Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Sfântul Pantelimon Focșani este mereu aglomerată. Poate mai mult în week-end, atunci când medicii de familie sunt liberi. Vineri după-amiază, de exemplu, un bărbat din Mărășești a fost adus la UPU cu un traumatism cranio cerebral acut închis, „prin cădere accidentală din căruță”. O oră mai târziu, un alt bărbat, în vârstă de 61 ani, din Nănești, a ajuns la UPU tot pentru că a căzut din căruță. Diagnosticul lui: traumatism cranio cerebral și coloană cervicală cu fractură C2. Pacientul a fost trimis la Spitalul Floreasca din București. În jurul orei 21.00, un bărbat de 53 de ani din Chiojdeni, a fost adus la UPU cu un „traumatism cranio cerebral prin agresiune cu plagă contuză parieto-occipitală stângă”. Pacientul, care fusese implicat într-o bătaie, a refuzat internarea.
Sâmbătă la prânz, un bărbat de 38 de ani din Mărășești, a fost adus cu un „traumatism cranio cerebral închis prin agresiune și traumatism toracic”. Coincidență sau nu, ca și celălalt pacient implicat într-o bătaie, și acesta a refuzat internarea. Un bărbat în vârstă de 52 de ani, din Vânători, s-a prezentat sâmbătă la UPU, la ora 14:51, cu un „traumatism cranio facial cu plagă contuză piramidă nazală și epistaxis, traumatism toracic prin accident rutier”. Pacientul a fost internat in secția chirurgie. Seara, după ora 22.00, un bărbat de 43 de ani, din Cîmpuri, s-a prezentat la UPU cu un „traumatism gleznă dreaptă prin accident rutier”. Și acesta a refuzat internarea.
Nici duminică nu au lipsit bătăile, așa că la ora 14:15, la UPU s-a prezentat un tânăr de 25 de ani, din Focșani, cu un „traumatism toracic închis prin agresiune, vechi de 12 ore, contuzii bucală și mandibulară”. Din păcate, nici drogurile nu au lipsit, așa că la ora 20:50, la UPU a fost adus un tânăr de 29 de ani, din Gugești, cu diagnosticul de „consum nociv de substanțe psihoactive cu sindrom de vărstătură”. El a fost internat la psihiatrie.
Noaptea a adus la UPU un tânăr de 20 de ani, din Câmpineanca, cu un „traumatism cranio facial prin accident rutier cu plagă contuză la buza superioară”. Pacientul a refuzat internarea.
Trei fete au ajuns bătute la UPU
Nici în cursul săptămânii munca celor de la UPU nu e mai puțin… interesantă. Trei adolescente, din Nănești, Câmpineanca si Boțârlău, au ajuns săptămâna trecută, miercuri seara mai exact, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Focșani, bătute. Ele aveau lovituri la cap și la picioare. După ce li s-au acordat îngrijirile medicale, fetele au refuzat internarea, deși medicii le-au explicat clar riscurile. ”C.S.D., femeie, în vârstă de 15 ani, din Nănești, se prezintă la U.P.U. la ora 19:55, cu un traumatism cranio cerebral acut cu plagă contuză frontală, prin agresiune. Nu se internează. P.I., femeie de 16 ani, din Cîmpineanca, este adusă la U.P.U. în jurul orei 21:15, contuzie facială, prin agresiune, contuzie minoră la genunchiul drept. Nu se internează. F.M.A.,femeie în vârstă de 15 ani, din Boțârlău, este adusă la U.P.U. în jurul orei 22:55 cu un traumatism gambă stângă prin agresiune. Refuză internarea”, se arată în buletinul de presă al Spitalului județean Focșani. Surse din cadrul spitalului spun că este posibil ca cele trei fete să fi avut o altercație între ele. Pe de altă parte, polițiștii susțin că vor efectua cercetări cu privire la cauzele care au dus la rănirea celor trei.
Tentative de suicid
Tentativele de suicid sunt și ele, din păcate, cazuri obișnuite pentru cadrele medicale de la UPU. Pe 20 septembrie, un bărbat de 41 de ani, din Gugești, a primit un bilet de trimitere către secția de Psihiatrie, în urma unei „ingestii voluntare medicamentoase, în scop suicidal”. Cu câteva zile mai devreme, pe 14 septembrie mai exact, la UPU a ajuns o femeie de 48 de ani, din Vânători. ,,Acesteia i-a fost pus diagnosticul de ingestie medicamentoasă, cu tulburare depresivă, în tratament, agitație psihomotorie cu tulburări de comportament, internată ulterior in cadrul secției de psihiatrie a spitalului”, a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. Pentru persoanele aflate sub imperiul unor situații nefericte, a unor emoții distructive, ce nutresc gândul de a-și pune capăt zilelor, cabinetul terapeutului poate reprezenta o nesperată de salvare.