Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO : Proiectul „Noi suntem Jitia!” la final


Școala Gimnazială Jitia organizează, mâine, activitatea de finalizare a proiectului de dezvoltare comunitară „Noi suntem Jitia!”, proiect realizat în parteneriat cu Asociația Clubul de Turism Proilavia Brăila. La unitatea de învățământ va avea loc o conferință de presă, diseminare rezultate, exemple de bune practici, precum și vizitarea mini-muzeului realizat în cadrul proiectului, care s-a derulat în perioada martie-septembrie 2016, fiind sponsorizat de Fundația Pact, cu susținerea financiară a OMV Petrom, în cadrul programului de finanțare „Idei din Èšara lui Andrei”.
Obiectivele proiectului au urmărit dezvoltarea creativității și îmbunătățirea competențelor în domeniile confecționat măști și opinci, țesături/cusături, încondeiat ouă – prin derularea de ateliere, promovarea și păstrarea valorilor populare rurale prin înființarea unui mini-muzeu cu obiecte specifice, creșterea stimei de sine, antrepenoriat, lucru în echipă, prin folosirea de metode nonformale practice. De asemenea, s-a avut în vedere și dezvoltarea spiritului civic-comunitar al locuitorilor comunei Jitia prin o mai bună apartenență și colaborare a celor implicați, transmiterea către tânăra generație din Jitia a deprinderilor de lucru manual, oferirea unei alternative în petrecerea timpului liber pentru copii, dotarea și echiparea cu materiale, ustensile și obiecte a cercului de creație tradițională – Zestrea Satului, din cadrul Școlii Gimnaziale Jitia.
„Școala Gimnazială Jitia este deschisă spre inovație și spre ceea ce este nou, dar nu uită nici trecutul istoric, tradițiile, obiceiurile și îndeletnicirile strămoșești, pe care încearcă să le revitalizeze continuu. Dovadă stau numeroasele activități cultural-artistice organizate de către școala noastră. Mărturie avem, participarea școlii, prin formațiile de dansuri populare Chindia, Brâul de la Jitia și rapsozii populari, la foarte multe manifestări artistice în țară, aducând școlii numeroase premii”, a spus Gabriel Lalu, directorul Școlii Jitia.
Conform datelor prezentate de coordonatorii proiectului, s-a avut în vedere dezvoltarea cercului de creație tradițională „Zestrea Satului”, din cadrul Școlii Gimnaziale Jitia, cu rolul de a atrage cât mai mulți copii care doresc să sprijine comunitatea și să creeze o punte între generații prin aducerea laolaltă a meșterilor populari locali și a elevilor. Proiectul va genera valoare adăugată, va conduce la sporirea numărului de tineri care vor beneficia pe viitor de ceea ce se creează și prin dezvoltarea atelierelor de creație, va fi un motor de dezvoltare și punere în valoare a resurselor umane și materiale în slujba comunității, toți având de câștigat pe termen mediu și lung.
„Obiceiurile, tradițiile, reprezintă pagina nescrisă a istoriei care oglindește modul de a gândi și a se comporta a unei comunități. Din această cauză, ele trebuie să fie păstrate, cunoscute și respectate, ca orice document care ne atestă originea. Acest proiect l-am pornit din nevoia păstrării și valorificării tradițiilor locale, elemente ce reprezintă cartea de identitate a comunității noastre. În cadrul proiectului «Noi suntem Jitia», finanțat de Fundația Pact prin intermediul OMV România, am inaugurat mini muzeul și expoziția etnografică. Totodată, am fost prezenți și la festivalul de la noi din localitate cu o expoziție etnografică, în care au fost expuse lucrări ale copiilor, respectiv cusături, țesături, măști tradiționale, opinci, ouă încondeiate, toate acestea au fost lucrate manual în cadrul proiectului. Persoanele implicate: copii, cadrele didactice din echipa de proiect, respectiv eu, Sorin Pantelimon, Gabriel Lalu, Petruța Lalu, Nicoleta Buzoianu, Clarisa Sava, Aneta Coman, Dumitru Coman, Dobrița Fifere și meșterii polulari din Jitia: Florica Èšăpor, Ștefănica Pantelimon, Nastasica Trestianu și Ilinca Colniceanu. Suntem la început de drum și asta ne ambiționează și mai mult, deoarece am fost cu copiii în satele din Èšara Vrancei, la Nereju, Tulnici, Soveja, pentru a ne îmbunătății tehnicile în arta confecționării obiectelor tradiționale”, a spus profesorul Sorin Pantelimon.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?