GALERIE FOTO : Primăria așteaptă solicitări pentru reabilitarea termică a blocurilor cu bani europeni

9
9631


Doar 15 administratori ai asociațiilor de proprietari au participat la întâlnirea organizată de Primăria Focșani pentru a discuta despre reabilitarea blocurilor pe banii europeni. La întâlnire au fost invitate 60 de asociații de proprietari din zona centrală a Focșaniului și doar un sfert dintre acestea au dovedit că sunt interesate să obțină banii europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor.  
Lipsa de interes a administratorilor asociațiilor i-a bulversat și pe reprezentanții Primăriei. care nu se așteptau ca măcar acum, când sunt fonduri europene pentru modernizarea blocurilor, proprietarii apartamentelor să nu fie interesați de acest lucru. Aceasta deși condițiile sunt foarte avantajoase pentru asociații și implicit pentru proprietarii de apartamente din Focșani. 
Primarul Cristi Misăilă a arătat că municipalitatea asigură partea de cofinanțare care ar trebui achitată de proprietarii apartamentelor urmând ca, ulterior, banii să fie recuperați într-o perioadă de zece ani. Practic, este ca un credit bancar pentru reabilitarea termică a apartamentului, dar fără dobânzi, fără adeverințe de salariu, doar cu actul de proprietate al locuinței. Primarul Misăilă a precizat însă că documentația trebuie depusă într-un termen foarte scurt. Termenul pentru depunerea proiectelor este 16 noiembrie, ceea ce înseamnă că asociațiile de proprietari trebuie să depună documentațiile până la mijlocul lunii septembrie. „Inițial, Primăria Focșani va achita integral reabilitarea termică urmând ca, ulterior, această sumă să fie recuperată de la beneficiari conform articolului 14 din OUG 63 din 2012, în raport cu cotele părți indivize din proprietatea comună aferente fiecărei proprietăți individuale prin instituirea taxei de reabilitare termică care va fi stabilită prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Focșani. Taxa de reabilitare termică se urmărește și se execută în condițiile prevăzute de Codul de procedură fiscală și va fi eșalonată pe o perioadă de maxim 10 ani”, a pus primarul Cristi Misăilă. 
 Finanțarea europeană pentru reabilitarea termică a blocurilor se acordă dacă asociația de proprietari și administrația locală respectă câteva condiții. Din valoarea unui proiect, 60% va fi suportat din fonduri europene, iar diferența de 40% de Primăria Focșani, împreună cu asociațiile de proprietari. Cheltuielile privind expertiza tehnică, auditul energetic și proiectarea lucrărilor de reabilitare revin în sarcina Primăriei și nu implică în niciun fel asociațiile de proprietari. Lucrările de reabilitare presupun lucrări de reabilitare termică a anvelopei și a sistemului de încălzire, posibilitatea instalării unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, cât și unele măsuri conexe, eligibile în limita a 15% din valoarea totală eligibilă a proiectului. 
Reguli la evaluarea proiectelor
 Sunt și criterii de ordin tehnic la evaluarea proiectelor. Astfel, blocurile care au părți dintr-o scară de bloc deja reabilitate, de exemplu doar prin izolarea termică a plății opace a fațedelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare, închiderea balcoanelor, cu autorizație de construire sau fără autorizație de construire, dar care sunt conforme cu soluția tehnică a proiectului pot beneficia de finanțare dacă se vor include și alte lucrări complementare de creștere a eficienței energetice, cum ar fi înlocuirea tâmplăriei exterioare, izolarea termică a planșeului peste subsol. Conducerea Primăriei a arătat că aceste costuri aferente lucrărilor se identifică și se elimină din devizul proiectului, contribuția proprietarilor respectivi fiind diminuată cu suma reprezentând valoarea pe care ar fi trebuit să o acopere proprietarul dacă ar fi fost executată lucrarea respectivă prin proiect. 
Pe de altă parte, blocurile care au părți dintr-o scară de bloc deja reabilitate, dar care nu au autorizație de construire și care nu sunt conforme cu soluția tehnică a proiectului pot beneficia de finanțare cu condiția demolării lucrărilor respective până la data începerii lucrărilor de execuție pe baza unei declarații pe proprie răspundere. 
Asociațiile de proprietari care vor să se înscrie în acest program de eficiență energetică trebuie să prezinte municipalității câteva documente obligatorii. Trebuie prezentat contractul de mandat semnat de președintele asociației de proprietari, hotărârea privind înscrierea în programul de reabilitare termică, adoptată în adunarea generală a asociației de proprietari, cu acordul a minim două treimi din totalul proprietarilor de apartamente. Nu în ultimul rând trebuie prezentată lista proprietarilor din imobil. 

9 COMENTARII

  1. Ce fac cei care au facut aceasta lucrare de reabilitare pe banii lor ? Ei de la care fonduri europene mai recupereaza cheltuiala,sau au luat-o in brate asa cum pateste tot omul care doreste sa fie corect si a incercat sa faca o lucrare necesara despre care afla dupa multa vreme ca de fapt trebuia sa o execute cu fonduri accesate prin UE.

  2. Administratorii din municipiul Focsani nu sunt interesati de absolut nimica decat de salariul lor si atat ei fug de orice responsabilitate nu citesc apometrele nu iau cereri sau procese verbale nu-i intereseaza de starea blocurilor a curateniei pe scara de deratizare-dezinsectie si etc ba mai mult au si jocuri cu unii pe care uita sa-i treaca la unele cheltuieli.

  3. John papacioxule ce stii sa faci modul concret aaajfrjrdsjdjek ma scuzi am avut o criza de balamuteala dfjfkdjdjcr votkaaaaaaaaa votkaaaaaaa rachiu aaaaaaaaaaaaaaaa hotiiiiiiiiiiiiiiii

  4. „Usile Grasu”; Iubite postac, „piscot-CAMELEON”, tu „iti poti pune poale in cap” prin intermediul acestei rubrici, cat vrei, dupa modelul sefei tale autodeclarate, care a PRESTAT acest „sport” in Parlamentul Romaniei Totusi, in ceea ce te priveste, „scroafa este pe moarte in cotetz”.

  5. iti dedic o melodie de-a lui Daniel Iancu …pentru „geniul” de care n-ai dat dovada in postul precedent intitulata „Vine valu imi ia calu”..du-te si ascult-o ca poate sa iti dea idei noi de muls si astept pentru ora de maine un eseu de 200 de cuvinte cu privire la mesajul ascuns printre randuri…mai ales cu privire la scroafa.

  6. daca te mananca super tare poti sa citesti atacuri interesante despre subiect …dar postul tau e prea imbietor dar fara savoare sa scoti jivina din ulise ….mai baga fise ..poate merge

  7. Ulise Grosu esti un PARIA pentru orasul Focsani!….John ARE DREPTATE!….Dau eu nume de un administrator incompetent….ROTARU VASILE, Asociatia 401.de pe BD. BRAILEI nr.26…..are si dosare la judecatorie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here