Un al treilea cutremur s-a produs astăzi (sâmbătă) în zona seismică Vrancea. Potrivit site-ului Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs la ora 12.15, în județul Buzău, zona seismică Vrancea. Potrivit aceleiași surse, a avut o magnitudine de 3,1 și s-a produs la o adâncime de 143,2 km. Localitățile cele mai apropiate de epicentru au fost: Vrîncioaia (28 km), Covasna (34 km), Focșani (52 km), Buzău (60 km), Brașov (70 km), Adjud (72 km), Sinaia (82 km).
Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat la Antena 3 că zona seismică Vrancea poate produce oricând un cutremur mai mare, dar „nu se știe când și care va fi mărimea lui” deoarece este greu de estimat, iar în ceea ce privește cutremurul produs în Italia nu poate fi o legătura cu acest seism, zona Vrancea acționând diferit față de multe alte zone seismice din lume. „Tot timpul trebuie să ne așteptăm că Vrancea va produce un cutremur mai mare, dar nu se știe când și care va fi mărimea lui. E greu de estimat. Nu există posibilitatea să faci o predicție. E vorba de statistică, iei o serie de cutremure și depinde de ce algoritm folosești. În ceea ce privește cutremurul din Italia, acesta nu are nicio legătură cu cutremurul produs în Vrancea, sunt lucruri independente. Vrancea acționează altfel față de cutremurul din Italia sau din oricare altă parte a lumii”, a explicat Constantin Ionescu.
Reamintim că noaptea trecută s-au înregistrat două seisme în zona Vrancea. Primul seism a fost înregistrat la ora 2.11 și a avut 5,3 grade, desi initial s-a spus că magnitudinea a fost de 5,6. Cel de-al doilea cutremur s-a produs la ora 2.48 și a avut o magnitudine de 2,7.
Au fost vrânceni care s-au speriat, alții care abia au simțit cutremurul. O focșăneancă de 78 de ani ne-a spus că a stat o oră afară după cutremur, ea locuind într-un bloc vechi din zona Școlii nr 9. O vrânceancă scrie pe pagina noastră de Facebook că i-au căzut „baghetele de pe plafon”. Unii vrânceni scriu că s-a auzit un vuiet chiar înainte de seism.
În luna septembrie, în România au avut loc peste 25 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,3 grade pe scara Richter. În 2015, cel mai puternic seism a avut magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter și s-a înregistrat în data de 29 martie, în județul Buzău. Potrivit datelor INFP, cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.