Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Marți 7 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Ioan Gyuri Pascu a făcut infarct la 55 de ani. Medicul Ochean ne spune care sunt cauzele unei asemenea afecțiuni


Românii au aflat ieri dimineață că un cunoscut și iubit actor și muzician, Ioan Gyuri Pascu, s-a stins din viață în urma unui infarct, potrivit coordonatorului SMURD București, Bogdan Oprița. El nu avea decât 55 de ani. Bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel mondial, dar și în România, iar vârsta la care apar a scăzut considerabil.
    Infarctul miocardic sau atacul de cord, așa cum este frecvent denumit, se produce atunci când una dintre arterele coronare este obstrucționată iar circulația sângelui către inimă este întreruptă, durerea resimțită de către pacient fiind una bruscă, atroce cu iradiere în umărul stâng. Doctorul cardiolog Valentin Ochean, director medical al Spitalului Județean Focșani, ne-a spus care sunt cauzele infarctului. ,,Condițiile de viață, stresul, consumul de alcool sau tutun, sunt câteva dintre cauzele care pot duce la afecțiuni cardiace și care mai târziu să dezvolte în organism un mediu propice pentru apariția infarctului miocardic acut. Incidența apariției atacurilor de cord tot mai frecventă la persoanele sub 55 de ani este un semnal de alarmă, care ne pune pe gânduri cu privire la cum ar trebui să ne trăim viața și în ce condiții ar trebui să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi. Femeile sunt oarecum mai apărate de această afecțiune cardiacă, până la vârsta instalării menopauzei, datorită activității glandelor endocrine. Predispozițiile genetice sunt de asemenea un factor important. Astfel, dacă în familia dumneavoastră există cazuri de persoane care au suferit infarcturi miocardice, există posibilitatea ca și dumneavoastră să dezvoltați pe parcursul vieții anumite afecțiuni cardiace. Uneori stările emoționale intense, cum ar fi frica, furia, pot declanșa eliberarea de adrenalină în fluxul sanguin, care duce la creșterea tensiunii arteriale și implicit a creșterii probabilității declanșării infarctului miocardic acut”, ne-a precizat doctorul cardiolog Valentin Ochean, medic în cadrul secției de Cardiologie a Spitalului Județean Sfântul Pantelimon Focșani.
    E bine de știut că infarctul miocardic acut poate da semne din timp, în unele cazuri chiar cu o lună înainte de debut. Starea bruscă de anxietate, creșterea frecvenței pulsului, aritmicitatea bătăilor inimii pot indica nereguli la nivelul activității normale a inimii. Efortul fizic intens, lipsa somnului,frigul excesiv, supraalimentația, obezitatea și diabetul sunt factori de risc deosebit de importanți. Practic, inima este cea care are cel mai mult de suferit în urma neglijenței noastre, iar dacă inima nu este sănătoasă, viața noastră este în pericol.
    Un stil de viață sănătos, cu o alimentație cât mai săracă în grăsimi, renunțarea la fumat, la consumul excesiv de alcool și de cafe,a pot ajuta la prevenția infarctului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?