Mihaela Gheba și Bogdan Breană, doi voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea, au fost formați ca leaderi în cadrul celei de-a XI-a ediții a Academiei Voluntarilor, desfășurată și organizată la începutul lunii septembrie a.c., de către Crucea Roșie Bulgară pentru Tineret, în cadrul unui program internațional. Întorși acasă, ei au diseminat informațiile cu privire la scopul și obiectivele Academiei într-un cadru deschis, voluntarilor Filialei și ai Subfilialei de Cruce Roșie Focșani. Prezentarea a fost susținută zilele trecute la sediul Galeriilor de Artă din urbea noastră și la ea au fost prezenți elevi ai colegiilor și liceelor din municipiul Focșani, studenți și absolvenți de studii superioare.
Scopul programului de formare a constat în construirea capacității liderilor de tineret prin îmbunătățirea abilităților de conducere, managementul voluntarilor, îngrijirea și protecția voluntarilor, munca în echipa eficientă, recrutarea, motivarea și menținerea acestora, prin taininguri privind Competențe și Aptitudini ale Lederului pentru Tineret al Crucii Roșii.
Participanții la lucrările Academiei au fost voluntarii Societăților Naționale de Cruce Roșie din Olanda, Marea Britanie, Bosnia Herțegovina, Croația, România și Bulgaria. „După doi ani de voluntariat, zilele petrecute în cadrul Academiei au reprezentat o experiență unică și sunt bucuroasă că am reușit să reprezint Societatea Națională de Cruce Roșie din România, a cărei membră sunt. Am legat prietenii, am întâlnit oameni deosebiți care m-au inițiat și format în munca de voluntariat și sunt încântată că am putut împărtăși tinerilor voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea experiența și lucrurile noi învățate, despre ce înseamnă a fi leader. Îmi doresc să aplic modelul de leadersheap din Bulgaria pentru voluntarii din departamentul de tineret ai Filialei noastre”, a declarat Mihaela Gheba, specialist în domeniul Asistenței Sociale.
Ceremonia de deschidere, introducerea participanților și a topicii, managementul voluntarilor, autoguvernarea și crearea instrumentelor de autoevaluare a Societăților Naționale de Cruce Roșie, aprofundarea Principiilor Fundamentale ale Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie, prezentarea țărilor de origine, modele de bună practică în voluntariat, a managementului structurii de tineret și ceremonia de închidere, au fost activitățile importante la care au participat voluntarii Societăților Naționale de Cruce Roșie și care au fost diseminate în cadrul întâlnirii organizate la sediul Galeriilor de Artă, voluntarilor din Cadrul Departamentului de Tineret al Filialei Vrancea. „După o experiență inedită de la Academia Voluntarilor din Bulgaria, m-am întors acasă foarte motivat, încrezător și dornic să împărtășesc tinerilor voluntari cunoștințele dobândite, absolut necesare unui leader, astfel încât să putem crește și dezvolta la nivel local, structura de tineret. Doresc să mă implic în organizarea activităților de recrutare de noi voluntari, și dezvoltarea de programe de formare, prin cursuri, traininguri, workshopuri”, a declarat Bogdan Breană, specialist în Kinetoterapie.
„Munca voastră a fost foarte apreciată de către echipa globală”
Abia intors de la ședința Consiliului de Administrație pentru Tineret FICRSR (Federația Internaționala de Cruce Roșie și Semilună Roșie), olandezul Bas Van Rossum, Președintele Comisiei Federației Internaționale de Cruce Roșie, a transmis liderilor de tineret de la Crucea Roșie Vrancea, printr-o rețea de socializare, feedback-ul comisiei Consiliului de Administrație pentru Tineret FICRSR: „Comisiei i-au plăcut foarte mult creațiile voastre pentru auto-cunoașterea nivelului de angajament în cadrul Societății Naționale de Cruce Roșie. Ele vor fi luate în considerare (împreună cu alte idei), atunci când vom dezvolta setul de instrumente de Y.E.S, ceea ce a fost de fapt o colecție a brainstorming-uluil unei zile, a voastre, de lucru în cadrul Academiei. Acestea vor consta în: 1) Strategia de implicare a tinerilor, 2) Materiale promoționale, 3) Instrument de auto-evaluare, 4) Linii directoare pentru a avansa și 5) Un format de atelier / instruire pentru liderii de tineret. În faza de dezvoltare a acestui set de instrumente, vom lucra îndeaproape cu una sau două societăți naționale, care ne oferă un grup de experți (voluntari) pentru a lucra la aceasta strategie. Vă mulțumim din nou pentru lucrurile minunate. Munca voastră a fost foarte apreciată de către echipa globală și poate că anumite idei din instrumentul de lucru vor fi folosite la nivel mondial, la sfârșitul anului viitor”.
Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, a apreciat că este o bucurie și o onoare faptul că doi tineri voluntari ai filialei vrâncene au fost aleși să reprezinte Societatea Națională de Cruce Roșie Română la nivel internațional, la Academia Voluntarilor din Bulgaria. „Nu pot decât să mă bucur că sunt tineri care doresc să aducă un suflu nou structurii de voluntariat și Departamentului de Tineret al Crucii Roșii. În general, ONG-urile, și în cazul nostru Crucea Roșie, sunt afectate de mobilitatea sporită a voluntarilor, ținând cont de faptul că la un moment dat ei devin studenți. Și cum în județul nostru nu sunt centre universitare, sunt nevoiți să-și continue studiile în marile centre universitare din țară. Însă acest fapt, de data aceasta, este contrazis de Mihaela și Bogdan și mulți tineri ca ei, care au fost și au ales să fie în continuare voluntari de Cruce Roșie, după ce și-au finalizat studiile”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
Tinerii voluntari, puși pe treabă la Crucea Roșie Vrancea
Prin prezența lor la întâlnirea de diseminare a informațiilor cu privire la scopul și obiectivele Academiei Voluntarilor din Bulgaria, tinerii, voluntari sau viitori voluntari de Cruce Roșie au arătat că sunt foarte interesați să se implice realmente în activități de voluntariat. Iar cei cu vechime au împărtășit din experiența și opinia lor cu privire la voluntariat. „Fiecare om are abilitățile și talentele sale! Când devii voluntar de Cruce Roșie ai șansa să-ți dezvolți fiecare calitate ce-o deții prin diverse experiențe, activități, cursuri și prin participarea în tabere de formare. Mi-am început activitatea de voluntariat din timpul liceului, iar după terminarea facultății m-am reîntors la Filială cu noi idei dobândite în tot acest timp”, a declarat Andreea-Cosmina Bobocea, medic de profesie.
O societate în care fiecare persoană, încă de la vârsta copilăriei, își poate aduce în mod voluntar contribuția la dezvoltarea comunității în care trăiește oferindu-și timpul, cunoștințele, energia, talentele, abilitățile sau experiențele nu mai este, în zilele noastre, doar un vis. Iar tinerii voluntari ai Crucii Roșii Vrancea au transmis tuturor colegilor lor de generație, un apel la implicare!
Ei sunt deciși să își îngroașe rândurile și să se implice cât de mult astfel încât să demonstreze că voluntariatul în România, în Vrancea cu precădere, se află în plină dezvoltare și va continua pe partea ascendentă pe care se află. Ei doresc să arate că implicarea în activități de voluntariat în beneficiul comunității reprezintă o parte acceptată și apreciată a existenței fiecărei persoane, și în armonie cu celelalte angajamente ale sale față de familie, educație, muncă și recreere. Cu entuziasmul tinereții, cu puterea cunoștințelor lor, cu perseverență și dăruire ei doresc să arate că pot aduce schimbarea, pot aduce binele sau mai binele, acolo unde este cea mai mare nevoie!