REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată japoneză și Barbuni orientali

0
5221


În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem ”Salată japoneză” și ”Barbuni orientali”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Salată japoneză 
Este inventată de Alexandru Dumas fiul și prezentată în piesa lui Francillion. Iată-i compoziția: Fierbi cartofi în zeamă de carne, îi tai rondele și fiind încă calzi, le pui sare, piper, untdelemn și oțet de tarhon. Apoi o jumătate pahar de foarte bun vin alb, apoi mult pătrunjel tăiat mărunt. Pune să fiarbă în apă cu legume, midii cam a treia parte a cartofilor. Amestecă ușor și acoperă totul cu trufe tăiate în rondele și fierte în vin de șampanie. Să fie servită două ore după ce a fost făcută.
Barbuni orientali 
Barbunul este un pește care trece prin Marea Neagră în apropierea iernei. De obiceiu, se fac marinată, dar și următoarea pregătire este excelentă, la începutul meselor. Să alegi pe cei mai mici, îi așezi într’o cratiță cu untdelemn, le dai sare și piper. Torni peste ei vin alb cât trebuie. Adaogi pătlăgele roșii fără pieliță și semințe, tocate, pătrunjel și mărar la fel, câțiva căței de usturoiu, cimbru, dafin, șofran. Să fiarbă bine 10-15 minute. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here