care l-ar fi înșelat soția. Alte teorii susțin că există deja mai multe premii internaționale care recompensează lucrările matematice în Suedia, sau că Alfred Nobel nu ar fi considerat că această știință poate aduce ”mari beneficii umanității”. După ce, în 1968, a fost adăugat pe lista premiilor și cel pentru Economie (atribuit de banca Suediei), Comitetul Nobel a decis să nu mai fie introdusă nici o altă disciplină.
Un alt domeniu ”uitat” de Nobel este mediul, sau climatologia, care n-a reprezentat o preocupare serioasă a secolului XX. Un laureat născut în Maroc, doi în Algeria, șase în Egipt, doi în Liberia și câte unu în Nigeria, Ghana, Yemen, Kenya, Madagascar și Zimbabwe… iată, așadar, că, potrivit statisticilor, faptul de vă fi născut în Africa vă oferă cele mai mici șanse la un astfel de premiu. Mai ales în cazul unei astfel de distincții acordată pentru științe. Atenție, însă! În cazul Africii de Sud, nouă laureați s-au născut în această țară, dintre care patru au luat un premiu pentru științe.
De asemenea, sunt șanse mici ca o persoană să primească un Nobel dacă nu este autoare principală a unei lucrări, mai arată Le Figaro, deoarece ”valoarea unui premiu nu poate fi partajată între mai mult de trei persoane”, după cum se stipulează în articolul 4 din regulamentul premiilor Nobel. Așadar, în general, primul semnatar al lucrării este recompensat, eventual și al doilea, însă dacă sunteți al treilea sau vă numărați printre restul cercetătorilor, aveți un ”risc” din ce în ce mai mic. Èšinând cont că din 1974, Statutul Fundației Nobel prevede, la articolul 4, că lucrarea unei persoane publicată după ce aceasta a decedat nu va fi luată în calcul pentru premiu, faptul de a muri în acest răstimp vă asigură că nu vă veți număra printre laureați…nici măcar postmortem.
Înainte de 1974, mai scrie Le Figaro, doar două premii au fost acordate cu titlu postum, lui Dag Hammarskjöld (Nobelul pentru Pace, în 1961) și lui Erik Axel Karlfeldt (Nobelul pentru Literatură, în 1931). Însă, regula este valabilă numai pentru anunțarea distincțiilor, nu și pentru ceremonia de decernare a acestora, din decembrie. Prudența impune, așadar, o marjă de eroare: la 3 octombrie 2011, Comitetul Nobel a anunțat că premiul pentru Fiziologie și Medicină a fost acordat lui Ralph Steinman, însă juriul a ignorat faptul că acesta decedase… cu trei zile înainte. Procedura a fost continuată, Comitetul Nobel hotărând atunci că decizia a fost luată cu bună intenție.
De asemenea, atenție dacă aveți între 50 și 70 de ani, limitele de vârstă între care se situează cei mai mulți dintre câștigătorii unui premiu Nobel, mai scrie Le Figaro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?