În prag de toamnă, fiecare dintre noi dorește să culeagă roadele binecuvântate de Dumnezeu de peste an. Astfel, ne-am gândit ca tinerii din parohiile Odobasca de Munte, Podul Lacului și Petreanu, datorită participării lor constante la programele catehetice care s-au implementat la nivel de parohii, să beneficieze de un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei. Pelerinajul respectiv a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, prin Centrul de Pelerinaje Sfinții Împărați Constantin și Elena, cu sprijinul Sectorului Social-Filantropic și Misionar al Eparhiei, al Protoieriei Focșani II și al parohiilor menționate mai sus. De acest pelerinaj gratuit s-au bucurat un număr de 45 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani. Tinerii pelerini au fost însoțiți de preoții lor duhovnici: Pr. Olteanu Robert-Laurențiu, Pr. Surlă Constantin, Pr. Blăgan Ovidiu și domnul profesor de religie Sârbu Ionuț.
În zilele de 6 și 7 septembrie 2016, plini de entuziasm tineresc, am vizitat Mănăstirea Hadâmbu, ne-am închinat în biserica mare și în paraclis, iar spre bucuria copiilor, am mers în parcul mănăstirii, numit sugestiv Bucuria copiilor, unde aceștia au văzut mai multe animale (lebede, struți, etc.). De aici, ne-am îndreptat către Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași, unde am fost întâmpinați de către un preot călugăr, care ne-a rostit un cuvânt de învățătură și ne-a citit o rugăciune pentru luminarea minții la școală. Cu bucurie în suflete, ne-am închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copiii fiind uimiți de istoria acesteia. Am plecat spre Catedrala Mitropolitană din Iași cu gândul la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Am ajuns la ora 16:00, când începuse Vecernia, și, astfel, ne-am închinat la sfintele moaște, după care am participat la slujbă. Copiii au fost emoționați, fiind prima dată când atingeau moaște de sfinți. Catedrala impunătoare și slujba deosebit de frumoasă i-au făcut să înțeleagă cât de importanți sunt sfinții în viețile lor.
Palatul Culturii fiind deschis spre vizitare, ne-am gândit că este bine să arătăm copiilor și acest obiectiv turistic deosebit. Ca elevi, au beneficiat de un tur gratuit la: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografiei și Muzeul de Artă. Aici, copiii și-au îmbogățit cultura generală, asimilând noi informații din domeniile amintite. Ne-am îndreptat către Vatra Dornei, locul unde se afla pensiunea la care trebuia să poposim peste noapte. Acolo, am fost întâmpinați de gazde ospitaliere, bucuroase să primească tineri pelerini, mai ales copii care nu văzuseră niciodată aceste meleaguri. Miercuri, 7 septembrie, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Voroneț, ctitoria marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, mănăstire istorică, în care pot fi văzute vestigii de istorie românească. Pe de o parte și de alta a aleii care duce spre mănăstire am fost întâmpinați de meșteri populari, fiecare prezentându-și articolele spre vânzare. Ne-am închinat în sfânta biserică, am admirat frescele de pe zidurile exterioare ale locașului de cult, apoi, am pornit spre Tg. Neamț, pentru a vizita mănăstirile Neamț, Secu, Sihăstria, Agapia și Văratec.
Copiii au fost impresionați de bisericile și așezămintele monahale unde s-au închinat, de frumusețea și autenticitatea locurilor, dar mai ales de bucuria de a fi împreună în rugăciune. Provenind dintr-o zonă defavorizată și crescuți în familii cu posibilități reduse, ei au simțit bucuria, în adevăratul sens al cuvântului, prin acest pelerinaj. Mulțumim Bunului Dumnezeu și tuturor celor ce ne-au acordat sprijin și îi încredințăm de faptul că au contribuit la dezvoltarea personală și spirituală a tuturor participanților la acest proiect.
Pr. Robert-Laurențiu Olteanu – Parohia Odobasca de Munte, Protoieria Focșani II