Absolvenții de liceu vor susține astăzi ultima probă scroisă în cadrul examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie. Ultima probă scrisă este cea la alegere a profilului și specializării. „Vineri, 26 august, candidații din județul Vrancea vor susține proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d), având posibilitatea să opteze pentru Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică și argumentare, Sociologie sau Psihologie. Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 29 august (până la ora 16.00). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 septembrie”, se mai arată într-un comunicat primit, miercuri, de la reprezentanții ISJ.
În Vrancea funcționează două centre de examinare a abolvenților de liceu și unul de evaluare a lucrărilor. Potrivit reprezentanților ISJ, vor susține a doua sesiune a Bacalaureatului 755 de absolvenți de liceu din întreg județul Vrancea. Singura unitate din Vrancea care nu are candidați la sesiunea a II-a a examenului de Bacalaureat este Colegiul Național Unirea.
Primul centru de examinare a fost înființat la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din Focșani, unde au fost arondați 409 candidați de la mai multe licee din județ. Astfel, vor da examen în acest centru absolvenții de la unitatea de învățământ gazdă, filiera tehnologică. Este vorba de 120 de absolvenți. De la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu sunt arondați 22 de absolvenți, de la profilul servicii, iar de la Liceul Teoretic Duiliu Zamfirescu din Odobești, profil real și uman, sunt așteptați să dea examenul de Bacalaureat 16 absolvenți. La același centru au fost arondați și 4 absolvenți de la Liceul Tehnologic Odobești, care au absolvit profilul resurse naturale și protecția mediului. De la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia ar trebui să susțină examenul maturității 50 de absolvenți, de la profilul tehnic, iar de la Liceul Simion Mehedinți din Vidra alți 53, care au absolvit profilul resurse naturale și protecția mediului ori servicii.
La același centru au mai fost arondați 19 absolvenți ai Liceului Pedagogic Spiru Haret din Focșani, filiera vocațională, profil teoretic și uman, dar și 7 absolvenți ai Colegiului Național Al. I. Cuza, profil real și uman. De la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani, profil real, sunt 2 candidați, iar de la Liceul cu Program Sportiv, profil educație fizică și sport, 43 de absolvenți arondați. De asemenea, 35 de absolvenți de la Liceul Teoretic Emil Botta Adjud, profil real și uman, sunt așteptați să dea Bac-ul la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din Focșani, iar 14 de la Liceul Teoretic Grigore Gheba Dumitrești, profil real. Ultimii 12 absolvenți arondați provin de la Liceul Tehnologic G. G. Longinescu din Focșani, profil resurse naturale și protecția mediului.
Cel de-al doilea centru de examinare va funcționa la Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea din Focșani, unde sunt arondați 346 candidați. Cei mai mulți, 90, provin de la unitatea de învățământ gazdă, profil tehnic, resurse naturale și protecția mediului. De la Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, profil real, uman și servicii, sunt arondați 29 de absolvenți, iar 27 de la Liceul de Muzică și Arte Plastice Gh. Tattarescu din Focșani, filiera vocațională. Alți 56 de absolvenți arondați provin de la Colegiul Tehnic Gh. Asachi din Focșani, profil tehnic, iar 65 de la Colegiul Tehnic Ion Mincu, profil tehnic. De la Colegiul Tehnic Gh. Balș Adjud, profil resurse naturale și protecția mediului, tehnic și servicii, sunt arondați 37 de candidați, iar 20 de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, profil servicii. De asemenea, de la Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu din Mărășești sunt arondați 22 de candidați, care au absolvit profilurile real, tehnic, servicii ori resurse naturale.
Centrul zonal de evaluare va funcționa la Colegiul Tehnic Auto Traian Vuia.