Consilierii județeni PNL au demarat acțiunile electorale pentru alegerile parlamentare. Aceștia au convocat ieri o ședință extraordinară motivând că, săptămâna trecută, în județul Vrancea au fost ploi torențiale care au creat viituri ce la rândul lor au distrus și inundat case, gospodării și drumuri. Deși știau că, din punct de vedere legal, nu erau îndeplinite condițiile pentru convocarea ședinței, iar valoarea pagubelor nu este cunoscută deoarece comisiile de evaluare sunt încă în localități, liberalii au încercat să acrediteze ideea că aleșii PSD și ALDE sunt cei care se opun acestei inițiative. În realitate, vrâncenii trebuie să știe că, legal, aceste pagube nu au fost stabilite, nu se cunoaște valoarea lor și nu au fost îndeplinite procedurile. Orice funcționar care are experiență în administrarea acestor situații știe că procedura legală pentru acordarea unui ajutor financiar localităților afectate înseamnă mai multe etape, respectiv: evaluare la fața locului, întocmirea rapoartelor cu pagubele constatate, aprobarea acestora de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și transmiterea către Guvernul României pentru a aloca sumele necesare. Mai mult, dacă pagubele sunt foarte mari, dacă este nevoie de alocarea de fonduri în regim de urgență, prefectul județului este cel care ar fi trebuit să declare stare de urgență în localitățile afectate pentru intervenție rapidă, lucru care nu s-a întâmplat.
Consilierii județeni PNL au demarat acțiunile electorale pentru alegerile parlamentare. Aceștia au convocat ieri o ședință extraordinară motivând că, săptămâna trecută, în județul Vrancea au fost ploi torențiale ce au creat viituri care au distrus și inundat case, gospodării și drumuri. Deși știau că, din punct de vedere legal, nu erau îndeplinite condițiile pentru convocarea ședinței, iar valoarea pagubelor nu este cunoscută pentru că specialiștii încă mai fac evaluări în teren, liberalii au încercat să acrediteze ideea că aleșii PSD și ALDE sunt cei care se opun acestei inițiative. La întrebarea simplă referitoare la obiectivele de infrastructură pentru care vor să fie repartizați banii, liberalii au început să vorbească despre pagube la modul general, arătând că, de fapt, nu știu aceste lucruri și sunt interesați doar de atacuri politice. Acest stil heirupist de a face administrație este o metodă prin care vor să abată atenția de la problemele interne din organizația PNL Focșani, unde mocnește un scandal după ce au fost instalați la conducere doar oameni supuși șefului organizației județene. Mai mult, nici măcar prefectul județului, fostul lor coleg de partid, nu i-a ajutat și, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, nu a semnalat situații de calamitate cu consecințe grave asupra unor comunități locale care ar permite convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean. Iar dacă pagubele sunt foarte mari, dacă oamenii dintr-o comunitate au nevoie de intervenția urgentă a autorităților statului și este nevoie de alocarea de fonduri în regim de urgență, prefectul județului este cel care trebuie să declare stare de urgență în localitățile afectate pentru intervenție rapidă, lucru care nu s-a întâmplat.
Ajutoarele de urgență pentru persoanele fizice sunt acordate de primari și Guvern
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, le-a răspuns liberalilor arătând că decizia de convocare a Consiliului Judetean Vrancea în sedință extraordinară având pe ordinea de zi proiectul de hortărâre intitulat „Repartizarea pe unități administrativ – teritoriale a unor sume necesare înlăturării efectelor calamităților naturale din perioada 22-24 august 2016”, nu este legală deoarece „acordarea unor ajutoare de urgență persoanelor fizice este în competența primarilor și a Guvernului la propunerea MMFPV”. „Analizând solicitarea formulată, s-a constatat că din expunerea de motive la proiectul de hotărâre înaintat reiese faptul că ajutoarele solicitate sunt destinate în principal persoanelor fizice, situație în care devin incidente procedurile prevăzute în art.30 alin. 4 si 5 din Legea nr. 500/2002, coroborate cu prevederile art.28 din Legea nr. 416/2001 referitoare la ajutoare financiare care pot fi acordate familiilor și persoanelor care se află în situații de necesitate. În cazurile semnalate, luarea măsurilor de acordare a unor ajutoare de urgență persoanelor fizice este în competența primarilor și a Guvernului la propunerea MMFPV. Întrucât legislația în vigoare nu permite Consiliului Județean să aloce fonduri către persoane fizice în forma solicitată de grupul de consilieri PNL, decât cu gestionarea nelegală a fondurilor publice, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea nu a semnalat situații de calamitate cu consecințe grave asupra unor comunități locale sau alte cazuri care să necesite exercitarea competențelor Consiliului Județean Vrancea în adoptarea unor măsuri urgente de disponibilizare a unor fonduri care să justifice afectarea bugetului județului, s-a constatat că proiectul de hotărâre propus nu întrunește condițiile cerute de lege pentru a fi pus în dezbatere în ședință extraordinară”, se arată în răspunsul înaintat grupului de consilieri PNL.
În document se arată că aceste prevederi legale au fost transmise și inițiatorilor proiectului de hotărâre intitulat „Repartizarea pe unități administrativ – teritoriale a unor sume necesare înlăturării efectelor calamităților naturale din perioada 22-24 august 2016”. Acestora li s-a precizat că, întrucât nu sunt întrunite condițiile prevăzute de art. 94 din Legea nr. 215/2001 privind necesitatea unor măsuri urgente de înlăturare a urmărilor calamităților, catastrofelor, etc, proiectul de hotărâre va fi înscris pe ordinea de zi a primei ședințe ordinare a Consiliului Județean Vrancea.
„Este inacceptabil ca PNL Vrancea să instige Consiliul Județean la săvârșirea unor ilegalități”
Consiliul Județean Vrancea a remis presei și un comunicat în care se arată că la nivelul județului există Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, aflat sub conducerea prefectului județului, iar comisiile care au fost nominalizate de acesta pentru a inventaria pagubele produse de precipitații nu au semnalat situații de calamitate cu consecințe grave asupra unor comunități locale. „Dorim să informăm opinia publică despre faptul că la nivelul județului există Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, aflat sub conducerea Prefectului județului, Sorin Hornea, iar comisiile care au fost nominalizate de acesta pentru a inventaria pagubele produse de precipitații nu au semnalat situații de calamitate cu consecințe grave asupra unor comunități locale sau alte cazuri care să necesite exercitarea de îndata a competențelor Consiliului Județean Vrancea prin măsuri de disponibilizare a unor fonduri care să justifice afectarea în regim de urgență a bugetului județului Vrancea. În acest sens, evident că nu poate fi legală adoptarea unui act administrativ în forma solicitată de către consilierii județeni ai PNL Vrancea. Întrucât proiectul de hotărâre propus nu întrunește condițiile de legalitate cerute de lege pentru a fi pus în dezbatere în ședința extraordinară, acesta va fi înscris pe ordinea de zi a primei ședințe ordinare a Consiliului Județean Vrancea”, se arată în comunicatul de presă.
În document se mai arată că este inacceptabil ca PNL Vrancea să instige Consiliul Județean Vrancea la săvârșirea unor ilegalități. „Facem precizarea că soarta persoanelor afectate de precipitații este în atenția autorităților locale și a autorităților de la nivel județean, iar infrastructura afectată este, de asemenea inventariată pentru luarea măsurilor ce se impun, însă considerăm că este inacceptabil ca un partid politic să exploateze nefericirea personală a vrâncenilor pentru a-și face imagine publică. Totodată, este inacceptabil ca același partid politic, PNL Vrancea, să instige Consiliul Județean Vrancea la săvârșirea unor ilegalități”, se mai arată în comunicatul remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
Comisiile evaluează pagubele produse de inundații
Acțiunile liberalilor arată că vor doar să profite electoral de necazurile oamenilor care au avut de suferit în urma inundațiilor de săptămâna trecută. De altfel, chiar consilierul Dorina Vraciu a recunoscut că, la acest moment, nu există o evaluare clară a pagubelor produse de inundații. Această evaluare este în curs de desfășurare iar, ulterior, constatările comisiilor de specialiști trebuie să fie aprobate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Fără această evaluare, Consiliul Județean sau Guvernul nu pot repartiza bani către localități. Este procedura legală pentru a preveni situațiile în care, de exemplu, o primărie să anunțe că are un drum rupt de ape, să ceară bani pentru reparația lui deși acesta era distrus pentru că nu au fost făcute lucrări de întreținere. Iar argumentul că unele primăriile ar avea nevoie de bani pentru utilaje la curățarea șanțurilor sau rigolelor nu ar trebui să vină din partea unei persoane care are experiență la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea. Adică instituția statului care avizează planurile de apărare împotriva inundațiilor care trebuie să existe la fiecare primărie.
Aceste planuri realizate de comitetele locale pentru situații de urgență stabilesc atât modul de intervenție a autorităților locale dar prevăd și utilajele cu care primăriile intervin în acest cazuri. Iar dacă o primărie nu are utilaje proprii, atunci trebuie să aibă contracte de închiriere cu agenții economici din comună. Acestea sunt proceduri legale care au fost stabilite tocmai pentru ca autoritățile locale să intervină rapid în ajutorul oamenilor și să nu aștepte repartizarea de fonduri din partea Consiliului județean sau Guvernului. Iar acolo unde autoritățile locale nu pot interveni este solicitat ajutorul din partea administrației județene și a instituțiilor centrale. „Astăzi (ieri-n.r.) specialiști de la Prefectura Vrancea sunt în teren pentru a face evaluarea la fața locului urmând ca ulterior raportul de evaluare să fie transmis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care va decide alocarea de fonduri”, a declarat primarul comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru.
Vă reamintim că în urma ploilor abundente de săptămâna trecută, una din cele mai grave situații s-a înregistrat în comuna Slobozia Bradului unde șapte case din satul Cornetu au fost inundate și distruse parțial. O altă casă din satul Liești a fost complet distrusă. Apele au afectat grav și biserica penticostală din Cornetu. De asemenea, în satele mai sus amintite au fost distruse majoritatea drumurilor locale. Primarul comunei Slobozia Bradului spune că în numai câteva ore au căzut peste 150 de litri de precipitații pe metrul pătrat.