Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Dr. Mihaela Bilic: de ce e bine să pui suc de roşii în mâncărurile cu carne


Multă lume ar fi tentată să creadă că adaosurile de lămâie sau oțet în salate și cele de suc de roșii în preparatele cu carne sunt doar pentru gustul acrișor, respectiv dulceag care cresc savoarea oricărei plante verzi, respectiv oricărei bucăți de carne cu gust fad. Ei bine, zeama de lămâie, oțetul și sucul de roșii au un rol esențial în absorbția unui element de bază necesar bunei funcționări a organismului. Este vorba despre fier, element care se găsește atât în frunze verzi precum salata și spanacul, cât și în cărnuri (cu cât acestea sunt mai roșii, cu atât conținutul lor de fier este mai mare).
 Deși plantele au mult fier, organismul uman nu-l poate absorbi la fel de bine cum o face din produsele de origine animală: în cifre, absorbția fierului din carne este de 3 ori mai bună decât cea din plante. Fierul se găsește în carnea roșie, în ficat, dar și în pește și fructe de mare. Plantele campioane la conținutul de fier sunt spanacul, broccoli, cerealele integrale, fasolea, ciocolata, fructele uscate, nucile și semințele. Astfel, dacă aveți o dietă preponderent vegetariană, nu uitați să asezonați din belșug salatele cu lămâie. Iar dacă sunteți mai carnivori, adaosurile de suc de roșii în fripturi sau tocănițe vă asigură o mai bună asimilare a fierului, care se absoarba mai bine în mediul acid.
 Articolul integral pe http://bit.ly/2ceuxso

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?