Primăria Focșani a pregătit un set de criterii pentru evaluarea clădirilor și terenurilor neîngrijite în scopul impozitării acestora. Este pentru prima dată când administrația locală realizează un asemenea set de criterii care va permite supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină chiar și cu 500%, așa cum prevede Codul Fiscal. Proiectul de hotărâre este supus dezbaterii publice iar ulterior va fi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local. Verificarea stării imobilelor va fi realizată de angajații Primăriei Focșani care vor fi împuterniciți prin decizie a primarului municipiului. Primele decizii de supraimpozitare ar putea fi luate pentru clădirile și terenurile care au aparținut fostei fabrici de mobilă Mopaf din centrul municipiului sau clădirile monument istoric uitate de proprietari. „Avem în vedere terenurile și imobilele care sunt lăsate în paragină. De exemplu, Mopaf (FOTO – n.r.), sunt câteva clădiri din zona Electrica, clădiri monument istoric, inclusiv Casa Macridescu. Vom face o comisie care să inventarieze aceste clădiri degradate și vom dispune în primul rând măsurile legale. În primul rând îi notificăm pe proprietari, le dăm termen până la sfârșitul anului să remedieze aspectul acestora, iar dacă nu se supun legii vom putea, de la începutul anului viitor, să aplicăm impozitul pe clădiri și pe terenuri majorat”, ne-a spus primarul Focșaniului, Cristi Misăilă.
La verificarea stării în care se află o clădire vor fi luate în calcul și punctate starea acoperișului, respectiv învelitoare, cornișă, jgheaburi, burlane, a fațadelor, precum tencuiala, zugrăveala, tâmplăria, elementele decorative. Al treilea criteriu este cel deficiențelor structurale vizile din exterior, unde sunt evaluate șarpanta, pereții, împrejmuirea. Reprezentanții Primăriei arată în proiect că sunt considerate degradări majore cele care trebuie remediate imediat, care cuprind mai mult de 50% din suprafața sau corpul construcției, care presupun fisuri mari care influențează structura imobilului. În acest caz, construcția trebuie reabilitată sau desființată. Pentru fiecare imobil va fi calculat un punctaj procentual, după completarea fișei de evaluare conform nivelului de degradare. Au fost stabilite trei categorii de impozitare a clădirii, de la un punctaj procentual de minim 30% până la 100%. prima categorie presupune o supraimpozitare de 300% iar a treia categorie, unde punctajul procentual este cuprins între 80 și 100%, înseamnă o supraimpozitare cu 500%.
Regulile sunt mai simple la evaluarea terenurilor lăsate paragină. În acest caz, la evaluare, inspectorii Primăriei punctează dacă terenul este neîngrijit și dacă are deșeuri depozitate pe el. În acest caz, supraimpozitarea va fi de 300% și poate ajunge la 500% dacă pe teren sunt deșeuri și este neîntreținut. „Considerăm că analizarea, dezbaterea și stabilirea unor criterii privind încadrarea imobilelor neîngrijite într-o categorie specială de impozitare, nu urmărește să aducă bani în plus la bugetul local, ci să îi stimuleze pe proprietarii acestor imobile să le întrețină, să le repare, să le vândă, să colaboreze cu primăria pentru întreținerea acestora, să își curețe terenurile într-o formă sau alta – iar în acest fel spațiul public va arăta mult mai bine. Se dorește responsabilizarea proprietarilor și determinarea lor în a-și trata cu respect vecinii, pentru că, în fapt, un teren în paragină ori o construcție aflată în stare de degradare afectează negativ imaginea zonei din care face parte, diminuând inclusiv valoarea terenurilor învecinate. Prin reabilitarea și igienizarea imobilelor neîngrijite, cetățenii din zonele respective vor beneficia de un mediu mai prietenos pentru pietoni, de un țesut revitalizat, de investiții”, precizează reprezentanții Primăriei Focșani.