Vrancea se află în top trei al județelor din România la creșterea economică realizată anul trecut, arată o analiză a Ziarului Financiar. Realizată pe baza datelor de la Registrul Comerțului, analiza arată că cea mai mare creștere economică în 2015, raportat la 2014, a fost în Botoșani, cu un avans de 17%. Podiumul creșterilor este completat de Cluj (12,8%), cu investiții puternice locale și străine, și de Vrancea (12,5%), „un județ care nu are nicio companie în top 500 din România, nu are multinaționale „de calibru”, dar are multe firme antreprenoriale (Vrancart, Pandora Prod, Vincon)”. De remarcat că cele mai mari firme din Vrancea sunt dezvoltate de antreprenorii autohtoni. Vrancart, Pandora Prod, Vincon, Tricotton Junior sau rețelele comerciale Zanfir și Paco sunt exemple de afaceri dezvoltate de vrânceni care s-au menținut și dezvoltat în ultimii ani.
Topul celor mai profitabile firme vrâncene este deschis de Pandora Prod, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice pentru anul 2015. Pandora Prod, firma de confecții a familiei Simiz, a obținut în 2015 un profit de 22,4 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 198 milioane lei. Rezultatele economice foarte bune și confirmă că Pandora Prod este cea mai puternică firmă de confecții din Vrancea, fiind furnizor pentru mărci de renume precum H&M sau Zara.
Un profit foarte mare a fost raportat și de Vrancart Adjud, considerată cea mai mare companie vrânceană, cu un profit raportat de peste 18,1 milioane lei pentru 2015. Din această sumă au fost distribuite dividende de peste 13,8 milioane lei, adică 0,016 lei/acțiune. Fondul de dezvoltare al societății este de 2,1 milioane lei. Acționarul majoritar la Vrancart este SIF Banat-Crișana, cu 74,7%. Alte persoane juridice dețin 18,47% iar persoanele fizice au 6,81% din acțiuni.
Un profit foarte mare au raportat și firmele cu acționariat străin. Danezii care dețin grupul Premium Porc, respectiv Consinterfin, Premium Porc, Premium Porc Feed, Premium Porc Negreni, au raportat un profit de peste opt milioane lei.
O altă firmă cu profit mare în 2015 a fost Metale Internaționale, cu 4,8 milioane lei, sau Balcanic Prod cu profit de peste șase milioane lei. În topul celor mai profitabile firme se află și producătorii de vinuri, precum Vincon, cel mai mare producător de profil din România. Firma a obținut un profit de 2,09 milioane lei, iar Vincon Logistic a raportat un profit de peste 1,2 milioane lei.
Anul 2015 a fost bun și pentru afacerile comercianților independenți vrânceni, care au găsit resurse pentru a deschide noi magazine sau pentru modernizarea celor existente. Grupul Zanfir se află pe locul patru la nivel național, într-un clasament al retailerilor independenți, cu o cifră de afaceri de peste 115,9 milioane lei în 2015. Profitul raportat a fost de peste 2,4 milioane lei, iar investițiile în cele două magazine deschise au fost de circa un milion de euro. Al doilea retailer din Vrancea, rețeaua de supermarketuri Paco din Focșani, a ajuns la o cifră de afaceri de 62,1 milioane le pentru cele șapte magazine. Deși nu a inaugurat niciun magazin nou pe parcursul anului trecut, Paco a raportat o creștere a vânzărilor de 19% față de 2014, cât și o creștere de aproape trei ori a profitului net, la 1,5 milioane lei.