Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Vineri 24 ianuarie 2025 Nr. 6800

Agricultorii pregătesc banii pentru prima tranșă din impozitul pe venit


Agricultorii vrânceni trebuie să achite, în luna octombrie, prima tranșă din impozitul pe veniturile obținute din activitățile agricole. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a anunțat că 25 octombrie este termenul limită până la care trebuie plătiți acești bani de către vrâncenii care obțin venituri din activități agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole, pomicole sau creșterea și exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală. Finanțiștii arată că 25 octombrie este și termenul limită pentru achitarea de către acești agricultori a contribuției de asigurări de sănătate pentru veniturile obținute. „Atât impozitul pe veniturile din activități  agricole cât și contribuția de asigurări de sănătate sunt stabilite prin decizie de impunere emisă de organul fiscal de domiciliu, comunicată contribuabililor potrivit prevederilor din Codul de procedura fiscală.
Deciziile emise de organele fiscale au la bază declarațiile 221, depuse de contribuabili ce au avut termen de depunere 25 mai 2016. Impozitul pe veniturile din activități agricole poate fi achitat atât la trezoreriile unde își au domiciliul contribuabilii cât și la unitățile administrativ teritoriale cu care Administrația Județeană a Finanțelor Publice are încheiate protocoale valabile”
, arată reprezentanții AJFP Vrancea.
    Finanțiștii precizează că, pentru această categorie de agricultori, impozitul pe venitul din activități agricole se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activități agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Norma de venit se poate reduce dacă s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale ca îngheț, grindină, polei, ploaie abundentă, secetă și inundații, precum și a epizootiilor. Această reducere se aplică dacă sunt afectate peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale sau din animalele deținute. În acest caz, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă.
    Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se fac, la cererea agricultorilor, de o comisie numită prin ordin al prefectului județului, în urma propunerilor făcute de directorul executiv al direcției agricole județene. Această comisie este formată pe plan local dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un delegat din partea Administrației Naționale de Meteorologie, un specialist al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și un reprezentant al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice teritoriale din cadrul ANAF. Anul acesta, la nivelul județului Vrancea, au fost sesizări din partea agricultorilor referitoare la pagube produse de secetă în mai multe localități.

Cine aprobă normele de venit pentru agricultori

    Normele de venit folosite la calculul impozitului au fost aprobate prin decizie a directorului DGRFP Galați după au fost elaborate de specialiștii Direcției Agricole, în urma discuțiilor cu fermieri, asociațiile de agricultori, primarii din filiala Vrancea a Asociației Comunelor din România. La stabilirea normelor sunt luate în calcul o medie a prețurilor de producție, a costurilor și a veniturilor obținute în ultimii trei ani. Normele de venit pentru acest an sunt puțin diferite comparativ cu anul trecut. De exemplu, la cereale, norma a crecut cu patru lei iar la via pe rod este o scădere de 43 de lei. De asemenea, peste două sute de lei este scăderea normei de venit la pomii pe rod. Normele de venit se calculează pentru suprafețele de teren care depășesc limitele neimpozabile stabilite pentru fiecare cultură în parte.

Normele de venit aprobate de Fisc:

Cereale – 162 lei/ha,
plante oleaginoase – 390 lei/ha,
cartof – 1070 lei/ha,
hamei pe rod – 1350 lei/ha
sfeclă de zahăr – 610 lei/ha,
legume în câmp – 910 lei/ha,
legume în spații protejate – 1820 lei/ha,
leguminoase pentru boabe – 610 lei/ha,
pomi pe rod – 864 lei/ha,
vie pe rod – 297 lei/ha,
arbuști fructiferi – 700 lei/ha,
flori și plante ornamentale – 11300 lei/ha.

La animale:
vaci – 153 lei/animal (venitul este neimpozabil pentru primele două animale),
oi/capre – 17 lei
(venitul este neimpozabil pentru primele 50 animale),
porci – 13 lei (venitul este neimpozabil pentru primele 6 animale),
albine – 21 lei (venitul este neimpozabil pentru primele 75 familii albine),
păsări de curte – 3 lei (venitul este neimpozabil pentru primele
100 păsări)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?